28.9.2014
David Záruba

Výborný Kristan! Pardubice ve skvělém utkání zdolali Brno

PARDUBICE — Nádherný zápas! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice otočili duel s Kometou Brno, Jihomoravany porazili 3:2 po samostatných nájezdech. První gól zápasu vstřelil Jan Starý, po dvou gólech Komety srovnal na 2:2 Radoslav Tybor. Samostatné nájezdy patřily brankáři Robertu Kristanovi, vítězný gól vstřelil v úvodní sérii Radoslav Tybor.

Tipsport extraliga, 7. kolo, neděle 28.9.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

3:2sn
1:1, 0:1, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 17:08 Starý (Kolář, Špaček; 5/4), 40:27 Tybor (Nahodil, Radil; 5/4), rozhodující nájezd Tybor – 19:56 Ton (Hruška, Ostřížek; 4/5), 30:28 König (Ptáček; 4/5). Rozhodčí: Hribik, Pešina – Frodl, Lučan. Vyloučení: 4:6 (1:1, 2:3, 1:1 – 0:1). Využití: 2:2. Diváci: 8673. Střely na branku: 29:27 (8:13, 5:6, 14:5 – 2:3). Srážky: 16:17. Vhazování: 29:29. Blokované střely: 11:8. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2 Nejlepší hráči: Jan Starý – Vojtěch Němec.
Dynamo Pardubice: Kristan – Čáslava, Ščotka, Havlík, Benák, Mojžíš, Gregorc, Kočí – Sýkora, Zohorna, Semorád – Radil, Nahodil, Tybor – Kolář, Špaček, Starý – Cetkovský, Kaut, Voženílek. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Kometa Brno: Čiliak – Hanzlík, Kuboš, König, Dlapa, Malec, Ptáček – Hruška, Ostřížek, Ton – Káňa, Němec, T. Svoboda, – Dočekal, Čermák, J. Svoboda, – Vondráček, Raška, Mrázek. Trenéři: Vladimír Kýhos, Martin Pešout a Karel Beran.

Komentář

Po výhře ve Zlíně čekal na pardubické hokejisty souboj i s druhým finalistou jarního play off. Ani Brno se přitom neveze na nějak oslnivé formě. Po vysoké prohře v Litvínově schytala Kometa na svém ledě drtivou porážku 1:8 od Sparty.

Pardubice začaly výborně, Kometa pak srovnala krok

Neblahý vliv předchozích nezdarů jako by se na startu zápasu výkonu brněnských hokejistů pojevil. Už od prvního střídání, kdy měl velkou šanci osamocený Sýkora, hrály výhradně Pardubice. Z nadějného úvodu ale vedoucí branku nevytěžily. Naopak mohly v osmé minutě inkasovat, ale Němec krátký nájezd přetavil jen ve střelu nad branku.

Ve druhé polovině třetiny se Kometa tlačila do šancí mnohem usilovněji, diváci tak sledovali velice záživné utkání. Dobrou příležitost měl na brankovišti opuštěný Nahodil, ale nedokázal včas srovnat kotouč na bekhend a zakončit. Na druhé straně se pokusem z křídla zastřeloval Ton. V ještě lepší pozici se ocitl Káňa, jenže Kristan nastavil jeho střele lapačku.

Pohnout se skórem musely až přesilové hry. Oba týmy dostaly po jedné a provinění trestaly. Pardubice dostal do vedení Jan Starý, který dorazil Kolářovu střelu do zadního mantinelu – 1:0.

Kometa dostala svou výhodu až v samotném závěru první části a s využitím „vyčkala“ až téměř do závěrečného hvizdu. Domácí čtveřice byla už hodně unavená, když na vrcholku kruhů napřáhl Petr Tona a kotouč zapadl přesně do horního rohu branky – 1:1. Do přestávky chyběly čtyři vteřiny…

Brno se v přesilovce dostalo do vedení

Jak Kometa před přestávkou skončila, tak pokračovala i na začátku druhé třetiny a po několik střídání si držela slušnou převahu. V krátkém sledu neproměnili gólové příležitosti T. Svoboda a Dočekal, kteří při zakončení ztroskotali na výborném Kristanovi.

Pardubice se uvolnily až s přesilovou hrou, kterou ale využít nedokázaly. To Kometa byla mnohem efektivnější. Ptáček poslal prudký pas k Peteru Königovi, který si sjel od modré až k brance a z ostrého úhlu dokázal prostřelit Kristana – 1:2.

I další početní převahy v podání Komety byly nebezpečné. Navíc když Kristan ztratil hůl a musel čelit třem střelám nevyzbrojen. Málem toho využil Ostřížek, který se prosmýkl před branku, ale zamířil těsně vedle. Východočechům přesilovky moc nešly, výjimkou byla šance Špačka, který z mezikruží pálil jen o kousek vedle tyče.

I čtvrtý gól padl v přesilovce

I Pardubice se dočkaly druhé využité přesilovky. Na začátku třetí části předložil Nahodil krásný pas před branku Radoslavu Tyborovi, který se neukvapil, položil si Čiliaka a pak snadno zakončil do opuštěn klece – 2:2.

Od toho okamžiku byli zase lepší domácí. Obrat ve skóre měl krátce nato na hokejce Petr Sýkora, ovšem v tutové pozici ho fantasticky vychytal Čiliak. I další šance domácích končily na pozorném brankáři Komety.

Vyrovnaný duel nabízel parádní podívanou, oba týmy si připravily několik nadjěných příležitosti. Nad všemi hráči ale kralovali oba brankáři. Nebylo tak překvapením, že zápas za smírného stavu dospěl do prodloužení. To mohl ještě v poslední minutě odmítnout Ostřížek, ovšem z otočky těsně minul.

V prodloužení gól nepadl, nájezdy rozhodl Tybor

V prodloužení se hra přelévala ze strany na stranu, oba týmy měly několik možností k rozhodnutí utkání. Kristan musel vyřešit několik ošemetných situací před svou brankou, Čiliak se zase předvedl proti šanci Špačka. Na tom, že rozhodnout budou muset nájezdy, nezměnil nic ani faul Čermáka, který poslal Kometu na půl minuty do tří.

Samostatné nájezdy rozhodl hned první pokus Radoslava Tybora, který si parádně položil svého soka v brance Komety. V poslední sérii mohl srovnat Tomáš Svoboda, ovšem trefil jen břevno.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Diváci viděli hodně kvalitní zápas. Nás mrzela první branky Komety, která padla čtyři vteřiny před přestávkou. Takový gól se vždycky podepíše na dalším průběhu, ale jsem rád, že jsme to zvládli. Velké šance měly oba týmy, Kometa ale přece jen o něco více. Parádní výkon dnes podal Kristan, což korunoval v nájezdech.“

Martin Pešout (HC Kometa Brno): „Po dvou porážkách jsme nebyli v dobré situaci, proto bych chtěl hráče za dnešní výkon pochválit, byl to náš nejlepší zápas v sezoně. Každý viděl, že Kristan předvedl fantastický výkon, dvakrát jsme nedali do prázdné branky, ale to k hokeji patří. Zatím nám chybí klid, protože nemáme dostatek bodů, ale s podobným výkonem jako dnes je určitě budeme sbírat.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 28. 9. 2014
PCE - KOM
3:2sn
20. kolo, 14. 11. 2014
KOM - PCE
5:0
33. kolo, 30. 12. 2014
PCE - KOM
4:1
46. kolo, 13. 2. 2015
KOM - PCE
7:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 65 0 25 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radoslav Tybor 2 0 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Michael Špaček 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube