26.9.2004
Jan Hrabal

Pardubice vezou z Prahy bod

Pardubice přivážejí z ledu Sparty první letošní bod a končí tak sérii čtyř porážek v řadě. Domácí byli celkově lepším týmem, ale zejména díky skvělému Hylákovi v brance Pardubic utkání dospělo až ke konečné dělbě bodů.

Tipsport extraliga, 7. kolo, neděle 26.9.2004, T-Mobile Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:2p
0:2, 1:0, 1:0 – 0:0
Branky a nahrávky: 33:01 Pilař (Nedvěd), 43:56 Kotrla (Netík) – 12:46 Snopek (Dopita), 16:40 P. Sýkora (Kolář). Rozhodčí: Mikula – Český, Kostka. Vyloučení: 6:6, navíc Bříza (Sparta) 10 minut osobní trest.. Využití: 0:1. Diváci: 6834. Střely na branku: 43:32. Průběh utkání: 0:2, 2:2.
Sparta Praha: Bříza – Dobroň, Řezníček, Richter, Schnábel, Pilař, Jan Hanzlík, L. Procházka – Ton, Marek, Chabada – Netík, Sivek, Kotrla – Výborný, P. Nedvěd, Hlaváč – Olesz, J. Šindel, Kašpařík. Trenéři: Slavomír Lener, Leo Gudas a Marian Jelínek.
Dynamo Pardubice: Hylák – Linhart, Mudroch, Havíř, Pácal, Snopek, Čáslava – Hejduk, T. Blažek, Lubina – Razingar, Dopita, Mikeska – P. Sýkora, T. Divíšek, Bulis – Koukal, Kolář, Průcha – Rolínek. Trenéři: František Výborný a Jiří Šejba.

Komentář

Z minima maximum

Prestižní souboj zahájila o trochu lépe domácí Sparta, první střelecký pokus vyslal na pardubickou branku Kotrla. V ní dostal příležitost ukázat své umění mladý Saša Hylák, který zaujal svými výkony v dresu Hradce Králové. Poprvé se musel blýsknout při závaru zámořské trojice Sparty ve složení Hlaváč – Nedvěd – Výborný, která od začátku prokazovala, že bude asi největší hrozbou pro pardubickou branku. Na počátku osmé minuty hry si mohli hosté vyzkoušet poprvé hru v početní výhodě, když se nechal vyloučit Netík za hákování. Lubinova střela od mantinelu se ale mezi tři tyče nevešla, na druhé straně Marek po rychlém brejku vyzkoušel rychlost Hylákových betonů. Šanci na reparát dostali hráči Moelleru v polovině třinácté minuty, když Sivek přehnal svůj důraz u mantinelu. Ze svého trestu však odpykal pouhých 17 vteřin. Dopita posunul na Snopka, jehož navštívenku zkušený Bříza našel až v síti – 0:1. Byl to vůbec první gól některého z pardubických obránců v této sezóně. O rychlé vyrovnání se pokoušel rychlý štírek Výborný, ale hákován dvěma protihráči neměl naději na úspěch. Obrovskou šanci na vyrovnání měl v probíhající 17. minutě Ton, když najížděl se dvěma spoluhráči na jediného hostujícího obránce, ale ze 3 metrů minul odkrytou pardubickou branku. Z protiútoku potvrdil pravidlo nedáš – dostaneš Petr Sýkora, který našlápl k jednomu ze svých tradičních úniků, tentokráte i s efektivní koncovkou – 0:2. V těchto chvílích bylo z celkové návštěvy 6834 platících diváků spokojeno jen asi 150 z nich, ti měli ovšem na sobě pardubické dresy a svými hlasivkami sváděli vyrovnaný boj s početně silnějším kotlem domácích příznivců. V závěru třetiny mohl ještě snížit Nedvěd, ale ani on si na Hyláka nepřišel.

Co neměl Hylák, chytila tyč

Nástup do druhé třetiny měla výrazně lepší Sparta, která musela dohánět dvoubrankové manko. Hned po dvou minutách byl sám před Hylákem Hlaváč, ale nedal. V čase 23:17 si poprvé v zápase vyzkoušela přesilovou hru také Sparta a před pardubickou brankou bylo pořádně horko. Nejprve orazítkoval Nedvěd horní tyč, na konci přesilovky potom Netík spálil další vyloženou příležitost, když nestihl zasunout kotouč do odkryté branky. Tlak Sparty gradoval další šancí Výborného, již při hře v plném počtu, který zkoušel lišácky zasunout puk za Hyláka zpoza branky, ale našel jen připravený beton pardubického brankáře. V polovině utkání odešli po vzájemné potyčce na trestnou lavici Koukal se Šindelem. Hezkou individuální akcí se prezentoval kapitán Pardubic Dopita, který v situaci 2 na 2 zbavil elegantní kličkou bránícího obránce, ale Bříza stihl zasáhnout ramenem. Z následného protiútoku měl šanci Marek, ale Hylák byl znovu výborný.

Sparta se přeci jen dočkala

Jak střílet branky ukázal útočníkům Sparty obránce Pilař, když na začátku 34. minuty přeci jen nadvakrát propálil od modré čáry skvělého pardubického brankáře – 1:2. Vzápětí byl vyloučen Bulis, ale mnohem větší pohromu znamenalo pro hosty zranění Petra Sýkory, který znovu našlápl do jednoho ze svých trháků, ale v samostatném nájezdu byl zezadu sražen a ve velké rychlosti narazil nekontrolovaně do mantinelu. Sudí Mikula však zůstal ledově klidný a pokojně sledoval, jak spoluhráči odvádí otřeseného Sýkoru do šatny. Sparta v přesilové hře mnoho nepředvedla, naopak z dalšího brejku zahrozila dvojice Koukal – Průcha, ale Bříza svůj tým podržel. V závěru třetiny mohli hrát hosté ještě přesilovou hru, když si čároví všimli, že Sparta hraje v šesti, ale Pardubicím se přesilovka tentokráte příliš nepovedla. Jedinou střelu vyslal na Břízu obránce Snopek. Poslední šanci měl na své hokejce Marek, který dobře vybruslil od mantinelu, ale Hyláka střelou na vzdálenější tyč nepřekonal.

Vyrovnání přišlo záhy

Drtivý tlak Sparty na začátku závěrečné dvacetiminutovky bohužel hosté neustáli. Šance Nedvěda, Richtera ani Marka ještě brankou neskončily, ale když ve 4.minutě třetí třetiny oslovil přesnou přihrávkou Kotrlu Netík, tak bylo zle. Kotrla měl dostatek času, aby si stihl Hyláka položit a pohodlně zavěsit do pravého horního rohu – 2:2. Sparta byla nadále aktivnější a Pardubice se do nebezpečných příležitostí mnoho nedostávaly. Výjimkou byl hezký pokus Hejduka, kterému ale předcházely šance Marka a Nedvěda na straně druhé. V minutě 53. si odešel sednout k trestoměřičům domácí Sivek a Pardubice měly obrovskou možnost utkání rozhodnout. Petr Koukal byl sám před Břízou, ale ten ho skvělým způsobem vychytal. Další možnosti již měli na hokejkách výhradně domácí hráči, Nedvěd z ideální pozice v mezikruží netrefil přesně, Chabadovu bombu v posledních vteřinách základní hrací doby chytil do lapačky famózní Hylák. Po 60.minutách tak svítil na světelném ukazateli stav 2:2.

Prodloužení vítěze neurčilo

Více sil si do prodloužení schovali domácí hráči, kteří Pardubice zle svírali, ale dobré příležitosti Nedvěda a Výborného zůstaly nevyužity. Rozhodnout o prémiovém bodu mohl autor první branky Sparty Pilař, který byl před Hylákem zcela sám, ale pardubický brankář měl svůj den. Domácí byli v prodloužení jasně lepším týmem, ale zmrazit je mohl do hry se vrátivší Petr Sýkora, který dvacet sekund před koncem najížděl na Břízu, ale tentokráte byl úspěšnější domácí gólman. Utkání tak skončilo dělbou bodů, Pardubice za ten svůj vděčí zejména brilantně chytajícímu Hylákovi.

Ohlasy po utkání

Slavomír Lener (HC Sparta Praha): „Bylo to oboustranně vynikající utkání, celých pětašedesát minut. Pardubice už se musely chytnout, hrály dobře už v Plzni a dnes už také šance proměnily. My jsme byli hrozně rádi, že se nám silou vůle podařilo ve druhé třetině vstřelit kontaktní gól, a pak jsme si vytvořili řadu šancí a dostali soupeře pod tlak, takže bylo jen otázkou času, kdy se nám podaří skóre srovnat. Nechápeme to tak, že bychom bod ztratili, naopak jsme spokojeni, že jsme udělali maximum pro diváky.“

František Výborný (HC Moeller Pardubice): „První bod je povzbuzením do dalších zápasů. Utkání jsme měli dobře rozehrané, ale Sparta je vynikající mužstvo, dostala nás pod tlak a nakonec zápas zremizovala. Brankáře Hyláka jsme chtěli nasadit už minule, ale přijel z Hradce s maličko pochroumanou rukou, tak jsme se definitivně rozhodli až po zápasu v Plzni. Vychytal několik tutových gólů, stejně jako Bříza na druhé straně, ale od něj se to už bere jako normální věc.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 26. 9. 2004
SPA - PCE
2:2p
20. kolo, 2. 11. 2004
PCE - SPA
4:2
33. kolo, 23. 12. 2004
SPA - PCE
1:3
46. kolo, 6. 2. 2005
PCE - SPA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 65 0 41 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 1 0 -1 0
Tomáš Linhart 0 1 1 2
Petr Mudroch 0 0 1 2
Tomáš Pácal 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 0
Petr Čáslava 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 0 0
Jiří Dopita 0 1 -1 0
Jan Bulis 0 0 0 2
Tomáš Divíšek 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Milan Hejduk 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
Tomaž Razingar 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube