29.1.2010
Jan Hrabal

První místo se Eatonu tuze vzdaluje, Plzeň totiž dobyla Pardubice

PARDUBICE — Hokejisté HC Eaton Pardubice prohráli v souboji s lídrem extraligové tabulky. Plzeň totiž vyzrálým výkonem dokázala vyhrát na východě Čech 4:1. Oslavy pětačtyřicetin Dominiku Haškovi ztrpkly. Alespoň malé vítězství si připsal pardubický útočník Adam Pineault, jenž ve férové bitce naložil plzeňskému Danu O’Brienovi.

O2 extraliga, 45. kolo, pátek 29.1.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

1:4
0:1, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 21:31 Píša (Sýkora, Pivko) – 4:09 Bomersback (Benda), 20:55 Kovář (Hanzlík), 49:20 Vampola (Vlasák, Hanzlík), 49:42 Dvořák (Heřman, Tvrdík). Rozhodčí: A. Jeřábek, Polák – Blümel, Rittich. Vyloučení: 9:12, navíc Pineault – O’Brien oba 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:3. Diváci: 9748. Střely na branku: 26:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4. Nejlepší hráči: Dominik Hašek – Michal Dvořák.
Dynamo Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, MacKenzie – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – P. Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Plzeň: Pöpperle – Benda, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, O Brien, Jeřábek – Pitule, Stránský, Vostřák – Bommersback, Vampola, Adamský – Scofield, Kovář, Hvila – Tvrdík, Heřman, Dvořák. Trenéři: Marian Jelínek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

Komentář

Plzeň se v první třetině ujala vedení

K utkání, v němž Eaton vyzval na souboj první celek tabulky Plzeň, nastoupil Dominik Hašek v den svých 45. narozenin. Domácí proto chtěli odehrát zápas vítězně a přiblížit se na dostřel svému vyzyvateli. Pomoci jim k tomu měli mírně upravené řady a nepřítomnost plzeňského kapitána Straky, jenž už od začátku ledna lečí zranění.

První se osmělili hosté. Vampola se drze proháčkoval až před Haška, ale ten mu jeho zakončení překazil rozložením na brankové čáře. Druhým nájezdníkem do domácí obrany byl mladík Kovář, jehož příklep ale polapila vystroj domácího gólmana. Západočeši měli také výhodu první přesilovky. Pykat na trestnou musel Havíř a hosté se dostali bleskově do vedení. Po rozehrání puku přihrál Benda před branku zcela volnému Bomersbackovi, jenž dostal puk za brankovou čáru – 0:1.

Opačná situace byla k vidění v sedmé minutě. Plzeň hrála oslabena o expardubického Tvrdíka, ale domácí se k přímému ohrožení Pöpperleho klece nedostali. Nedovolené zákroky hostů pokračovaly. V polovině třetiny měli domácí dokonce dvojnásobnou výhodu. A to na minutu a půl. Hráči Pardubic ale sehráli přesilovku velmi bídně a prakticky nevystřelili na branku.

Ve 14. minutě si velmi pohledně počínal Cetkovský, kdy režíroval svůj čtvrtý útok a ve vyložené příležitosti před Pöpperlem byl zahákován. Eaton sehrál přesilovku lépe, ale znovu bez branky. V 18. minutě Koukal přihrál v útočném pásmu do druhé vlny najíždějícímu Starému a ten v tváří v tvář Pöpperlemu orazítkoval pouze tyč. To ostatně potvrdil i videozáznam.

Hašek se blýskl excelentním zákrokem proti Vlasákovi

Do druhého dějství vstoupil Eaton v dohrávané převaze, ale sám ji překazil faulem Nakládala. A Plzeň opět zabodovala! Předchozí převahu zužitkovala po dvanácti vteřinách a tuto druhou přesilovku dokonce za vteřin šest! I když fakticky probíhala hra čtyři na čtyři. Hosté rychle rozehráli a mladý Jan Kovář před brankou nezaváhal a prostrčil Haškovi puk do sítě – 0:2.

Ihned poté se ale domácím podařilo odpovědět. Sýkora přihrál přeš šířku útočného pásma na druhou stranu sjíždějícímu Aleši Píšovi, jenž „z jedničky“ propálil Pöpperleho – 1:2. Ve 28. minutě putoval za katr Bomersback. Koukalova formace si vytvořila tlak v útočném pásmu, Nakládal ale pálil nepřesně. V té stejné minutě se strhla u Haškovy brány mela, při které si rozhodčí musel vzít k ruce blok a tužku a zaznamenat si jména hříšníků. Z tohoto záznamu ale překvapivě vznikla pouze dvě jména s dvojitým menším trestem.

V polovině večera byl vyloučen Zohorna a Hašek zaznamenal excelentní zákrok po bombě Benáka, kterou vyrazil hranou hokejky. Další neuvěřitelný zákrok byl k vidění ve 35. minutě. Po selhání pardubické obrany, která se rozestoupila a nechala převzít dlouhou přihrávku Vlasáka, vystartoval Hašek z klece a pelášil vstříc modré čáře a najíždějícímu Vlasákovi. Tento výjezd plzeňského kapitána zřejmě překvapil. Hašek mu totiž na modré čáře puk precizně vypíchl hokejkou a celou akci tak hostům zhatil.

Dvě minuty před koncem třetiny přihrál zpoza branky Zohorna mezi kruhy Sýkorovi, jehož příklep z první ale naopak výborně lapil Pöpperle. Čtyři vteřiny před odbitím gongu byl ještě nedovoleně zastaven Starý.

Plzeň se dostala do brankového trháku, domácím nepomohla ani vítězná bitka Pineaulta

Eaton se v této převaze ale neprosadil. Naopak po odehrání tří minut z třetí třetiny se karta otočila. Na hanbu byl odeslán Zohorna a Vlasákova pětice roztočila kombinaci před Haškem. Ta ovšem vedla jen k nepovedené teči. Podobně dopadla i teč Tvrdíka o chvilku později, ale ta byla o mnoho přesnější. V dalších minutách měli domácí opět ke prospěchu přesilovou hru, ale v podstatě se neprosadili a pouze si přihrávali kolem mantinelu.

V 50. minutě se radovali hosté. Po výborně sehrané kombinaci inkasovali domácí třetí branku, když Vlasák našel na druhé straně útočné třetiny Petra Vampolu, který měl dostatek času na to, aby zamířil do prostoru kolem Haškovy lapačky – 1:3. O 22 vteřin déle obdrželi domácí čtvrtý zásah. Hašek nejprve vyrazil střelu před sebe a puk si našel Michal Dvořák a bekhendem zasunul do odkryté sítě – 1:4.

Deset minut před koncem chtěl vyhecovat spoluhráče po zámořsku Adam Pineault, který se pustil do ostrého pěstního souboje s Dougem O’Brienem. V něm domácí hráč zcela jasně předvedl svůj kalibr a poslal soupeře za mohutného aplausu tribun k zemi. To zároveň znamenalo pro oba konec jejich působení v utkání. Poté se už ale zápas i přes několik vyloučení pouze dohrával, hosté si tak odvezli po zásluze všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Plzeň tu nehrála pasivně, naopak byla agresivní. Hlavně v úvodu nám to dělalo problémy. Dneska rozhodly naše přesilovky, my jsme je neproměnili, soupeř ty svoje naopak ano. Naší velkou bolestí byla špatně sehraná přesilovka pět na tři, ta nás dostala hodně dolů. Více šancí jsme si vytvořili ve hře pět na pět. Plzeň naopak svoje šance v přesilovkách využívala bleskově a tím získala i zápas.“

Milan Razým (HC Plzeň 1929): „Viděli jsme velmi zajímavé utkání, o kterém rozhodla hra v nerovnovážném stavu. Ubránili jsme řadu oslabení v první třetině včetně tři na pět a sami jsme dokázali hru v početní převaze využít a vstřelit tři branky.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 20. 9. 2009
PLZ - PCE
1:2sn
19. kolo, 23. 10. 2009
PCE - PLZ
3:2
32. kolo, 11. 12. 2009
PLZ - PCE
3:2p
45. kolo, 29. 1. 2010
PCE - PLZ
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 29 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 0
David Havíř 0 0 0 4
Jakub Nakládal 0 0 0 2
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aaron MacKenzie 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 0 1 1 0
Petr Sýkora 0 1 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 4
Adam Pineault 0 0 0 29
Radovan Somík 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube