11.12.2009
Jan Hrabal

Pardubice vezou od lídra, kde prohrávaly, bod. Nestačily v nastavení

PLZEŇ — Hokejisté HC Eaton Pardubice sehráli kvalitní utkání na ledě Plzně. Eaton udržel vyrovnaný stav v šedesáti minutách, když se trefili Petr Sýkora, jenž vstoupil do klubu kanonýrů, a Tomáš Zohorna. Plzeň porazila Pardubice poprvé v sezoně.

O2 extraliga, 32. kolo, pátek 11.12.2009, ČEZ Arena Plzeň

Plzeň

Dynamo Pardubice

3:2p
1:0, 0:2, 1:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 15:49 Vostřák (Straka, Vlasák), 44:47 Benda (Straka, Modrý), 62:33 Adamský (Modrý, Vampola) – 28:23 Sýkora (Kočí, Pivko), 34:53 Zohorna. Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Bryška, Chytil. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:0. Diváci: 7862. Střely na branku: 45:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2. Nejlepší hráči: Jan Benda – Martin Růžička.
Plzeň: Pöpperle – Jeřábek, Hanzlík, Benda, Modrý, Benák, Dresler, O’Brien – Vostřák, Straka, Vlasák – Hvila, Vampola, Adamský – Bomersback, Scofield, Heřman – Stránský, Kovář, Dvořák. Trenéři: Marian Jelínek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kolář II, Kočí, Nakládal, Havíř, Jilsson, MacKenzie, Drtina – Sýkora, Špirko, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Pineault, Zohorna, Somík – Bláha, Kousal, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.

Komentář

Nástup se povedl domácí Plzni

První vážnější šanci zápasu si vypracovali domácí, když Vampola našel pěknou přihrávkou Adamského, který z první vyzkoušel pozornost Růžičky. Odpověděl Somík, jenž z hranice brankoviště bekhendem netrefil poloprázdnou branku. Nadále se hrála vyrovnaná partie a diváky nadzvedla ze sedaček až akce Heřmna, který pálil z první, touš si poté vzal do své moci Scofield, obkroužil branku a Růžička měl plné rameno práce, aby si s jeho pokusem poradil, protože obránci Pardubic mu darovali trestuhodně příliš času i prostoru.

Hosté poté propadli o pár minut později, Vampola přihrál Adamskému, který nejprve trefil Růžičku a poté tyč. Další šanci Indiánů měl na hokejce Hvila, ale i jeho samotného před brankou vychytal Růžička. Skvěle chytající gólman Pardubic si poradil i se střelou a následnou dorážkou Vampoly.

Domácí nevyužili ani přečíslení dvou proti jednomu, když Scofield nedokázal přihrát přes posledního hráče Východočechů. Modrobílí se nakonec dočkali v početní výhodě, když Martin Straka (patnáctý zápas s alespoň bodem v řadě) našel na pravém kruhu Pavla Vostřáka, který trefil vzdálenější šibenici – 1:0!

Hned vzápětí mohl zvýšit náskok svého týmu Adamský, před prázdnou brankou ovšem netrefil prudkou přihrávku. První třetina skončila s počtem střel dvacet ku pěti.

Pardubice vyrovnaly hru a dostaly se do vedení!

Prostřední část začala tam, kde ta předcházejí skončila. Nejprve před branku přihrával na osamoceného Straku Vostřák, ale puk šel příliš na brusle. Poté se sám mezi kruhy zjevil Vlasák, pálil těsně mimo. Osmělili se i hosté, sám před Pöpperleho se tlačil Pivko, plzeňský gólman se mu ale vrhl pod nohy a odzbrojil pardubického štírka.

V polovině zápasu ujel po pravé straně Petr Sýkora, nic nevymýšlel a střelou o vzdálenější tyčku vyrovnal – 1:1! Pardubický kanonýr tak tímto momentem vstoupil do Klubu hokejových střelců deníku Sport!

Pěknou střelou donutil ještě k lepšímu zákroku Pöpperleho Pineault, na druhé straně z mezikruží nezamířil přesně Scofield. Další tutovku Plzně spálil Kovář, který v podobné pozici jako Scofield potáhl touš, ale přestřelil. Na druhé straně si zpoza branky vyjel Koukal, ale bekhendem našel jen náruč plzeňského brankáře.

Střeleckou smůlu se podařilo prolomit Pardubicím, když Pöpperle musel vyjet až na pravý kruh proti soupeři, aby se nedostal osamocen k puku, jenže touš se odrazil přímo na hůl Tomáše Zohorny, který neměl problém trefit prázdnou branku – 1:2!

Vyrovnat mohli po akci dvou na jednoho Adamský s Vampolou, ale po sérii přihrávek druhý jmenovaný nepřehodil nastavený beton Růžičky. Východočeši tedy dokázali dokonale otočit vývoj utkání a na diváky v ČEZ Aréně ještě čekala velmi zajímavá poslední pasáž hry.

Domácí srovnali, zápas muselo rozetnout prodloužení

První vážnější šanci třetí dvacetiminutovky si vypracovali hosté, když hned po buly pálil z první z mezikruží Špirko, Pöpperle ovšem bravurním rozklekem zachránil svůj tým od pohromy.

Šanci na vyrovnání daroval Plzni Somík, který díky špatnému vyhození daroval domácím dvojnásobnou početní výhodu v délce pětaosmdesáti vteřin. Modrobílým stačila necelá půlminutka. Po sérii přihrávek propálil přízemním projektilem Růžičku Jan Benda – 2:2!

Jenže stejnou chybu udělal v polovině třetiny i Vampola a hosté tak mohli udeřit při stejné situaci, navíc téměř na chlup stejně dlouhé. Pardubice si ovšem nevedly vůbec dobře a jediná střela na branku vystihuje počínání hostujícího celku.

Oba celky se poté snažily strhnout vedení na svou stranu, zároveň myslely na zadní vrátka, útoky proto byly spíše sporadické a rozhodnou se muselo v nastavení.

V polovině nastaveného času rozhodl napínavý duel Martin Adamský, který tečoval střelu od modré za bezmocného Růžičku – 3:2!

Ohlasy po utkání

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): „Od začátku se hrálo nahoru dolů. Prvních osm minut nám nevyšlo podle představ, ale pak jsme se zvedli. Kdybychom dali gól na 2:0 v první třetině, asi by se utkání vyvíjelo jinak. Jenže Sýkora poté udělal typickou akci a střelou o tyč se mu povedlo vyrovnat. Klíčovým momentem utkání byly přesilovky pět na tři. Vyzdvihl bych naši defenzivu. Protože v oslabení jsme soupeře nepustili do šance. Prodloužení už je vabank a my jsme rádi, že jsme ho zvládli.“

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Diváci viděli kvalitní zápas velmi dobré úrovně.Prvních deset minut jsme hráli dobře, ale pak nás soupeř lepším bruslením zatlačil a jen štěstím a výkonem brankáře Růžičky jsme po první třetině prohrávali jen 0:1. Od druhé třetiny jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem a navíc se nám dvakrát povedlo skórovat. Oproti soupeři jsme ale v závěrečné části neproměnili přesilovku pět na tři a to nás stálo vítězství v základní hrací době. Výsledek je ale spravedlivý.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 20. 9. 2009
PLZ - PCE
1:2sn
19. kolo, 23. 10. 2009
PCE - PLZ
3:2
32. kolo, 11. 12. 2009
PLZ - PCE
3:2p
45. kolo, 29. 1. 2010
PCE - PLZ
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 63 0 42 3
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 2
Jeff Jillson 0 0 0 2
Aaron MacKenzie 0 0 0 2
Jakub Nakládal 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 1 0 1 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Libor Pivko 0 1 1 0
Jan Starý 0 0 1 4
Adam Pineault 0 0 1 0
Petr Koukal 0 0 0 4
Radovan Somík 0 0 0 2
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube