4.10.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Čtvrtá výhra Eatonu v řadě! Pardubice porazily i Mladou Boleslav

PARDUBICE — Na čtvrté místo poskočili hokejisté HC Eaton Pardubice. Ti v dnešním utkání 12. kola O2 doma udolali Mladou Boleslav 4:2. Dva góly Pardubic vsítil Rastislav Špirko.

O2 extraliga, 12. kolo, neděle 4.10.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mladá Boleslav

4:2
0:0, 2:2, 2:0
Branky a nahrávky: 20:42 Špirko (Sýkora, Pivko), 28:19 Píša (Genoway, Somík), 41:06 Sýkora (Čáslava, Špirko), 59:29 Špirko (Sýkora) – 22:59 Fabuš (Macho), 35:23 Jiruš (Macho). Rozhodčí: Pešina, Turčan – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 7620. Střely na branku: 27:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Michal Macho.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kočí, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Jillson – P. Sýkora, Špirko, Pivko – Zohorna, Koukal, Starý – Cetkovský, Genoway, Somík – Klejna, Semorád, Rákos – Buchtele. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Mladá Boleslav: Schwarz – J. Kasík, Lehikoinen, Žabka, Šterbák, Duben, Frolo, Jiruš, Lehikoinen, Němeček – Pabiška, D. Vrbata, Sup – Boháč, T. Sýkora, Handlovský – Fabuš, Šagát, Macho – Kubeš. Trenéři: Vladimír Čermák a Jiří Šejba

Komentář

Brankáři bezchybní, skóre po první třetině nerozhodné

K duelu se čtvrtým celkem průběžného pořadí extraligy nastoupil HC Eaton v brance s Martinem Růžičkou, jenž nahradil odpočívajícího „Dominátora“. Soupisku domácích též rozšířil další hráč se zkušenostmi ze zámoří – americký obránce Jeff Jillson. Ten se dostal do hry při oslabení svého týmu v páté minutě.

Ovšem nejdříve si mohli domácí vypracovat příležitosti ve vlastní přesilovce k níž dostali herní možnost ve druhé minutě. K ničemu se ovšem nedostali. Naopak. Nakládal ztratil puk na modré a na Růžičku ujížděl Handlovský. Ten měl možnost přihrát, ale střílel sám a domácí brankář puk vyrazil. Poté ještě mohl skórovat hostující Boháč, který ale jen projel brankovištěm.

Další průběh hry přinesl spíše nepřesnosti a menší počet zajímavých šancí. Na Schwarze pálil z dálky Píša či Nakládal. Posun gólového lístku tak mohla přinést až 12. minuta a akce první formace, kdy Sýkora nejprve střílel příklepem od modré a poté se pokoušel trefit horní růžek hostující klece. Na druhé straně měl v 15. minutě Růžička štěstí, když nečekané nahození od modré čáry, které neviděl, skončilo na břevně jeho branky.

Při vyloučení pardubického Klejny o dvě minuty později mohl trefit odkryté místo nad Růžičkou Fabuš, ale akci svého útoku nedotáhl. Eaton mohl jít do vedení akcí Pivka, ten ovšem trefil obloučkem jen lapačku Schwarze.

Týmy zpřesnily mušku, padly čtyři branky

Co se nezdařilo v první třetině, povedlo se ve třetině druhé. 42 vteřin po jejím začátku se trefil první útok Pardubic, který využil rychlými přihrávkami zmatků v obraně Mladé Boleslavy. Puk putoval přes Sýkoru a Pivka k Rastislavu Špirkovi, jenž jistě trefil odkrytou část brány – 1:0. Vedení ovšem netrvalo dlouho. O dvě minuty později využil pěkné přihrávky Macha z rohu ledové plochy Peter Fabuš, jenž neváhal a táhlou střelou trefil přesně nad rameno zasahujícího Růžičky – 1:1.

Svůj tým mohl poslat do vedení boleslavský Vrbata, jenž vybruslil až před Růžičku, ten byl ovšem pozorný. Vývoj utkání se ovšem ubíral jiným směrem. Ve 28. minutě využil krásnou přihrávku napříč pásmem od Genowaye Aleš Píša a příklepem propálil všechno co mu stálo v cestě – 2:1.

Ve 32. minutě byl vyloučen Duben. Východočeši nasadili Koukalovu formaci, která si v útočném pásmu počínala zkušeně, nicméně branku nevsítila. Následně byl za katr odeslán Genoway a pěkné přečíslení měli na svědomí Špirko, který se ladně vyhnul obránci hostů, a bek Kočí, jehož příklep skončil ve výstroji Schwarze.

Ve 35. minutě bylo opět vyrovnáno. Svůj typický a tvrdý příklep realizoval Valdemar Jiruš a při přesilovce prostřelil Růžičku – 2:2. Druhou přihrávku večera si připsal boleslavský Macho.

Eaton zlomil utkání ve svůj prospěch

S odhodláním zlomit nerozhodný vývoj hry vstoupily Pardubice do třetí třetiny. A povedlo se jim to opět hned v první minutě. Při dohrávaném vyloučení Dubna adresoval křížnou přihrávku Čáslava na Špirka. Útočník s jedenáctkou na zádech poslal kotouč na modrou, kde stál Petr Sýkora, jenž se v této situaci často nemýlí – 3:2. Sýkora vsítil svou osmou branku v probíhající sezóně.

Ve 47. minutě rozhodčí poslal na dvě minuty na trestnou lavici domácího Pivka. Avšak hosté se neprosadili. Na konci jejich převahy jim upláchl po pravém křídle Genoway, objel branku a nabil na modrou puk Čáslavovi. Jeho projektil ovšem Schwarz vyrazil před sebe. V 52. minutě se prosmýkl mezi obránci Eatonu Handlovský, najel si mezi kruhy a pokusil se vystřelit, ale jeho střela skončila na mantinelu.

V 57. minutě mohl vyrovnat Fabuš, jeho střela ovšem skončila na boční síti. Po této akci si trenér Boleslavi vyžádal oddechový čas a odvolal Schwarze z branky. Při power play hosté Pardubicím zle zatápěli v jejich obranném pásmu. Růžička vyrazil puk a k Rastislavu Špirkovi, jenž si jej vyměnil se Sýkorou a sám uzavřel svou druhou brankou večera skóre na 4:2.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Pro nás to bylo velmi těžké utkání, jsme rádi, že jsme z něj vydolovali tři body. Mladá Boleslav má velmi nepříjemnou a výborně organizovanou obranu. Těžko jsme se dostávali do předbrankového prostoru. Po celý zápas jsme se nějak nemohli dostat do tempa, působili jsme trochu pomaleji a unaveněji. Až v poslední třetině jsme se zvedli, využili přesilovku a poslední minuty odehráli dobře takticky ve středním pásmu.“

Jiří Šejba (BK Mladá Boleslav): „Chtěli jsme hrát zodpovědně zezadu, Pardubice mají kvalitní tým. My jsme byli nuceni hrát na tři pětky. Vždycky jsme tahali za kratší konec, inkasované góly jsme si zavinili sami. Vždy se nám sice podařilo srovnat, ale ve třetí třetině jsme dostali branku po našem zbytečném faulu. I tak jsme měli šance vyrovnat, ale to se nám bohužel nepovedlo.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

přát., 25. 8. 2009
PCE - MBL
3:2
12. kolo, 4. 10. 2009
PCE - MBL
4:2
25. kolo, 20. 11. 2009
MBL - PCE
2:4
38. kolo, 8. 1. 2010
PCE - MBL
4:3
51. kolo, 3. 3. 2010
MBL - PCE
0:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 27 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 0 4
Petr Čáslava 0 1 2 0
Václav Kočí 0 0 2 0
David Havíř 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Rastislav Špirko 2 1 1 0
Petr Sýkora 1 2 2 0
Libor Pivko 0 1 2 2
Colby Genoway 0 1 0 2
Radovan Somík 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 -1 2
Michal Klejna 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube