26.2.2009
Petr Dejnožka, Jan Hrabal

Pardubice jdou do play off s vítězstvím, uspěly v Chrudimi

CHRUDIM — Přípravný zápas v Chrudimi, za kterou nastoupila řada hráčů Moelleru, zpestřil přípravu hokejistů HC Moeller Pardubice před čtvrtfinálovými boji v play off. Extraligista dokázal zvítězit na chrudimském ledě 4:3.

přát., čtvrtek 26.2.2009, Zimní stadion Chrudim

Chrudim

Dynamo Pardubice

3:4
1:1, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 9:55 Semorád (Rákos), 24:56 Stavenský (Suchý), 44:47 Stavenský – 5:26 Cetkovský (Divíšek, Pivko), 26:40 Somík (Blažek), 29:42 Kolář I (Koukal), 41:36 Kolář II (Starý). Rozhodčí: Čížek – Holeček, Potůček. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1012. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4.
Chrudim: Šrámek (23:39 Němec) – Malinský, Suchý, Šafařík, Vyskočil, Toužimský – Bělohlávek, Beránek, Semorád, Stavenský, J. Šeda, Zadina, Zohorna, Žák, Bláha, Rákos, Král. Trenéři: Martin Hosták a Jiří Zavoral.
Dynamo Pardubice: Lašák (30:00 Růžička) – Zukal, Lojek, Čáslava, Kolář II, Snopek – Blažek, Divíšek, Cetkovský, Kolář, Koukal, Starý, Tvrdík, Pivko, Somík. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Zápas se po dohodě třikrát patnáct minut. Od začátku měl malinko navrch hostující Moeller. První střelu na Šrámka vyslal ve třetí minutě Pivko, ale jeho dělovka z kruhů jen těsně minula levou tyčku domácí branky.O chvilku později musel chrudimský brankář již opravdu zasahovat, když ho vyzkoušeli nejprve Somík a poté Zukal. S oběma pokusy si poradil úspěšně.

V čase 5:26 už byl ale na souhru pardubických útočníků krátký. Akci začal Tomáš Divíšek, našel před brankou neobsazeného Libora Pivka a ten celou akci ještě vyšperkoval přihrávkou na Cetkovského, který neodmítl prázdnou branku – 1:0.

O minutu později měl na hokejce vyrovnání Toužimský, jeho nahození srazil pardubický obránce těsně mimo. O chvilinku déle se Chrudimi vyrovnat podařilo. Daniel Rákos vyslal na zteč Jana Semoráda a ten po projetí obrany našel skulinku mezi betony Jána Lašáka – 1:1.

Do konce třetiny vystrašila fanoušky pouze střela Tomáše Blažka, která vyprášila beton Lukáše Šrámka. Po první patnáctiminutovce byl stav nerozhodný po jednom gólu na obou stranách.

Druhou třetinu začala Chrudim svižněji a po dvou minutách mohl strhnout vedení na svoji stranu Zohorna, ale jeho samostatný únik skončil střelou těsně vedle. Poté se hra uklidnila, oba týmy hrály se zabezpečenou obranou.

Po několika minutách druhé třetiny došlo ke střídání gólmanů na straně domácích. Do branky se postavil Martin Němec. Střídání jakoby nabudilo Chrudimské a zaslouženě se dostali do vedení. Stanislav Stavenský přejel modrou čáru a vypálil na pravý beton Lašákovy branky. Střela se odrazila od tyče za záda pardubického gólmana – 1:2.

Vedení ani domácím nevydrželo dlouho, jelikož v 27. minutě vyslal na steč Blažek Somíka a ten si v samostatném nájezdu s Němcem poradil – 2:2.

V čase 28:33 mohl definitivně dokonat obrat Tvrdík, ale jeho střela skončila na tyči Němcovy branky. Co se nepovedlo Tvrdíkovi, to dokončil třináct sekund před druhou sirénou útočník Jan Kolář po překrásné souhře s Petrem Koukalem – 3:2.

Do poslední patnáctiminutovky vstoupili domácí s elánem a po 33 sekundách uháněl Marek Zadina na Martina Růžičku, který vystřídal o druhé pauze Jána Lašáka. Typická Zadinova střela mezi betony mu tentokrát nevyšla. Tlak Chrudimi stoupal i díky přesilové hře, ale ani ta k třetímu kotouči v síti Pardubických nepomohla.

V čase 37:35 vypálil Tomáš Zohorna, ale ani on na svého kamaráda Martina Růžičku nevyzrál. Na druhé straně naopak po střele Petra Čáslavy cinkala tyč! Definitivní snahu o vyrovnání utnul Jan Kolář II, který si najel na kruhy a tvrdou ránou přidal čtvrtou branku – 2:4.

Další gól mohl přidat Pivko, ale s jeho bombou si již Němec poradil. Tři sekundy před koncem se Chrudimští přece jen dočkali třetí branky. Stanislav Stavenský se protáhl mezi obránci a střelou mezi betony překonal Růžičku – 3:4.

Týmy se nakonec ještě dohodly na samostatných nájezdech po pěti na obou stranách. Za Chrudimské byli úspěšní Beránek se Zadinou a za Pardubice Somík s Pivkem. Proto o vítězi rozhodovala náhlá smrt. Jan Šeda svůj nájezd proměnil, a tak 1012 diváků vidělo výhru Chrudimi v samostatných nájezdech.

Ohlasy po utkání

Martin Hosták (HC Chrudim): „Zápas to byl v takovém přátelském duchu, ale nepostrádal určité tempo. Hrálo se nahoru dolů a myslím si, že se divákům musel líbit. Jsem rád, že jsme dokázali v každé třetině držet deset minut s Pardubicemi krok, poté ale bylo znát, že trénují a fungují v daleko větším tempu. Myslím si, že to byl vcelku pohledný zápas, pro nás taková tečka. Pro Pardubice doufám, že to byla náhrada lepšího tréninku a budeme jim přát co největší úspěch v play off.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „My jsme do toho šli ihned po tréninku, tak proto ten požadavek, že budeme hrát pouze třikrát patnáct minut. Ale i z toho důvodu, že jsme měli méně hráčů, museli jsme jednu pětku nechat domácím. Myslím si, že utkání mělo dobré tempo. Na nás bylo znát, že máme trošku delší zápasovou pauzu a určitě se tam objevily nedostatky ve hře, na kterých ještě musíme zapracovat a zaměřit se na ně. Nasazením, a i tím jak hrála Chrudim, která utkání nevzala jako exhibiční, to pro nás splnilo účel.“

Fotogalerie