26.10.2008
Jan Hrabal

Série obratů skončila. Pardubice nedotáhly tříbrankové manko v Třinci

TŘINEC — To bylo drama ve Werk aréně! Nakonec však odešli hokejisté HC Moeller Pardubice poraženi. Východočeši prohrávali 0:3, přesto dokázali ve třetí třetině dvěma brankami snížit na 2:3. Vyrovnání bylo blizoučko, Třinečtí nakonec ale odolali obřímu náporu hostů.

O2 extraliga, 19. kolo, neděle 26.10.2008, Werk arena

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

3:2
1:0, 2:0, 0:2
Branky a nahrávky: 16:12 Tomík (Výtisk), 20:44 Květoň (Peterek), 22:58 Polák (Květoň, Malec) – 40:25 Pucher (Somík), 49:28 Cetkovský (Píša, Pucher). Rozhodčí: Minář – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:9, navíc Čáslava 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. Diváci: 3387. Střely na branku: 40:35. Průběh utkání: 3:0, 3:2. Nejlepší hráči: David Květoň – Peter Pucher.
Oceláři Třinec: Vojtek – Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, Vosátko, Andersons, Nikolov, Rangl – Tomík, Polanský, Kováčik – Květoň, Peterek, Martynek – Kanko, Moravec, Polák – Hašek, Kampl, Pavelek. Trenéři: Antonín Stavjaňa a Jiří Juřík.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Ondřej – Bláha, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Třinec výhrou nad Pardubicemi dvě série Moelleru: Východočeši po třech výhrách prohráli, na stejném počtu se zastavil set vítězství Pardubic v Třinci. Pardubická sestava byla v dnešním utkání ochuzena o Jana Starého, který má zdravotní problémy. Naopak hráči, které trápila viróza v minulých dnech, se dali do kupy.

Moeller nezužitkoval úvodní převahu

Úvod zápasu patřil jednoznačně hostujícím hráčům, ti se dostali do potřebného tempa dvěma přesilovkami. Žádnou z nich ale Pardubice nevyužily, přestože hlavně druhá formace Moelleru pořádně zaměstnala obranu Ocelářů. Michal Tvrdík a Libor Pivko však zakončovali pouze do pozorného brankáře Vojtka.

I v dalších minutách byli lepší hokejisté Pardubic. Nebezpečné střely na třineckou branku vyslali Jiří Cetkovský nebo Jan Kolář, ale oba neuspěli. Domácí se dostávali do utkání pozvolněji. Největší šance měli v minutové přesilovce pět na tři, tu ale neproměnili.

V 17. minutě se Oceláři dostali šťastně do vedení. Nahození Róberta Tomíka ze středního pásma totiž pardubickému brankáři Lašákovi nešťastně propadlo do sítě – 1:0.

Brzy to bylo 3:0, i tak se Pardubice nevzdaly

Hned v samotném začátku prostředního dějství se Pardubice mohly dočkat srovnání, ale brejk dva na jednoho zakončil Tomáš Divíšek pouze nepřesnou střelou. Oceláři hned poté vyjeli do protiútoku, před Davidem Květoněm se otevřela dálnice skrze pardubickou obranu. Třineckého mladíka nezastavil ani Ján Lašák, kterého překonal mezi betony – 2:0.

Ještě hůře bylo Východočechům o dvě minuty později poté, co Vojtěch Polák zvýšil vedení domácích na 3:0. Třinecký útočník dostal ideální pas právě od Květoně a trefil se přesně.

V další fázi zápasu byly Pardubice pod velkým tlakem, třinecká převaha byla očividná. V těchto minutách Východočechy podržel brankář Ján Lašák. Ten se nejvíce zapotil při sérii čtyř přesilovek domácích ve druhé dvacetiminutovce.

Východočeši dvěma góly snížili, na bod však nedosáhli

Že se Pardubice nevzdávají, potvrdily hned zkraje závěrečné třetiny. Moeller využil dohrávanou přesilovku z předchozího dějství, kdy Štrbákovu ránu od modré dorazil po pěkné Somíkově příhře Peter Pucher – 1:3. Ten tak potvrdil svou výbornou formu, ten má z posledních čtyř zápasů včetně toho dnešního devět kanadských bodů!

Východočeši nadále pokračovali ve stíhání třineckého náskoku. Moeller se mohl spolehnout na tradičně výborné přesilovky, ve kterých je nejlepší v celé soutěži. V 50. minutě se Jiřímu Cetkovskému povedlo krásně tečovat Píšovu pumelice a rázem to bylo jen o gól – 3:2.

Klid na třinecké hokejky mohl vrátit Jiří Polanský, jenž se o chvíli později radoval z gólu podél levé tyčky. Jenže arbitr u videa, kterého si rozhodčí Minář zavolal, kotouč za brankovou čarou nenašel.

Martin Vojtek se musel na konci zápasu v třinecké brance co ohánět, aby držel domácí nad vodou. Gólman Ocelářů byl pod soustavnou palbou, nakonec ale odolal. Snahu Moelleru posílila hra bez brankáře v závěrečných vteřinách, nejblíže byli hosté ke vstřelené brance na 3:3 v čase 59:58, kdy Petr Čáslava nepřehodil bekhendem přesunujícího se brankáře Třince.

Po třech výhrách Pardubice prohrály, ale z herního projevu rozhodně nemohou být zklamány. Vyrovnání díky výborné třetí třetině, jak je v této sezoně již zvykem, bylo opravdu blizoučko.

Dobrou formu přes možná trochu nešťastnou porážku mohou Východočeši potvrdit v úterý, kdy v dohrávce 4. kola hostí celek Znojma. V případě vítězství by se Moeller vrátil na třetí pozici v tabulce, kde jej nyní vystřídal tým Litvínova.

Ohlasy po utkání

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): „Na Pardubicích bylo zpočátku vidět, že jsou v herní pohodě. Zápas rozhodl šťastný první gól a úvod druhé třetiny. Ve třetí třetině Pardubice v přesilovkách naskočily zpátky do hry a měly tlak. Měli jsme i trochu štěstí, zase podal výborný výkon Martin Vojtek. Musíme ho pochválit, protože nás třetí zápas drží a jsme rádi, že jsme potvrdili vzestupnou formu.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Byl to dramatický zápas, přestože to po druhé třetině tak nevypadalo, neboť průběžný stav vypadal velmi hrozivě. Utkání rozhodl začátek druhé třetiny, kdy jsme dostali dva rychlé góly. Byl to direkt a dostávali jsme se z toho celou druhou třetinu. Soupeř nás dostal pod tlak a jediným pozitivem ve druhé třetině bylo, že jsme ubránili v té druhé polovině tři po sobě jdoucí oslabení. To nás zvedlo a šli jsme do toho s tím, že s tím výsledkem chceme něco udělat. Třetí třetinu jsme podali výborný výkon stejně jako v první, za což bych chtěl kluky pochválit.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 21. 9. 2008
PCE - TRI
5:4
19. kolo, 26. 10. 2008
TRI - PCE
3:2
32. kolo, 14. 12. 2008
PCE - TRI
6:4
45. kolo, 25. 1. 2009
TRI - PCE
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 37 3
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 -1 2
Petr Čáslava 0 0 0 12
Marek Zukal 0 0 0 2
Michal Šeda 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Martin Štrbák 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Peter Pucher 1 1 -1 2
Jiří Cetkovský 1 1 -2 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -2 4
Libor Pivko 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube