12.10.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Skvělý závěr udatných Pardubic! Moeller udolal Energii mocným finišem

PARDUBICE — HC Moeller Pardubice je tým, který se nevzdává! Východočechům to sice dnes večer dlouho nešlo, museli dotahovat trojici vedení soupeře, přesto vicemistra z Karlových Varů udolali! Nakonec vůle zvítězila, tři góly v posledních devíti minutách rozlomily vyrovnaný duel. Nejvíce se zaskvěl Michal Tvrdík, jenž vstřelil dvě branky.

O2 extraliga, 14. kolo, neděle 12.10.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

5:3
1:2, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 3:47 Čáslava (Píša, Pucher), 29:55 Cetkovský (Somík), 51:11 Tvrdík (Divíšek, Pivko), 54:04 Pivko z trestného střílení, 55:32 Tvrdík (Pivko, Štrbák) – 1:06 Skladaný (Kumstát), 16:31 Kumstát (Řezníček, Skladaný), 35:59 Skuhravý (Dej, Němec). Rozhodčí: Minář – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci: 8160. Střely na branku: 51:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 5:3. Nejlepší hráči: Michal Tvrdík – Petr Kumstát.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Radil, Blažek, Ondřej. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Karlovy Vary: Mensator – Němec, Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Prošek, Mudroch – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Kristek, Procházka – Bílek, Skladaný, Pech – Zucker, Dej, Zaťovič. Trenéři: Josef Paleček, Mikoláš Antonik a Pavel Kněžický.

Komentář

Moeller tvořil, soupeř bořil

Hokejisté obou celků nechali na nějaké úvodní oťukávání zapomenout hned během první minuty hry, kdy nejprve nebezpečně pálil Melenovský, aby po rychlém kontru spálil první vyloženou šanci domácí Cetkovský, jemuž parádně zpoza branky nabil Pucher. Hned po následném vhazování se v pardubické ČEZ Areně poprvé měnilo skóre. Kumstát zavezl kotouč do útočné třetiny, přenechal jej v tandemu Skladanému a ten po zemi bekhendem umístil svůj pokus ke vzdálenější tyči – 0:1.

Pardubice se snažily odpovědět zvýšením úsilí a v rozmezí 14 vteřin se hostům vyfaulovali dva hráči. Luxusní početní převahu přetavil ve vyrovnání Petr Čáslava, který si nelámal hlavu s kombinací a tvrdým příklepem po Píšově pasu propálil Mensatora – 1:1. Karlovarští se po inkasovaném gólu stáhli hluboko do obrany a proti dobře bruslícímu soupeři museli faulovat. V další početní výhodě si Divíšek na modré obhodil obránce a rychlým švihem napálil horní tyčku!

Gólman Energie se rozhodně nenudil, obrovský závar v podání Pivka a Tvrdíka neskončil brankou jen zásluhou Mensatorovy akrobacie. Když svou další šanci neproměnil ani Pucher, jenž si sice po sólové akci položil dva protihráče, vyšachoval brankáře, ale nepřehodil ležící betony, dalo se čekat, že udeří na druhé straně. Při vyloučení Šedy se po krkolomné kombinaci dostal ke střele Kumstát a z velkého úhlu našel skulinku mezi rukou a tělem Lašáka – 1:2.

S domácím celkem mohlo být hned vzápětí ještě hůř. Procházka se rozhodl řešit situaci 2 na 1 střelou na lapačku, kde možná trochu cíleně nechal Lašák maličko prostoru. Tomáš Divíšek si mohl spravit chuť v dalším nájezdu, když dostal milimetrový pas za obránce do plné jízdy, ale byl zezadu zahákován. Místo trestného střílení však ukázal k překvapení a nelibosti ochozů sudí Minář pouze menší trest pro faulujícího Řezníčka.

Ubylo vyloučených, přibylo nervozity

Ve druhé třetině se diváci příliš atraktivního hokeje nedočkali. Pardubicím občas skřípala kombinace, soupeř se o ni pro jistotu raději nepokoušel. Do toho časté diskuse hráčů se sudím Minářem, které značně rozmělnily plynulost hry. Ukazatelem skóre mohla nejprve pohnout Energie, a to prostřednictvím Pecha a jeho zakončení krátkého výpadu 3 na 2. Ještě nadějněji vypadala z pohledu hostí samostatná akce Kristka, jenž si vytáhl Lašáka a po objetí branky bleskově zasouval kotouč k druhé tyči – beton pardubického brankáře byl ovšem rychlejší.

Následovaly šance domácích. Somík bekhendem nedokončil přečíslení s Cetkovským, neuspěl ani Pucher po hezké individuální akci. Vyrovnání přišlo zčistajasna po nevinném nahození Puchera. Vyražený puk dojel nejrychleji Cetkovský a doslova jej nacpal i s Mensatorem za brankovou čáru – 2:2.

Pardubice hned vzápětí pohrdly přesilovou hrou po faulu Zaťoviče a soupeř se znovu rychle oklepal. Stačila jedna přesilovka a Vary novu vedly. Opět nebylo třeba nic vymýšlet. Z pravé strany ještě za hranicí kruhu se opřel do touše Skuhravý a jeho příklep přeletěl i Lašákovu vystrčenou vyrážečku – 2:3. Poslední slovo ve druhé části hry mohl mít Snopek po akci Divíška, který prošel přes dva protihráče a parádně servíroval puk před branku. Mensator ale svému týmu vedení do šaten udržel.

Drtivý závěr Pardubic zhatil naděje Energiků

Vyloučení Snopka pozdrželo veškeré ofenzivní plány o dvě minuty, které ale bránící čtveřice odehrála převážně mimo svou třetinu. Dočkat se mohl spíše až Kumstát po jejím skončení, kdy v postavení na úrovni brankové čáry tečoval kotouč natolik umně, že se málem zakutálel až do branky.

Pardubice se snažily o vyrovnání, jenže narážely do perfektně zformované obrany a když už se dostaly ke střele, jako v případě Koláře či Nakládala, narazily na betonovou zeď Lukáš Mensator. S ubíhajícími vteřinami musel Moeller otevřít hru, což byla voda na karlovarský mlýn. Po rychlém výpadu nadvakrát zakončoval střelec první branky Energie Skladaný.

Domácí byli za neutuchající snahu odměněni v čase 51:51. Divíšek se uvolnil po levé straně, nacentroval před branku Tvrdíkovi a tečí o jeho brusli se kotouč dostal za překvapeného Mensatora – 3:3. Gól musel potvrdit ještě videorozhodčí, aniž by tušil, že bude v krátkém sledu posuzovat další spornou situaci. Moeller vyvinul drtivý tlak, Divíšek dorážel do prázdné branky, jeho nepovedený pokus usměrnil za ležícího Mensatora ještě Pivko, zároveň byl ale kotouč zalehnut bránícím hráčem.

Minář po konzultaci s videorozhodčím rozhodl šalomounsky. Branku neuznal, ale nařídil trestné střílení za úmyslné zalehnutí kotouče. K jeho exekuci se postavil Libor Pivko a mazácky o tyčku potvrdil pravdivost brankové situace – 4:3. Tribuny vybuchly nadšením, které přiživil za dalších 88 vteřin Michal Tvrdík. Ten převzal touš od Pivka a bekhendovým blafákem vykoupal Mensatora – 5:3. Samotný závěr už se nesl na vlně pohody, demoralizovaní hosté nezkusili ani power-play bez brankáře.

Ohlasy po utkání

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): „Dvě třetiny jsme hráli dobrý výsledek. Hráli jsme slušně ve středním pásmu, čímž jsme dělali Pardubicím problémy. Bohužel v závěru třetí třetiny jsme zkolabovali ve hře okolo brankoviště. Nesplnili jsme to, co jsme si řekli o druhé přestávce a utkání jsme si zbytečně prohráli.“

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Dvě třetiny jsme měli problémy s karlovarskou defenzívou. Také jsme se potýkali se špatným pohybem našich hráčů. Když jsme se do pásma dostali, tak jsme se v něm dlouho neudrželi. Ve třetí třetině jsme už hráli náš hokej, přišly tam i góly. Smekám před kluky klobouk, že to ve třetí třetině obrátili. Asi jsme měli i více fyzických sil.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

1. kolo, 9. 9. 2008
KVA - PCE
2:1
14. kolo, 12. 10. 2008
PCE - KVA
5:3
27. kolo, 28. 11. 2008
KVA - PCE
6:1
40. kolo, 11. 1. 2009
PCE - KVA
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 34 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 1 0
Aleš Píša 0 1 1 0
Martin Štrbák 0 1 1 0
Jan Snopek 0 0 1 4
Michal Šeda 0 0 0 2
Marek Zukal 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 2 0 1 0
Libor Pivko 1 2 2 0
Jiří Cetkovský 1 0 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 0
Peter Pucher 0 1 1 0
Radovan Somík 0 1 1 0
Jan Starý 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube