7.1.2006
Jan Hrabal

Sen se rozplynul. HC Moeller na Dynamo nestačil

PETROHRAD (od našeho zvláštního zpravodaje) – Pardubičtí hokejisté si finále Super Six nezahrají. Domácí Dynamo Moskva si v utkání proti Moelleru nenechalo vítězství vzít. Moskvanům pomohly hodně přesilové hry zejména v první třetině, kdy rozhodčí Kurmann vyloučil celkem osm hráčů českého mistra. Jedinou branku Pardubic vstřelil obránce David Havíř, který snižoval na 1:2.

Super Six, 2. kolo, sobota 7.1.2006, Petrohrad, Ledový palác

Dynamo Pardubice

Dynamo Moskva

1:5
1:3, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 8:35 Havíř (Mikeska) – 1:14 Grabovskij (Sušinskij), 4:02 Sušinskij (Grabovskij), 12:34 Višňakov (Grabovskij), 54:25 Vyšedkevič (Sušinskij), 57:35 Kuljaš (Sušinskij Grabovskij). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) – Zibirin, Oskirko (Rus.). Vyloučení: 16:14, navíc Mikeska, P. Sýkora (oba Pardubice) oba 10 min. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 8000. Střely na branku: 23:35. Průběh utkání: .
Dynamo Pardubice: Lašák – Havíř, Mudroch, Snopek, Čáslava, Linhart, Kántor – Rolínek, Mikeska, Hlinka – P. Sýkora, Blažek, Lubina – Čaloun, Koukal, Razingar – Korhoň, Mrázek, Starý. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský
Dynamo Moskva: Zvjagin – Bykov, Vyšedkevič, Rjazancev, Koroljov, Kuljaš, Kanarejkin – Grabovskij, Sušinskij, Charitonov – Mirnov, Šachrajčuk, Višňakov – Rosa, Skugarev, Šitikov – Michaljov, Kazionov, Pletka. Trenéři: Vladimir Krikunov, Ivan Krivonosov a Anatolij Antipov

Komentář

Trestná lavice nevychladla

Zhurta začalo utkání o postup do finále Super Six mezi Moellerem Pardubice a moskevským Dynamem. Hned v 1. minutě byl za hákování vyloučen Miroslav Hlinka a Dynamo se po další třičtvrtě minutě dostalo do vedení. Sušinskij zpoza branky našel uvolněného Grabovského, který střelou z voleje potěšil ne zcela plný Ledový palác – 0:1.

Pardubičtí hráči se snažili hrát proti silnému soupeři na brejky, ale ruský celek podporován hlasitým publikem byl v prvních minutách aktivnější. V 5. minutě zatáhl puk do pásma Grabovskij, před brankou našel uvolněného Sušinského, který i s přispěním jednoho z pardubických hráčů skóroval – 0:2.

Rozhodčí Kurmann nasadil hodně přísný metr zvláště pro pardubické hokejisty, dvířka na trestné lavici se jenom otvírala. V době, kdy se hrálo pět na pět, snížil obránce David Havíř. Michal Mikeska předtím hezky zatáhl kotouč do pásma, na pravé straně našel pardubického obránce, jehož střelu brankář Žvjagin nechytil – 1:2.

Ve 13. minutě ale vrátil Dynamu dvoubrankové vedení Višnjakov v přesilovce čtyři na tři poté, co Grabovskij zavezl puk do pásma, před brankou našel právě volného Višnjakova, který trefil poloodkrytou bránu – 1:3.

Ve druhé třetině gól nepadl

Ve druhé třetině, před kterou pardubičtí trenéři zúžili sestavu na tři pětky, přece jen zpomalil příliv trestů. Oba týmy si totiž postupně zvykali na velmi přísný metr rozhodčího Kurmanna. Přesto byl ve 23. minutě vyloučen Grabovskij, kterého na trestné lavici za podražení doplnil Havíř.

Při Havířově trestu ale ujel do brejku Tomáš Rolínek, kterého nemilosrdně zahákoval Rjazencev. Pardubický útočník se přesto dostal do zakončení, které ale nebylo přesné.

Okolo poloviny utkání to vřelo před pardubickou brankou. Po rychlé přihrávce na modrou čáru totiž ujel Václav Pletka, jehož Lašák vychytal. Pardubický brankář pak musel o pár chvil později řešit nepříjemné situace při tlaku první formace Dynama. Po ataku Sušinského dokonce upadl a spadla mu maska. Sudí Kurmann ale nedovolené bránění největší hvězdy Dynama nepřehlédl.

Velkou šanci mělo moskevské Dynamo ve 35. minutě, kdy mělo možnost po vyloučeních Koukala a Čáslavy více než minutové přesilové hry pět na tři. Moeller se ale s vypětím všech sil ubránil. Hodně nebezpečně během této přesilovky vypadala Mirnovova dorážka Šitikovovy střely, která těsně minula Lašákovu klec.

V poslední minutě prostředního dějství se do velké akce dostala sehraná dvojice Grabovskij – Sušinskij, kteří jeli proti obránci Snopkovi. Ten situaci vyřešil jen za cenu nedovoleného bránění Sušinského, což petrohradské publikum neslo s velkou nevolí.

Dynamo si nenechalo vítězství vzít

Pardubičtí úvodní trest přečkali, Dynamo se k mnoha akcím nedostalo. Ve 42. minutě byl za sekeru na Mikesku vyloučen Kuljaš a Pardubice dostaly v přesilovce soupeře pod tlak. Velkou šanci měl Sýkora, ale jeho šance, kdy si hezky najel do střelecké pozice, brankou neskončila.

Ve třetí třetině se Pardubice snažily zdramatizovat utkání, bojovaly o každý metr, ale Dynamo bylo opravdu silným celkem. Moskvané, kteří byli podporováni hlasitým publikem, ale trpělivě cílevědomě vedly utkání ke konečnému zisku.

Pardubičtí se dostávali do šancí při rychlých brejcích, jeden z nich se málem povedl Sýkorovi s Razingarem. Pardubická sedmatřicítka se zbavila zadáka, který jej tísnil, přihrál Razingarovi, jehož střela ale těsně minula klec Dynama.

V 54. minutě vstal celý Ledový palác poté, co došlo k potyčce před Lašákovou klecí. Vyloučeni byli postupně Sýkora, Snopek a Šachrajčuk. Výhodu čtyři na tři potrestal obránce Vyšedkjevič střelou pod víko – 1:4. Ján Lašák neměl šanci, nemohl přes clonícího hráče Dynama vidět kotouč.

Během této nevýhody, kdy Pardubice hrály ve třech, se zrodila poslední velká šance Moelleru ke skórování. Do akce se totiž uvolnil Ratingar, obtočil se okolo beka soupeře a vystřelil. Žvjagin v brance Dynama jeho pokus s obtížemi lapil.

HC Moeller nesehrál proti Dynamu vůbec špatný zápas. Ruský mistr byl ale nad jejich síly. Přesto se Východočeši odhodlali k power play během přesilovky po vyloučení Mirkova. Pardubickým ale tento risk nevyšel, zhruba po minutě hry bez brankáře vyvezl kotouč Sušinskij a přihrál před branku volnému Kuljašovi, který uzavřel skóre 1:5.

Ohlasy po utkání

Petr Hemský (HC Moeller Pardubice): „Dynamo hlavně hrálo skvěle. Oproti naší extralize je v pískání velký rozdíl. Každé držení holí nebo rukou se trestá, a na to jsme doplatili. Rozhodčí nepískal špatně. Nastolil takový metr a hráči, kteří málo bruslí a neumí se obrátit, chodí ven. Přesně takto se to píská v NHL. Naši hráči na to nejsou zvyklí, dneska z toho byli vykulení. Proti Slovanu se mi zdálo, že Dynamo hrálo na půl plynu. Měli tam navíc dvakrát v úvodu přesilovky pět na tři, vedli 2:0 a měli zápas pod kontrolou. Dnes hráli lépe. Mají dobré bruslaře, chodí do protisměrné kličky a musí se pak faulovat. Mají šikovné hráče na přesilovky.“
Vladimir Krikunov (Dynamo Moskva): „Vyhráli jsme díky brankám z úvodu zápasu. V závěrečné třetině jsme čekali, že na nás Pardubice vlétnou, ale to se nekonalo a měli jsme zápas pod kontrolou.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 7. 1. 2006
PCE - DYN
1:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 30 5
Obránci G A +/- TM
David Havíř 1 0 -1 2
Petr Čáslava 0 0 4 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 8
Robert Kántor 0 0 -1 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Mikeska 0 1 -1 12
Jan Čaloun 0 0 0 2
Miroslav Hlinka 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 2
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Tomaž Razingar 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 -1 12
Lubomír Korhoň 0 0 -1 2
Ladislav Lubina 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube