6.1.2006
Jan Hrabal

Pardubice porazily Slovan, o finále si zahrají s Dynamem

PETROHRAD (od našeho zvláštního zpravodaje) – Dvě branky ve druhé třetiny z hokejek Tomáše Rolínka a Petra Sýkory rozhodly o vítězství pardubických hokejistů na turnaji Super Six proti Slovanu Bratislava. Pardubičtí hráči si tak zítra od 18.30 místního času zahrají s Dynamem Moskva o finále tohoto prestižního turnaje. Jistý výkon v tomto utkání předvedl brankář Ján Lašák, který vychytal čisté konto, první na turnaji.

Super Six, 1. kolo, pátek 6.1.2006, Petrohrad, Ledový palác

Slovan Bratislava

Dynamo Pardubice

0:2
0:0, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 29:19: Rolinek (Mikeska, Hlinka), 39:32 Sýkora (Mudroch). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) – Aljošin, Zibirin (oba Rus.). Vyloučení: 7:7, navíc Kántor (Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 1500. Střely na branku: 26:11. Průběh utkání: 0:2.
Slovan Bratislava: Rybár – Pavlas, Hančák, R. Sloboda, Kudělka, Jendek, K. Sloboda, Ďurák, Hecl – Kuĺha, Jánoš, Junas – J. Sýkora, Pašek, Pištek – Školiak, Klouda, Macho – Kováč, Prokop. Trenéři: Ján Jaško a Ivan Černý.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Kántor – P. Sýkora, Blažek, Lubina – Rolínek, Mikeska (6.–13. Cetkovský), Hlinka – Čaloun, Koukal, Razingar – Korhoň, Mrázek, Starý. Trenéři: Vladimír Bezdíček a Petr Hemský.

Komentář

Branku nepřinesly ani přesilovky pět na tři

V červených dresech vstoupili hráči HC Moeller Pardubice do turnaje Super Six. Hned v 1. minutě skupince pardubických fanoušků a celé střídačce zatrnulo, když Michal Mikeska upadl na led a na střídačku pouze dokulhal. O deset minut na to se ale Mikeska vrátil na led zpátky.

První vážnější šanci si vypracoval HC Moeller. Ve 3. minutě zakombinoval Lubina za brankou, přihrál najetému Havířovi mezi kruhy, kterému ale střela z voleje příliš nesedla. K dorážce se přesto dostal Sýkora, ale jeho dva pokusy na překonání Rybára v brance Slovanu nestačily.

V 7. minutě se situace pro Pardubické pořádně zkomplikovala. V rozmezí 39 sekund byli postupně vyloučeni Čáslava, Mudroch a Rolínek a Slovan měl dlouhou možnost přesilovky pět na tři. Bratislavané nedostali Pardubice pod výrazný tlak, pouze jednou došlo k ošemetné situaci před Lašákovou klecí. Pardubická obrana ale odolala.

Hned poté, co se poslední potrestaný Rolínek vrátil na led, tak se dostal do pěkné šance. Čaloun zatáhl do třetiny puk, naservíroval jej do střely právě Rolínkovi, kterému ale nadějný pokus příliš nevyšel.

V závěru třetiny pomohla Pardubicím téměř minutová přesilová hra pět na tři po vyloučení Jendeka a Karola Slobody, ale přes souvislý tlak ji Východočeši nedokázali zužitkovat. Nejblíže byl ke skórování Hlinka, ale jeho střela pouze ohrozila Rybára.

Na samém konci úvodní dvacetiminutovky se možná do největší šance prvního dějství prodral útočník Klouda, sám před Lašákem ale nezamířil přesně. I proto jsme v prvním dějství čekali na branku marně.

Blažek neproměnil penaltu, pak ale udeřili Rolínek se Sýkorou

Druhá třetina se pardubickému celku povedla o mnoho lépe. Východočeši lépe bruslili, více se jim dařila i kombinace. Ve 23. minutě hezky objel Čaloun branku, ale pálil nad. Na modré mu pak trochu vyčinil obránce Kántor, že mu nepřihrál.

O tři minuty později se po rychlém přechodu do pásma dostal do šance Koukal, ale ani jeho střela, ani následná dorážka Razingara skóre neotevřela.

Ve 28. minutě se ovšem v Ledovém paláci děly věci. Hlinka vyslal dlouhou přihrávkou do sóla Rolínka, ten ale brejk nezakončil z důvodu faulu dojíždějícího Kudělky. Rozhodčí Kurmann neváhal ani vteřinu a nabídl Pardubicím luxusní odměnu: trestné střílení. K sólu se rozjel kapitán Blažek, blafák do bekhendu se mu ale nevyvedl nejlépe.

Moeller ale byl aktivnější, snažil se a než uběhla polovina utkání, tak byl po zásluze odměněn. V čase 29:19 přihrál po Hlinkově nahrávce zpoza branky Mikeska na Rolínka a ten otevřel skóre – 0:1.

Pardubická hra se zklidnila, bylo vidět, že Moelleru vstřelená branka opravdu pomohla. Východočeši si poradili s následným oslabení po podražení Linharta. Velký kus práce odvedl v této nevýhodě Jan Čaloun, jenž nejprve našetřil mnoho času neustálým kličkováním s pukem u modré čáry soupeře a pak se navíc dostal do neúspěšného zakončení.

Pět minut před koncem druhé třetiny se tentýž hráč mohl zapsat do střelecké listiny poté, co jej nádherně na křídle našel Koukal. Čaloun ale z kruhu trefil pouze hruď Rybára.

Přesto šel HC Moeller do druhé přestávky s dvoubrankovým vedením. Mudroch půl minuty před koncem druhého dějství z obrany vyslal o mantinel přihrávku na Sýkoru, ten vletěl do pásma a z levého kruhu prostřelil Rybára – 0:2.

Důležité vítězství si Moeller nenechal vzít

Pardubičtí se snažili v posledním dějství hlavně neinkasovat a zbytečně tak nezkazit slibně rozehrané utkání. Na druhou stranu mohli počítat s myšlenkou, že třetí vstřelený gól by jim vylepšil situaci před zápasem s Dynamem Moskva.

Dlouho ale zhruba patnáct set diváků v Ledovém paláci nevidělo vážnou příležitost. Až v 50. minutě zle zahrozil první slovenský útok před Lašákem. Pardubický brankář ale odolal náporu bratislavských bojovníků.

O minutu později se mohl prosadit Rolínek po báječné akci Hlinky. Slovenský harcovník v oslabení obětavě vyvezl puk, obtočil se okolo beka soupeře a bekhendem našel právě Rolínka. Tomu se ale kotouč zamotal mezi nohy, a tak jeho střela neměla potřebnou úroveň.

V poslední pětiminutovce utkání přece jen zhrublo. Hráči Slovanu se snažili udělat něco s výsledkem a tlačili se do pozice Jána Lašáka. Tomu ale pomohli obránci, a tak pardubický brankář se mohl po závěrečném hvizdu radovat nejen z důležitého vítězství ale i čistého konta, které udržel i při přesilovce Slovanu šest na tři v poslední minutě.

Na počátku 60. minuty se ale u Jána Lašáka strhla mela, v níž byl potrestán vyšším trestem obránce Robert Kántor. Podle našich informací se ale jeho automatický trest do konce zápasu nepřenáší do dalšího střetnutí.

V něm zítra nastoupí Východočeši v Ledovém paláci od 16.30 hodin středoevropského času proti Dynamu Moskva.

Ohlasy po utkání

Ján Jaško (HC Slovan Bratislava): „Nebylo to kvalitní utkání. Měli jsme šanci zejména v první třetině při dlouhé přesilovce pět na tři, kterou jsme ale bohužel neproměnili. Pak mužstvo možná znervóznělo a nepředvedlo tak dobrý výkon jako proti moskevskému Dynamu.“
Vladimír Bezdíček (HC Moeller Pardubice): „Bylo to takové menší derby mezi českým a slovenským mistrem, kteří ale nejsou v nejlepší formě. Musím říci, že úroveň zápasu nebyla příliš kvalitní, oba celky hrály dobře zejména v defenzívě. Slovan nás ale v útoku několikrát potrápil, jsem ale rád, že to kluci i s přispěním výborného Lašáka zvládli.“