28.12.2007
Jan Hrabal

Pardubice porazily HC Davos, slaví první výhru na Spengler Cupu

DAVOS — Kolektivní a zodpovědný výkon podpořený vynikajícím výkonem gólmana Jána Lašáka přinesl první vítězství HC Moeller Pardubice v 81. ročníku Spenglerova poháru. Moelleru se náramně povedl vstup do zápasu, již ve 3. minutě vedl po gólovém zásahu Tomáše Rolinka. Na počátku prostřední třetiny zvyšoval kapitán Miroslav Hlinka pardubické vedení. Na 1:2 z pohledu domácích sice snižoval Juraj Kolník, ale o chvíli později vrátil Moelleru dvougólové vedení Libor Pivko. Východočeši i díky skvělému výkonu brankáře Lašáka cenný a naprosto zasloužený výsledek udrželi.

Spengler Cup, 5. kolo, pátek 28.12.2007, Vaillant Arena

Dynamo Pardubice

Davos

3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 2:44 Rolinek (Blažek, Tvrdík), 21:32 Hlinka (Somík, Pucher), 51:46 Pivko (Klejna, Starý) – 48:13 Kolník (Naumenko). Rozhodčí: Pellerin (Kan.), Levonen (Fin.) – Küng, Wehrli (oba (Švýc.). Vyloučení: 9:10, navíc Joggi – Niinimaa oba 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 7146 (vyprodáno). Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Šeda, Nikolov, Koma, Posmyk, Linhart, Stettler – Rolinek, Blažek, Tvrdík – Somík, Pucher, Hlinka – Klejna, Starý, Pivko – Joggi, Koukal, Zohorna. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
Davos: Berra (20:00 Genoni) – Gianola, Niinimaa, Naumenko, Blatter, Winkler, Kutlák, Furrer, Müller – Riesen, Reto von Arx, Daigle – Maneluk, Westrum, Kolník – LaCouture, Marha, Burkhalter – Wiesler, Crameri, Ambühl. Trenéři: Arno del Curto a Remo Gross.

Komentář

Pardubice na začátku zatlačily soupeře, Tomáš Rolinek otevřel skóre

První dějství se dalo rozdělit do dvou polovin. V té první byli možná překvapivě lepší hosté, postupem se ale karta začala obracet. Ale pěkně po pořádku.

Už ve 2. minutě zahrozil „slovenský“ útok. Miroslav Hlinka zpoza brány nahrával Peteru Pucherovi před ní, ten ale trefil jen boční konstrukci branky Davosu. O chvíli později se ale Moeller radoval. Do rychlého brejku se přihrávkou od Tomáše Blažka dostal Tomáš Rolinek a přečíslení zakončil ostrou ránou, která propálila i gólmana Berru – 0:1. Druhou asistenci si připsal Michal Tvrdík.

Moeller pokračoval v náporu, v 8. minutě po Manelukově vyloučení měl výhodu přesilové hry. Tu ale nevyužil. Na druhé straně se začal osmělovat i domácí celek. Jeho největší šancí v úvodu byl brejk dva na jednoho, který přesně nezakončil Alexandre Daigle.

Vyrovnaná hra na obou stranách pokračovala i v dalších minutách, v samotném závěru úvodního dějství se ale více musel činit brankář Lašák. Ten ale vychytal velké šance Michela Riesena i samostatný únik Reta von Arxe. I jeho zásluhou odcházeli do kabin spokojenější Východočeši.

Skvělý Lašák držel Moeller. Miroslav Hlinka ho poslal do dvoubrankového vedení

První vážnější šanci ve druhé třetině měl domácí celek. Mike Maneluk ale neproměnil nahrávku v situaci dva na jednoho v gólovou.

A tak přišel trest. Peter Pucher zatáhl kotouč do pásma, přihrál Radovanu Somíkovi, jenž podržel puk a pak si všiml u tyče osamoceného Miroslava Hlinky. Pardubický kapitán sice příhru zpracoval krkolomně, trochu i brkl, ale dokázal poslat černou gumu do brány a to je nejdůležitější – 0:2.

Davos odpověděl obrovským náporem, v těchto ale i jiných momentech držel Východočechy gólman Lašák. Pardubicím pomohla k uklidnění následná přesilovka, když Libor Pivko byl při výjezdu podražen.

V dalších fázích byl aktivnější Moeller, svého soupeře přestřílel ve druhé třetině v poměru 18:7! Nebezpečné byly zejména pokusy Radovana Somíka, Petera Puchera nebo Michala Klejny. Všechny ale zastavil gólman Leonardo Genani, jenž po první třetině vystřídal Reta Berru. Švýcarský gólman vychytal i samostatný únik Tomáše Rolinka.

Pardubice ale mohly také inkasovat! Soupeř hrozil sice z řídkých, ale o to nebezpečnějších brejků! Třeba Josef Marha ujel sám, ale levý beton Jána Lašáka byl proti snížení.

Davos snížil, Libor Pivko odpověděl a Pardubice si svědomitou hrou nenechaly vzít cennou výhru

Moeller i po většinu třetí třetiny držel soupeře na uzdě. Ten se velice ztuha dostával do obrany Pardubic. Na druhou stranu některé rychlé brejky Davosu hodně zaváněly inkasováním. V těchto momentech se ale řádně činil Ján Lašák.

Domácím pomohla ke snížení přesilová hra. Ve 47. minutě byl za nedovolené bránění vyloučen Angel Nikolov. Pardubický bek vydržel na trestné lavici dlouho, ovšem ne celé dvě minuty. Juraj Kolník vletěl do pásma jako štika a zacílil přesně. Střelu přímo do růžku nemohl pardubický gólman chytat – 1:2.

Jenže Pardubice dokázaly ihned odpovědět! Jan Starý aktivním forčekingem získal kotouč, posunul jej na Michala Klejnu, který našel v palebné pozici Libora Pivka. Povedený volej znamenal vedení 3:1 z pardubického pohledu.

Davos se snažil, bojoval, ale organizovaná hra Moelleru podpořená výborným výkonem gólmana Lašáka nedovolila domácím zdramatizovat zápas. Ten ještě v závěru opepřila povedená bitka mezi pardubickým Mathiasem Joggim a finským bekem Janne Niinimou. Asi vítězně z ní vyšel seveřanský pořízek, úsměv na tváři po vyhraném utkání ale zdobil pardubické borce. Zítra hraje Moeller od 20.15 hodin s Adlerem Mannheim.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „Kluci dělali na ledě podstatně více věcí, které po nich vyžadujeme. Dnes i disciplína byla v jiném měřítku. Podívejme se na poměr vyloučení, v minulých zápasech jsme jich měli daleko více než soupeř, dnes ne. V tom je vidět, že něco se s mužstvem stalo. Po první třetině jsme ale museli zvýšit hlas, neboť prvních patnáct minut bylo výborných, pak z ničeho nic začali kluci dělat věci, které nechceme, aby dělali. Dá se říci, že pokud jsme v utkání dobře řešili situace z pohledu obrany či útoku, tak jsme dohrávali v klidu. Nešťastný gól, který jsme inkasovali, vrátil Davos do hry, ale i později se ukázalo, že to byla spíše náhoda. V tomto směru bylo dobré, že jsme hned potrestali. Závěr utkání byl dohraný pod kontrolou.“

Fotogalerie