30.10.2005
Jan Hrabal

Pardubice ztratily vyhraný zápas, z Prahy vezou pouze bod

Nakonec s pouhým bodíkem odjíždějí pardubičtí hokejisté z pražské T-Mobile Areny. Téměř 55 minut hráli na sparťanském ledě výbornou partii, ale poslední pětiminutovka se HC Moeller zle nevyvedla. Po laciné brance na 1:2 se Sparta dostala do laufu, který korunovala vyrovnávající brankou 5 sekund před koncem základní části. Prodloužení už opanoval pražský celek. Pardubické góly vstřelili Mikeska a Lubina.

Tipsport extraliga, 20. kolo, neděle 30.10.2005, T-Mobile Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

3:2p
0:1, 0:1, 2:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 54:54 Černošek (Marek, Nikolov), 59:55 Ton (Černošek, J. Straka), 65. Marek (Černošek) – 6:36 Mikeska (Čaloun), 26:41 Lubina (Kolář). Rozhodčí: Hradil – Kostka, Český. Vyloučení: 4:7, navíc Vopat (Sparta) 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4339. Střely na branku: 40:30. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Sparta Praha: Bříza – Toman, Jan Hanzlík, Dobroň, O. Malinský, Černošek, Nikolov – O. Kratěna, J. Straka, Chabada – Špaňhel, Sivek, Vopat – Ton, Marek, Štrba – M. Růžička, Havelka. Trenéři: Jaromír Šindel, Jiří Doležal a David Volek.
Dynamo Pardubice: Hylák – Snopek, Kántor, A. Novotný, Čáslava, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner – Mrázek, Blažek, M. Hlinka – Čaloun, Mikeska, Rolínek – Kolář, Vorel, Lubina – Cetkovský, Tvrdík, Korhoň. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Skóre otevřel gól v oslabení

I reprezentační trenér Alois Hadamczik zavítal na utkání mezi tradičními rivaly Spartou Praha a Pardubicemi. Do pražské T-Mobile Areny zavítalo zhruba 4500 diváků. Začátek střetnutí se povedl lépe pro Moeller, který působil svěžejším dojmem než domácí celek. V 5. minutě Čaloun vyslal do jízdy Rolínka, jeho střelu od mantinelu ale pohlídal Bříza. Na druhé straně zahrozil Ton, jeho střelu švihem ale Hylák kryl.

V čase 6:17 hákoval Kántor unikajícího Chabadu a vysloužil si za to první trest v zápase. Buly před Hylákem se ale Spartě nepovedlo, do brejku se dostali Čaloun s Mikeskou a poté, co se už zdálo, že ztratili v útočné třetině kotouč, tak se k puku přece jen dostal Mikeska, který se obtočil okolo beka soupeře a otevřel skóre - 0:1.

V 8. minutě bylo zle u pardubické klece, když od modré čáry nebezpečně nahazoval puk obránce Sparty Nikolov. O dvě minuty pálil Marek těsně vedle branky a úspěšné sparťanské minuty zakončila první formace Pražanů, která v pardubické obraně tropila paseku.

V závěru zápasu mohl Moeller utéci na dvoubrankový rozdíl, ve 20. minutě pořádně zatopila v obraně domácích Mikeskova formace, jejíž centr se mohl v čase 19:59 podruhé zapsat mezi střelce, kdyby u tyče přesněji tečoval Čalounovu střelu.

Lubina zvyšoval na 2:0

Soustředěný výkon zopakoval hostující tým také ve druhé třetině. Ve 22. minutě unikla do otevřené obrany Sparty dvojice Vorel – Kolář. Plzeňské posile se ale nepovedlo přehodit kotouč přes vracejícího se obránce Pražanů.

O čtyři minuty později se do podobné příležitosti dostali domácí hokejisté Marek s Havelkou, ale podobně jim pokazil radost Linhart, jenž holí vystihl přihrávku, který měla poslat Havelku do velké šance.

Pardubičtí poté vyhodili puk, který se pomalu šoural do sparťanské obrany. Bruslařský souboj svedli pardubický útočník Jan Kolář a sparťanský zadák Jan Hanzlík. Jako vítěz z něj vyšel pardubický forvard, který hned zadovkou přihrál dojíždějícímu Lubinovi, který se s pukem nepáral. Švihem jej napral směrem ke sparťanské brance a prostřelil brankáře Břízu – 0:2.

Sparťané se po druhé inkasované brance snažili tlačit do útoku, Pardubičtí se naopak soustředili na defenzívu. Nikoliv úpornou, pokud se naskytla možnost jít do protišance, tak se Východočeši vůbec nezdráhali.

Ve 34. minutě povzdechl početný hlouček pardubických fanoušků po střele Kántora, ta totiž trefila tyč Břízovy klece!

Důležité momenty nastaly o několik minutek později, kdy byli za své fauly vyloučeni Mudroch a Novotný a Sparta měla 59 sekund výhody přesilové hry. Kromě nahození puku se ale Hylák nemusel soustředit na pokus soupeře. Pražanům to nešlo, odskakoval jim puk, z hlediště se linul pískot.

Laciný gól nastartoval Spartu

I do třetí třetiny vstoupily Pardubice se zdravým sebevědomím, dlouho nepouštěli Spartu do očekávaného tlaku. Ve 42. minutě byl holí zasažen do obličeje hlavní rozhodčí Hradil, který musel na čtyři minuty opustit hrací plochu kvůli ošetření. V této době pískali čároví rozhodčí.

Pardubičtí kráčeli k očekávané výhře, pomoci jim mohla přesilovka poté, co Vopat hákoval Michala Mikeska. Sparťanský forvard ještě vyfasoval deset minut za protesty a závěr základní hrací doby tak sledoval od trestoměřičů. Při pardubické přesilovce ale ujel Špaňhel a ze strany bekhendem trefil tyč Hylákovy branky!

Jak pokračoval čas, tak stoupala snaha Sparty o vstřelení branky. V 55. minutě šťastně překonal pardubického brankáře obránce Černošek, který nahodil puk od červené čáry, který překvapivě skončil za zády pardubického gólmana – 1:2.

Sparta zapnula na plný plyn, Pardubičtí i tak poměrně směle hlídali jednogólové vedení. Poslední minuta se ale Moelleru nevyvedla. V čase 59:12 odjel brankář Sparty Petr Bříza z branky a Pražané hráli v šesti. Nastěhováni v útočném pásmu soupeře vymýšleli sparťané všelijaké kombinace, ale dlouho naráželi na kompaktní defenzívu HC Moeller.

Po jednom ze zákroků vyhodil Alexandr Hylák v posledních vteřinách puk k pardubické střídačce, kde byl zalehnut. Běžel čas 59:52. Následovalo buly. Po něm v čase 59:55 vypálil od modré Ton a jeho ještě navíc tečovaná střela prošla pod víko Hylákovy klece – 2:2. Zápas tak dospěl do prodloužení.

V něm byla Sparta lepší, hrála v euforii. Ale dlouho to vypadalo na rovnoměrnou dělbu bodů. Až v čase 64:38 po kombinaci v obraně HC Moeller se k puku dostal Marek hrající třístý zápas v extralize a rozjásal prořídlé tribuny T-Mobile Areny potřetí.

HC Moeller Pardubice ztratil téměř vyhraný zápas. Z ledu Sparty Praha si nakonec odváží pouhý bod za porážku v prodloužení. Další utkání sehrají Východočeši toto úterý, kdy od 18.00 přivítají v domácí hale hokejisty Třince.

Ohlasy po utkání

Jaromír Šindel (Sparta Praha): „Nechtěli jsme jen bránit, ale hrát aktivně dopředu. Měli jsme spoustu příležitostí, ale stále se střelecky trápíme. Zabrzdil nás i gól, který jsme dostali při vlastní přesilovce. Ale stále jsme věřili, že když dáme gól, zápas zvládneme. Jsme rádi, že máme dva body, ale mrzí nás, že nejsou tři.“
Jiří Šejba (Pardubice): „Věděli jsme, že oba týmy mají problémy a budou hrát spíše odzadu. Dvě třetiny jsme měli hru pod kontrolou a při hře pět na pět Spartu do ničeho nepouštěli. Pak ale došlo ke ztrátě koncentrace, dostali jsme gól po střele z dálky a pak jsme nezvládli buly osm vteřin před koncem. Prodloužení je otázka štěstí.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 25. 9. 2005
PCE - SPA
5:2
20. kolo, 30. 10. 2005
SPA - PCE
3:2p
33. kolo, 11. 12. 2005
PCE - SPA
4:3
46. kolo, 31. 1. 2006
SPA - PCE
7:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Alexandr Hylák 64 0 37 3
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 0 0 0 2
Petr Mudroch 0 0 0 2
Andrej Novotný 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 6
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Ladislav Lubina 1 0 0 0
Michal Mikeska 1 0 -1 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Jan Čaloun 0 1 -1 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
František Mrázek 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Marek Vorel 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube