23.11.2008
Michal Vilím, Jan Hrabal

Po dvou letech doma bez vstřeleného gólu, Litvínov si odvezl všechny body

PARDUBICE — Bídná koncovka připravila hokejisty HC Moeller Pardubice o bodový zisk v dnešním utkání s Litvínovem. Východočeši nevstřelili proti Severočechům ani gól, ti tak odrazili útok Moelleru na bronzovou pozici.

O2 extraliga, 25. kolo, neděle 23.11.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

0:3
0:1, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 1:46 Trávníček (Punčochář), 54:23 Kroupa, 57:31 Šlégr (Kubát, Lukeš). Rozhodčí: Vampola – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 9565. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:3. Nejlepší hráči: Martin Růžička – Jaroslav Hübl.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Cetkovský, Pucher, Ondřej – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Klejna, Blažek, Radil. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Litvínov: J. Hübl ml. – Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, Poživil, Vobořil – Jánský, Reichel, Lukeš – Kubinčák, V. Hübl, Jenáček – Černý, Branda, Trávníček – Zíma, Heinisch, Bahenský. Trenéři: Jaroslav Hübl starší a Petr Rosol.

Komentář

Litvínov vedl už od druhé minuty

Výhra s Litvínovem mohla Moelleru zajistit postup na třetí příčku v průběžném extraligovém žebříčku. Pomoci k tomu měl opět v brance nastoupivší Martin Růžička, jemuž se výborně povedl minulý zápas na ledě Zlína. Podle toho také vypadal začátek. Hned ve druhé minutě se ocitl po příhře od Tvrdíka ve stoprocentní šanci Pivko, ale s „Kyselovou fintou“ na Hübla nevyzrál.

To ale neplatilo na konci té stejné minuty, kdy po nepřehledném závaru před Růžičkou zachytil kotouč na modré čáře Punčochář a poslal citový bekhend směrem k brankovišti. Tam si jej nezištně našel Michal Trávníček a poslal svůj tým do vedení – 0:1.

V 10. minutě mohlo být vyrovnáno. Po Koukalově přesném centru mezi kruhy mohl skórovat Kolář a po něm Starý, ale ani jednomu se překonat Hübla nepodařilo. Ovšem hned nato mohli hosté vést o dvě branky. To už na modré čáře číhal Reichel a po získání puku prosvištěl až před Růžičku! Reichlovi se ale jeho blafák příliš nevydařil a skončil lehce nad bránou.

Poté byl za katr odeslán litvínovský Černý a třetí formace Moelleru Kolář – Koukal – Starý svírala pevně útočné kleště, avšak bez úspěchu. V závěru třetiny dostaly Pardubice dokonce výhodu dvojnásobné převahy! Ovšem naložily s ní trestuhodně a za minutu a půl si vinou nespočtu nepřesností výraznější příležitost nevypracovaly.

Přesilovky úspěch nepřinesly, hosté udrželi těsné vedení

Východočeši prahli po vyrovnání, ale k němu vedla jen trnitá a klikatá cesta přes strážce tvrze hostů. Ten nepropustil bombu Čáslavy a ani několik dorážek z nulového úhlu v režii Pivka. Naproti tomu domácí gólman musel zasahovat při pokusech Viktora Hübla, či střele Kroupy, která skončila na boční síti.

Od druhé třetiny se na ledě přestal objevovat Pucher, a tak na jeho místě v první formaci alternoval navrátilec do sestavy, Blažek. Nová trojka ve složení Cetkovský – Blažek – Ondřej si vypracovala několik pěkných příležitostí, spolu s na hrotu zakončujícím Cetkovským.

V polovině střetnutí musel pokrýt nepozornost pardubické obrany skvělým zákrokem Růžička, jenž se rychle položil na led a zajistil tak tutovku Jenáčka. Pár vteřin nato pelášil na Hübla Pivko. Jeho nájezd byl však zmařen nedovoleným zákrokem Šlégra. Východočechům se tato další převaha také příliš nevedla a finální střelou dokázal svou akci obohatit jen Cetkovský, který pálil z uctivé vzdálenosti a po něm Koukal, či Divíšek zblízka.

Litvínov si vítězství pojistil dvěma brankami

Ihned ve 20. vteřině posledního časového segmentu mohl vsítit branku Divíšek, ale jeho tvrdý příklep z první skončil jenom v náručí brankáře hostů. Po této akci byl vyloučen Severočech Valter a Moeller po krátkém závaru v útočném pásmu mohl opět inkasovat, když Lukeš upláchl domácím bekům, Růžička byl ovšem pozorný.

Další nepřesnosti v obranném šiku Pardubic nevyužili Černý s Lukešem, kteří si několikrát vyměnili puk, ale v jejich zakončení scházel větší klid a přesnost. Podobně si počínal i v následující akci Jenáček, který nedokázal svůj švih umístit směrem ke třem brankovým tyčím.

Nepovedená zadovka Starého mohla darovat Litvínovu branku, Růžička ale zachoval chladnou hlavu a rychlou lapačku. Šest minut před koncem základní hrací doby se dostal ke střele ještě Tvrdík, ale jeho akce již nezabránila následnému počínání hostů. Po chybě v rozehrávce získal puk Vlastimil Kroupa a ostrou ranou těsně za modrou získal pro hosty dvougólové vedení – 0:2.

V samotném závěru hrál Moeller ještě oslabení tři na čtyři a Severočeši vstřelili třetí branku! Jiří Šlégr napřáhnul před kruhem a jeho projektil našel Růžička až v brance – 0:3. Hosté tak zaslouženě exportovali všechny tři body do svého města.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Utkání jsme začali strašně komplikovaně hlavně v útočném pásmu, kde jsme si vytvořili nějaké šance, ale bylo tam moc kombinací. Soupeře jsme pustili do vedení a ten hrál tak chytře, že jsme nevěděli chvílemi kudy kam a dělali jsme takové věci, které bychom normálně nedělali. Tím jsme vlastně soupeři nahrávali k jednoduchosti a my jsme se utápěli ve zbytečných kličkách. Proto to dopadlo, jak to dopadlo.“

Jaroslav Hübl (HC Litvínov): „Dneska se mi bude utkání hodnotit dobře, protože po dvou zápasech, které jsme nešťastně prohráli, hlavně doma v pátek, jsme výborně bránili, celé mužstvo hrálo velmi dobře dozadu a jeho hra byla podpořena vynikajícím výkonem brankáře. Jsem rád, že jsme udělali tři body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

12. kolo, 6. 10. 2008
LIT - PCE
3:6
25. kolo, 23. 11. 2008
PCE - LIT
0:3
38. kolo, 4. 1. 2009
LIT - PCE
2:3sn
51. kolo, 17. 2. 2009
PCE - LIT
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Martin Štrbák 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 4
Petr Čáslava 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -1 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 2
Tomáš Divíšek 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube