03.01.2011
Jan Hrabal

Jan Starý ovládl show pod mraky

PARDUBICE — Dva góly vstřelil v HOCKEY OPEN AIR GAME 2011 pardubický útočník Jan Starý. Nejprve ve 24. minutě vyrovnával po Špirkově přihrávce střelou pod víko na 2:2, aby pětadvacet sekund posláním puku do opuštěné branky rozhodl o zisku tří bodů pro HC Eaton Pardubice v utkání s Kometou Brno.

Pardubický odchovanec se stal jednou z ústředních postav nedělního odpoledne na plochodrážním stadionu v Pardubicích. „Vyhráli jsme zápas pod otevřeným nebem na domácí půdě. Je to obrovský zážitek,“ rozplýval se pardubický střelec, který proti Kometě Brno vsítil svůj osmý a devátý gól v této sezoně.

Z celé akce měl jen skvělé pocity. „Led byl výborně připravený, tribuny byly pěkné postavené. Moc se nám to všem líbilo. Byl to sice netradiční, ale fakt super,“ pokračoval v nadšeném hodnocení celého zápasu, který Pardubice vyhrály 4:2.

Začátek zápasu ale nebyl úplně ideální z pardubického pohledu. Eaton prohrával 0:2, navíc se hrálo v solidní vánici, která hru dost kazila. „Jenže hokej se hraje šedesát minut. Nevzdali jsme to a zápas vyšel lépe pro nás. Jsme spokojeni!“ hlásal Jan Starý.

Pardubice se po pokaženém úvodu nevzdaly

První třetina se hrála v dost specifických podmínkách. Hráči zápasili se silným větrem a hustým sněžením. „Pro obě strany to ale bylo stejné. Oni to hráli líp, vyhazovali puky a dojížděli to. My jsme to začali hrát až na konci třetiny. Zareagovali jsme pozdě, ale po šedesáti minutách jsme vyhráli. A to je hlavní!“ prohlásil pardubický forvard.

V prvním dějství nebylo daleko k přerušení hry a uklizení ledové plochy od sněhového nánosu. „Obě strany chtěly hrát, takže se neuklízelo. Rozhodčí za námi přijel, ale domluveli jsme se takto,“ popisoval Jan Starý.

Zatímco v arénách panuje teplota několik stupňů nad nulou, venku se teploměr motal okolo bodu mrazu. „Když fouká vítr v mrazu, tak svaly tuhnou rychleji, než v aréně, ale je to jeden zápas, dá se to zvládnout a myslím, že se to projevilo,“ uvedl.

Jan Starý se neoblékal speciálně pro nedělní duel. Na rozcvičce měl rolák, na zápas už jen nákrčák. „Jinak jsem měl klasické ribano. Moc věcí na sobě nesnesu a člověk musí makat, aby byl zahřátý,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý útočník HC Eaton Pardubice.

Vzpomínek je mnoho, nejdůležitější je však vítězství!

Celá akce s názvem HOCKEY OPEN AIR GAME 2011 se mu moc líbila, o hráče bylo perfektně postaráno. „Na Nový rok jsme tu trénovali, tak jsme si to tu mohli osahat. Už tehdy jsme si říkali, že to je opravdu ohromné. Trošku jsme se báli, jaký bude led, ale ten byl perfektní. Jsem nadšený!“ říkal.

Kromě dvou vstřelených gólů, které mu ze statistik nikdo nesmaže, má na první neděli roku 2011 více vzpomínek… „Navíc dostaneme dresy z první třetiny, všude je spousta fotografií a hlavně mi to utkví v paměti spolu se dvěma vstřelenými góly,“ zamyslel se.

Největším zážitkem pro něj však byl vítězný zápas. V kronikách bude navždy napsáno, že Pardubice vyhrály 4:2. „Měl jsem z toho trochu strach, přece jenom nejsem v Americe, ale povedlo se to super. Hlavně to hrajeme pro výhru,“ uvedl Jan Starý.

A že nepadl absolutní rekord v návštěvě na jedno utkání v České republice? „To je sice škoda, ale lidé fakt fandili. Já měl čtrnáct přátel, tak snad se to líbilo i jim. Byl to dárek pod stromeček,“ dodal střelec dvou branek HOCKEY OPEN AIR GAME 2011.