13.3.2009
Jan Hrabal

A je opět srovnáno. Sedmý duel v Pardubicích to rozetne!

PLZEŇ — Až poslední zápas rozhodne o postupujícím ze čtvrtfinálové dvojice HC Moeller Pardubice – HC Lasselsberger Plzeň. Západočeši porazili v šestém utkání Pardubice 3:1. Sedmý zápas uvidí v neděli 15. března 2009 od 17.00 hodin pardubická ČEZ Arena. Bude opět vyprodáno?

O2 extraliga, ČF6, pátek 13.3.2009, ČEZ Aréna Plzeň

Plzeň

Dynamo Pardubice

3:1
1:0, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 7:56 Vostřák (Straka), 29:10 Adamský (Tomas), 33:25 Vostřák (Straka, Vlasák) – 53:40 Koukal (Kolář I). Rozhodčí: Mikula, Minář – Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:10, navíc Matějovský trest ve hře, Adamský 5 minut a osobní trest do konce utkání – Čáslava, Cetkovský tresty ve hře, Snopek 5 minut a osobní trest do konce utkání, Kolář I (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 7389. Střely na branku: 27:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1. Nejlepší hráči: Jan Chábera – Petr Koukal.
Plzeň: Chábera – Čakajík, Smrek, Redlihs, Benák, Pácal, Dresler, Jeřábek – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš – Lev. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Kolář II, Lojek, Havíř – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Zohorna, Tvrdík, Somík – Bláha, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili v šestém utkání čtvrtfinále play off také s uzdraveným nejlepším střelcem Moelleru v základní části Janem Starým, ten zaujal místo ve formaci s útočníky Petrem Koukalem a Janem Kolářem.

Plzeň se dostala do vedení využitou přesilovkou

Vstup do zápasu orámovala pardubická přesilovka pět na tři. Nejprve byl za podražení vyloučen domácí útočník Roman Tomas, poté Plzeňští špatně vystřídali. Moeller však nabídnutou šanci nevyužil, dvakrát sice od modré nebezpečně pálil Aleš Píša, ale nejprve netrefil branku, pak našel puk ve své lapačce gólman Chábera.

To na druhé straně dokázali domácí nabídnutou šanci využít. Za držení byl vyloučen Jiří Cetkovský, poté za krosček putoval za katr Michal Tvrdím. Pardubice sice odolaly dvojnásobnému oslabení, pak ale inkasovaly v klasické výhodě pro soupeře. Z kruhu propálil vše bombou k tyči Pavel Vostřák – 1:0.

Zaplněná plzeňská ČEZ Aréna sledovala vyrovnanou bitvu. Oba celky se pravidelně střídaly ve chvilkové aktivitě. Mezi domácími borci nejvíce čněla Strakova formace, hosté hrozili z častých brejků. V 16. minutě po jednom z nich nebezpečně zakončoval Radovan Somík, netrefil však v Cháberovu branku. Pak dokonce Libor Pivko trefil břevno!

Lapačka skončila s pukem v brance, Plzeň vedla 3:0

Do prostředního dějství vstoupili aktivněji hosté. Ve 24. minutě se po levé straně prodral až do zakončení Martin Koudelka, na Cháberu si však nepřišel. Podobně pochodil Daniel Rákos, jenž střelou z mezikruží těsně minul plzeňskou branku.

Východočeši chtěli vyrovnat, ve 27. minutě doslova sestřelil Jana Cháberu pardubický Divíšek. Po jeho ráně musel být gólman Plzně ošetřován, ve hře pokračoval. Největší šancí Moelleru byla nastřelená spojnice tyčí Janem Kolářem, nejproduktivnějším útočníkem Východočechů.

Tuto střelu konzultovali rozhodčí po zakázaném uvolnění Pardubic s Petrem Bolinou u videa, po buly padl gól do opačné branky. Roman Tomas vyhrál vhazování, posunul kotouč mezi kruhy na Martina Adamského, který propálil vše. Ján Lašák nic neviděl – 2:0.

Plzeňská aréna chvíli na to explodovala potřetí. Přesilovku Lasselsbergeru využil Pavel Vostřák po rychlém přečíslení dvou na jednoho. Ján Lašák sice puk chytil do lapačky, ta se ale celým objemem ocitla za brankovou čárou, a tak rozhodčí Minář po konzultaci s kolegou u videa gól uznal – 3:0.

Snížení Petra Koukala přišlo pozdě

Východočeši se snažili i ve třetím dějství udělat něco s výsledkem, naráželi však na konsolidovanou obranu domácích. Ti si na začátku třetí dvacetiminutovky zahráli v převaze po faulu Jána Lašáka. Pardubická defenzíva však náporu Lasselsbergeru odolala.

Pardubice pak přežily bez úhony i další oslabení, ve 46. minutě byl vyloučen bek Kolář. Domácí sice sevřeli hosty v jejich třetině, Moeller však uchránil od inkasování výtečný Lašák. Na opačné straně se Pardubice neprosadily po hákování Václav Benáka.

Východočeši se dočkali snížení na konečných 1:3 z jejich pohledu v 54. minutě. Forvard Jan Kolář hezky nabil mezi kruhy Petru Koukalovi, ten z první trefil – 3:1.

Východočeši se nadále snažili, Radovan Somík v samotném závěru trefil tyč. Třetí puk se dotknul brankové konstrukce v utkání!

Závěr zápasu se řádně vyhrotil. Petr Čáslava narazil na mantinel Martina Straku, rozhodčí vztyčil paži, a strhla se obrovská mela. Do sebe se pustili Jiří Cetkovský a Radek Matějovský. Vítězem boxerského souboje byl jednoznačně pardubický obr.

Někteří diváci neunesli vypjatý závěr utkání, na pardubickou střídačku nalétaly lahve, papírky a další předměty. Pardubické hráče i funkcionáře na střídačce musela při odchodu do kabin bránit ochranka. Někteří diváci dokonce házeli předměty na rodinné příslušníky hráčů Pardubic včetně dětí, které si museli hráči přes plexisklo brát do kabin.

Ohlasy po utkání

Milan Razým (HC Lasselsberger Plzeň): „Chtěl bych všem hráčům poděkovat za předvedený výkon, nasazení a bojovnost, které prokázali. Dneska jsme víc chtěli vyhrát a za to jsme byli odměněni vítězstvím. Jsme rádi, že jsme doma před vlastním publikem dokázali srovnat stav série na 3:3 a dotáhnout ji na nejdelší možnou míru. Do Pardubic pojedeme s tím, že se chceme o vítězství v sérii poprat. Takový závěr utkání, to je škoda. Série je vedená korektně ze všech stran – divácké, trenérské i hráčské. Považuji zákrok na hráče, jakým je Martin Straka, za zbytečný. Všude na světě si tým takové hráče chrání a musí se počítat s odezvou, že mužstvo na tu svou ikonu nedá dopustit.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Domácí měli dneska mnohem lepší začátek než my. Chyběl nám lepší pohyb a hlavně důraz. Trošku podle našich představ to začalo být až ve třetí třetině, ale to už jsme prohrávali 0:3. Zlepšilo se to, ale i tam byly v předbrankovém prostoru situace, že se puky odrážely trošičku jinam, než jsme potřebovali. Měli jsme i míň štěstíčka, když jsme za stavu 0:2 trefili tyčku a pak jsme dali ještě druhou za stavu 1:3. Takový výkon, který by vedl k vítězství, jsme nepodali. Museli bychom daleko víc pracovat celých šedesát minut. Nechci se teď v rychlosti vyjadřovat k závěru, musím se podívat na videu. Ale abychom hráčům říkali před koncem, aby nehráli hokej, to nejde. Hokej je kontaktní sport a hraje se až do šedesáté minuty.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 9. 10. 2008
PCE - PLZ
8:5
26. kolo, 25. 11. 2008
PLZ - PCE
3:2
39. kolo, 9. 1. 2009
PCE - PLZ
5:2
52. kolo, 19. 2. 2009
PLZ - PCE
4:1
ČF1, 4. 3. 2009
PCE - PLZ
1:2sn
ČF2, 5. 3. 2009
PCE - PLZ
3:1
ČF3, 8. 3. 2009
PLZ - PCE
2:1
ČF4, 9. 3. 2009
PLZ - PCE
3:4
ČF5, 11. 3. 2009
PCE - PLZ
3:0
ČF6, 13. 3. 2009
PLZ - PCE
3:1
ČF7, 15. 3. 2009
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 24 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 1 25
Martin Lojek 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 0 27
David Havíř 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 -1 25
Jan Kolář 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 0 1 0
Jan Kolář 0 1 1 14
Jiří Cetkovský 0 0 0 29
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 -1 0
Libor Pivko 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube