17.2.2009
Jan Hrabal

Pardubice získaly s Litvínovem bod, skončí na druhém místě

PARDUBICE — Hokejisté HC Moeller Pardubice v posledním domácím utkání základní části si zajistili konečné druhé místo v letošním ročníku extraligy. S Litvínovem uhráli bod. O góly Moelleru se postarali Tomáš Blažek z trestného střílení a Tomáš Zohorna. Litvínov vždy vyrovnal a nakonec zvítězil na samostatné nájezdy.

O2 extraliga, 51. kolo, úterý 17.2.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

2:3sn
0:0, 0:0, 2:2 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 40:17 Blažek z trestného střílení, 51:07 Zohorna (Somík) – 44:29 Jánský (Reichel), 53:16 Bahenský (Punčochář, Jenáček), rozhodující samostatný nájezd Lukeš. Rozhodčí: Husička, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. Diváci: 9490. Střely na branku: 49:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Nejlepší hráči: Radovan Somík – Jaroslav Hübl ml.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Šeda (21. Lojek), Havíř, Píša, Kolář II, Zukal, – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Zohorna, Blažek, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Litvínov: Hübl ml. – Walter, Punčochář, Švarný, Vobořil, Kubát, Kroupa, Skuhrovec – Trávníček, Lukeš, Branda – Reichel, Jenáček, Kubinčák – Heinisch, Jánský, Bahenský – Rindoš, Maxa, Bojer. Trenéři: Jaroslav Hübl st. a Petr Rosol.

Komentář

První třetina přinesla řadu vyloučených a vyrovnaný stav

Do posledního utkání HC Moeller v základní části poslal trenér Václav Sýkora klasickou sestavu a Jána Lašáka s charitativní jednozápasovou maskou. Duel začal pěkně zostra, kdy od čtvrté minuty hráli domácí nejdříve jednoduchou a poté znásobenou přesilovku. V ní si nepočínali špatně. Puk ovšem v síti neskončil. Nejblíže k tomu měl Koukal, Somík a na závěr převahy Blažek, jenž neproměnil z výborné pozice.

V sedmé minutě nejprve Čáslava tečoval Reichlovu lehkou přihrávku málem do vlastní branky, aby do šance najel domácí mladík Klejna, jehož střelu ale zneškodnil brankář Hübl rozložením sama sebe na brankovišti. Následně si našel ideální střeleckou parketu obránce Havíř, ovšem jeho akci překazil na poslední chvíli nedovoleným zákrokem Kubinčák.

I když se Pardubice pokoušely hrát ofenzivní hokej a nepouštěly Litvínov do šancí, vloudila se občas na jejich hokejky drobná nepřesnost. Tyto nepřesnosti zřejmě okamžitě opravňovaly některá impertinentní individua v hledišti k nesportovnímu pískotu a narušovaní hokejové atmosféry.

Brankou mohlo skončit přečíslení Cetkovského a Divíška. Cetkovský vyrazil podél mantinelu a přímo od něj adresoval pěknou přihrávku najíždějícímu Divíškovi. Akci překazil až skluzem Hübl. Na druhé straně byl seknut do ruky Šeda, ale byl bez otálení nařknut Reichlem ze simulovaní. Pomohlo tedy jen ledování na střídačce a odchod do kabiny.

Dál se hrálo bez branek

Před začátkem druhé třetiny bylo oceněno hvězdné trio Martinec, Novák, Šťastný v rámci Memory programu. Ve dvojnásobné příležitosti se ocitl ve 22. minutě Blažek. Jeho střela nebyla pro gólmana hostů obtížná, ale faul Punčocháře zajistil Moelleru převahu. K exekuci převahy se vydala druhá řada Kolář – Koukal – Starý, ale ostřelovaní kasy hostů ze všech stran a uhlů připomínalo spíše házení hrachu na zeď.

Také Litvínov zahrozil. Jenáček využil nedokonalé přihrávky domácích a nabídl rozhýbání skóre Rindošovi. O minutu později se do přečíslení dva na jednoho dostali Východočeši, ale Cetkovský volil místo příhry tvrdou střelu. Při vyloučení Havíře si hosté vynutili v závěru převahy určitý tlak, ale co nevyřešil Lašák, vyřešil Blažek „malou domů“.

V polovině večera si říkala o posun ukazatele na kostce akce Blažka po přihrávce Somíka. Hübl byl pozorný. Naopak možné ohrožení obranného území Pardubic zhatil hostům výborným obranným zákrokem proti dalekonosné přihrávce ještě před modrou hranicí Čáslava.

34. minuta byla ve znamení průjezdu kapitána Snopka obranným valem Severočechů, který našel najíždějícího Divíška. Ten ale svůj nájezd neproměnil. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny zůstal ve stoprocentní šanci bek Kolář – puk skončil v náručí pozorného Hübla.

Moeller udeřil, hosté dvakrát vyrovnali

Čas 00:17, respektive 40:17. To byl okamžik, kdy aréna poprvé explodovala nadšením z branky v síti Hübla. Pivko se protáhl přes modrou čáru a pelášil sám na kasu hostů, byl ovšem faulován. Sudí tak nařídil trestné střílení, ke kterému se ze střídačky Moelleru oddělil Tomáš Blažek, jenž si vychutnal Hübla rychlou střelou zápěstím – 1:0.

Severočeši chtěli rychle odpovědět. A mohli. Vypracovali si přečíslení dva na jednoho, ale Bahenský trefil jen mantinel. Ve 46. minutě při vyloučení Cetkovského mohl vyrovnat Kubinčák, ale i přesto, že měl spoustu času a obelstil Lašáka, puk se odrazil mimo klec. Moeller ale nebránil pozorně a propustil mezi svými obrannými hlídkami Petera Jánského, jehož pěkný bekhendový blafák Lašák nepokryl – 1:1.

Aréna se v 52. minutě dočkala vedoucí branky HC Moeller. Opět v přečíslení ujela dvojice Zohorna – Somík. Somík přihrál Tomáši Zohornovi a ten nezištně trefil místo vedle Hübla – 2:1. Na konci stejné minuty si ještě vypracoval slibnou šanci Koukal, jeho dobře mířený vysoký bekhend skončil pouze v lapačce.

V 54. minutě Litvínov vyrovnal. Zdeněk Bahenský dostal kotouč do ideální pozice před brankovištěm a propálil Lašáka – 2:2. Další posun skóre nepřinesla ani převaha domácích v posledních dvou minutách třetí třetiny, a tak mělo rozhodnout prodloužení.

Úspěch v nájezdech zajistil Litvínovu Lukeš

V prodloužení se k vážnější střele dostal jen Branda a po chybě Lojka ještě Lukeš. Rozhodnout tak měly nájezdy. Za domácí uspěl nádherným blafákem pod horní tyč Blažek. Na druhé straně se dvakrát velmi pěkným provedením blýsknul František Lukeš a zajistil svému týmu bonusový druhý bod.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Poslední zápas základní části doma jsme chtěli udělat za tři body, ale dneska jsme ztroskotávali na výborném brankáři soupeře. Tolik šancí, co jsme si vytvořili, bylo snad na tři zápasy a dva góly v základní části hry je hodně málo. Špatnou produktivitou jsme ten zápas nerozhodli v základní hrací době a došlo to až do nájezdů, kdy je to vždycky loterie. A tam byl soupeř lepší. Zápas jsme měli jednoznačně rozhodnout v základní hrací době. Šancí jsme na to měli neuvěřitelně hodně.“

Jaroslav Hübl st. (HC Litvínov): „My jsme jeli do Pardubic to zkusit, protože jsme hodně oslabení. Dvě třetiny jsme byli pod tlakem, ale podržel nás gólman. Na začátku třetí třetiny jsme udělali chybu a bylo z toho trestné střílení. Ale hráči bojovali, vyplatilo se to a získali tady dva důležité body. Hráčům bych za to chtěl poděkovat.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

12. kolo, 6. 10. 2008
LIT - PCE
3:6
25. kolo, 23. 11. 2008
PCE - LIT
0:3
38. kolo, 4. 1. 2009
LIT - PCE
2:3sn
51. kolo, 17. 2. 2009
PCE - LIT
2:3sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 30 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 2
Jan Snopek 0 0 0 2
Martin Lojek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 1 0 1 2
Tomáš Blažek 1 0 1 0
Radovan Somík 0 1 2 0
Petr Koukal 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 2
Tomáš Divíšek 0 0 -1 0
Libor Pivko 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube