25.1.2009
Jan Hrabal

Pardubice prohrály v Třinci, neubránily totiž přesilovky Ocelářů

PARDUBICE — Čtyři proměněné početní výhody třineckých hokejistů rozhodly o vítězství Ocelářů nad Pardubicemi. Hosté se sice dostali zásluhou Jana Starého do vedení, domácí však čtyřmi v řadě využitými přesilovkami otočili zápas. Moeller sice ve třetí třetině snížil, alespoň bod přes tři však přes velikou snahu nezískal.

O2 extraliga, 45. kolo, neděle 25.1.2009, Zimní stadion Třinec

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

5:3
0:1, 4:1, 1:1
Branky a nahrávky: 24:13 Polák (Květoň, Malec), 26:42 Květoň (Peterek), 29:07 Balej (Peterek, Sekeráš), 39:52 Moravec (Výtisk, Polanský), 58:55 Polák (Malec) – 15:51 Starý (Koukal), 38:01 Kolář I (Koukal), 51:43 Koukal (Kolář I). Rozhodčí: Svoboda – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:8. Využití: 4:1. Diváci: 3441. Střely na branku: 39:36. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3. Nejlepší hráči: David Květoň – Petr Koukal.
Oceláři Třinec: Vojtek – Sekeráš, Výtisk, Seman, Malec, Vosátko, Gureň, Rangl – Pánik, Polanský, Polák – Květoň, Peterek, Martynek – Kováčik, Moravec, Hampl – Lušňák, Balej, Steber – Zeliska. Trenéři: Antonín Stavjaňa a Jiří Juřík.
Dynamo Pardubice: Růžička (40:00 Lašák) – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Rákos, Blažek, Somík – Klejna, Semorád, Bláha. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubice v dnešním utkání doplatily na třineckou produktivitu v přesilových hrách. Oceláři využili čtyři z osmi nabídnutých výhod. Moeller proměnil jedinou. Přednost v brance HC Moeller Pardubice dostal Martin Růžička, po dvou třetinách jej však vystřídal Ján Lašák.

Jan Starý poslal pardubické hokejisty do vedení

Východočeši se hned zkraje utkání museli bránit třinecké převaze po vyloučení Jakuba Nakládala, což zvládli v pohodě. Pardubicím se povedlo zastavit nástup domácích.

Velikou šanci měl Třinec v 11. minutě. Daniel Seman si sjel pro Martynkovu přihrávku, pukem ale trefil ale připraveného Martina Růžičku.

Chvíli na to měly Pardubice po Výtiskově a Balejově sekání výhodu poměrně dlouhé přesilovky pět na tři. V ní měl obrovskou příležitost Tomáš Divíšek, ale ve dvojím souboji s gólmanem Vojtkem byl úspěšnější třinecký brankář.

Po dalším Výtiskově faulu se Pardubice prosadily. Petr Koukal zakončil přesilovkovou kombinaci střelou, která se odrazila přímo k Janu Starému. Ten svým dvaadvacátým gólem v sezoně poslal Moeller do vedení – 0:1.

V poslední minuty úvodní periody měli Pardubičtí štěstí při Moravcově šanci. Naganský medailista nedosáhl na pro Třinec nadějný kotouč před poloopuštěnou klecí.

Třinecký uragán v přesilovkách otočil stav

První dvě šance v prostřední dvacetiminutovce sice měly Pardubice, kdy Radovan Somík se nedostal k nadějnému kotouči od Jana Semoráda a Jiří Cetkovský nepropálil brankáře Třince. Pak ale začali úřadovat domácí v přesilovkách.

Jiří Cetkovský byl v čase 23:31 vyloučen za sekání. Oceláři využili nabídnutou šanci za necelou minutu, kdy Vojtěch Polák prostřelil brankáře Růžičku – 1:1.

O dvě minuty putoval na trestnou lavici za podražení kapitán Snopek. Zpět mezi mantinely se vracel již po jedenácti sekundách, David Květoň z první po přesném Peterkově pasu propálil gólmana Moelleru – 2:1.

Ve 29. minutě byli za vzájemnou potyčku vyloučen obránci Malec a Snopek, k němu si pak přisedl Jakub Nakládal. A Třinec i tuto výhodu využil, Jan Peterek krásnou nahrávkou skrze obranu Pardubic vybídl Jozefa Baleje – 3:1.

Pardubice pak přidaly směrem dopředu, dokázaly snížit. Dnes aktivní druhá formace zařídila branku na 3:2 z pohledu domácích, když po Koukalově střele se k puku dostal útočník Kolář a ten jej poslal do sítě.

Jenže Třinec přece jen šel do kabin s dvoubrankovým náskokem. Pivkovo hákování totiž osm sekund před druhou sirénou ztrestal David Moravec – 4:2.

Petr Koukal snížil, Ján Lašák chytil penaltu, nakonec však Moeller padl

Pardubičtí nastoupili do závěrečné části s Jánem Lašákem v brance. Třetí dějství bylo ve znamení pardubické snahy dohnat dvougólové manko. Moeller převzal iniciativu, vytrvale bušil do obrany domácích. Ti se naopak spoléhali na rychlé brejky.

Ve 46. minutě měli pardubičtí hokejisté výhodu po Vosátkově vyloučení. Nevyužili ji však, prakticky se nedostali do pásma. Na druhé straně to hořelo v 51. minutě, kdy bylo přísně po Čáslavově zákroku na Peterka nařízeno trestné střílení pro Třinec. Sám postižený hráč však střelou mezi Lašákovy betony nevyzrál na pardubického brankáře.

A tak udeřilo na druhé straně. Efektní průnik Jana Koláře přizdobil dnes večer tříbodový Petr Koukal gólovou střelou – 4:3.

Moeller se pustil do dohnání jednobrankové ztráty, snažil se vybojovat plichtu v základní hrací době. Jenže se mu to přes zajímavé šance nepodařilo, naopak Oceláři minutu před koncem Polákovou střelou do prázdné brány rozťali napínavou partii – 5:3.

Ohlasy po utkání

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): „Dvě třetiny jsme byli aktivnější. Důležitý moment byl už v první třetině, kdy jsme ubránili pardubickou přesilovku pět na tři. Rozhodla samozřejmě druhá třetina, tam se nám povedlo zúročit naše přesilovky. Ale bylo to po zásluze, protože jsme byli aktivnější a vynucovali si fauly. V závěru jsme si to zkomplikovali neproměněným trestným střílením. Pardubice daly kontaktní gól, ale my jsme si závěr pohlídali.“

Jiří Seidl (Pardubice): „O utkání rozhodla druhá třetina. Inkasovali jsme v oslabení čtyřikrát po sobě a to bylo důležité pro celý vývoj. I když jsme v třetí třetině dali kontaktní gól, už se nám nepodařilo vyrovnat.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 21. 9. 2008
PCE - TRI
5:4
19. kolo, 26. 10. 2008
TRI - PCE
3:2
32. kolo, 14. 12. 2008
PCE - TRI
6:4
45. kolo, 25. 1. 2009
TRI - PCE
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 40 0 27 4
Ján Lašák 19 0 7 0
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 0 0 2 4
David Havíř 0 0 2 0
Jan Snopek 0 0 0 4
Jan Kolář 0 0 0 0
Martin Lojek 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 2 2 0
Jan Kolář 1 1 2 0
Jan Starý 1 0 2 0
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 -1 4
Tomáš Divíšek 0 0 -1 2
Libor Pivko 0 0 -1 2
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube