13.1.2009
Jan Hrabal

Moeller podlehl Slavii, nevstřelil ani gól

PRAHA — Smůla v koncovce se nalepila na hokejisty HC Moeller Pardubice. Ti v dnešním utkání 41. kola hokejové extraligy prohráli na ledě Slavie Praha 0:2. Východočeši nesehráli herně špatné utkání, štvát je musí nulová efektivita v zakončení.

O2 extraliga, 41. kolo, úterý 13.1.2009, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 27:35 Beránek (Hruška), 41:35 Vondrka (Beránek). Rozhodčí: Šír – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 6876. Střely na branku: 32:26. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči: Roman Červenka – Libor Pivko.
Slavia Praha: Neruda – Kadlec, Špelda, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, Jebavý – Hruška, Beránek, Tomica – Vondrka, Červenka, Sklenář – Micka, Kraft, Doležal – Čermák, Holec, Svoboda. Trenéři: Vladimír Růžička a Jiří Kalous.
Dynamo Pardubice: Růžička – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Zukal – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Rákos, Tvrdík, Somík – Klejna, Pucher, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Pardubičtí hokejisté nastoupili v brance s Martinem Růžičkou, který pro tento zápas dostal přednost před gólmanem Jánem Lašákem. Po delší pauze zaviněné zraněním oblékl dres se zvonečkem na prsou útočník Peter Pucher. Naopak v sestavě domácích absentoval nachlazený nejproduktivnější hráč extraligy Jaroslav Bednář, ač byl uveden v zápise o utkání.

První třetina branku nepřinesla

Úvod zápasu byl všeobecně opatrný, obě mužstva spíše vyčkávala, a tak se diváci na začátku moc nebavili. Změnit tento stav nepomohly ani dvě zkrácené přesilovky pro oba týmy. Všeobecnou nudu rozčísla až 9. minuta, kdy poprvé vážněji zahrozili slávisté. Po Červenkově pasu z rohu střílel Vondrka, branku Martina Růžičky však netrefil.

O chvíli později po zaváhání obrany Moelleru pálil nebezpečně Drtina. Poté měli domácí výhodu 71 sekund hry proti třem. Nabídnutou šanci ale i díky dobře organizované hře Východočechů, kteří dokázali několikrát vyhodit, nevyužili.

Po Divíškově návratu z trestné lavici zafungovala sice jeho spolupráce s Radovanem Somíkem, ten však v zajímavé příležitosti nemířil přesně. Další šancí Pardubic byla Starého střela, Koukalovi zabránil v dorážce krosček obránce Špeldy.

V této přesilovce pro hosty měli největší šanci paradoxně slávisté. Do rychlého brejku se dostal Tomáš Micka, ale bekhendem v těžké situaci trefil pouze levou tyč Růžičkovy klece.

Pucher neproměnil brejk, na druhé straně udeřil Beránek

Slávisté měli obrovskou šanci na začátku druhé třetiny po střele Sklenáře, jenž využil zaváhání obrany Moelleru k rychlé akci. Útočník domácích si hezky najel do kruhu, poté trefil tyč Růžičkovy branky.

Největší příležitost Pardubic se zrodila v oslabení po Snopkově vyloučení. Aleš Píša krásným lobem vyslal do rychlé akce navrátilce Puchera, ten se snažil rozhýbat brankáře Nerudu, ale blafák do bekhendu ke změně skóre nevedl.

To rychlá akce směrem k pardubické brance ano. Současně s návratem pardubického kapitána na led dostal v situaci dvou na jednoho ideální pas přes hůl pardubického beka Josef Beránek a z ostřejšího úhlu překonal gólmana Růžičku – 1:0.

V polovině utkání měl šanci David Hruška po Snopkově vypíchnutí, které si dojel, ale výborný zákrok pardubického brankáře znemožnil navýšení skóre pro domácí.

Hosté se snažili dohnat ztrátu, v závěru prostřední třetiny byli aktivnější, ale optickou převahu nedokázali gólově zužitkovat, ač třeba Cetkovský se dostal k zajímavému zakončení bekhendem z prostoru mezi kruhy.

Vondrka zamrazil pardubickou snahu vyrovnat

Pardubičtí nastoupili do závěrečné periody s aktivitou, jenže záhy inkasovali. Martin Růžička totiž měl před sebou shluk těl, skrze které prošla střela Martina Vondrky od modré čáry – 2:0.

Moeller byl i nadále opticky aktivnější, více se tlačil do zakončení, ale scházela mu lehkost a i trocha štěstí. Třeba ve 43. minutě se po Kolářově pasu dostal k zajímavé střele hákovaný Petr Koukal.

Následnou přesilovku hosté přes řadu šancí nevyužili. Hosté nepotrestali ani vyloučení Tomáše Micky pět minut před koncem. Jan Starý v osamoceném souboji s gólmanem Nerudou totiž neuspěl. V závěru utkání arbitr Šír zase nepotrestal ostré zákroky Pražanů.

Pardubičtí hokejisté nevstřelili v O2 areně ani gól, po porážce 0:2 ztratili vedení v extraligové tabulce, navíc mají s mistrem horší vzájemnou bilanci v případě shodného počtu získaných bodů po skončení základní části.

Ohlasy po utkání

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „Bylo to hodně těžké utkání. Oba týmy se snažily hrát hodně zodpovědně dozadu a těch šancí opravdu nebylo moc. Nám se podařilo dvě proměnit a díky tomu jsme vyhráli. Jarda Bednář nehrál, protože má chřipku.“

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Přestože jsme prohráli, tak to bylo velmi vyrovnané utkání, hodně spíš taková urputná bitva. Nepadlo moc gólů, z naší strany ani jeden, to bylo rozhodující.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 12. 9. 2008
PCE - SLA
3:4sn
15. kolo, 14. 10. 2008
SLA - PCE
3:2
28. kolo, 30. 11. 2008
PCE - SLA
4:3
41. kolo, 13. 1. 2009
SLA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 30 2
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 -1 2
Jan Snopek 0 0 -1 2
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
Peter Pucher 0 0 -2 0
Radovan Somík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube