28.12.2008
Michal Vilím, David Záruba

Těžká šichta! Napínavý duel s nováčkem rozhodl Tomáš Divíšek

PARDUBICE — Nečekaně dramatické utkání zhlédla zcela zaplněná pardubická ČEZ Arena. Mladoboleslavští dokázali dotáhnout dvoubrankový náskok Pardubic a dokonce sahali po vedení. V 54. minutě si však kotouč vzal Tomáš Divíšek a vstřelil vedoucí branku, dílo ještě dokonal do prázdné branky Jan Starý. Tři kanadské body zaznamenal Radovan Somík.

O2 extraliga, 35. kolo, neděle 28.12.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mladá Boleslav

5:3
1:1, 2:1, 2:1
Branky a nahrávky: 19:23 Tvrdík (Somík), 25:14 Somík (Čáslava), 25:58 Koukal (Kolář I), 53:49 Divíšek (Somík, Pivko), 58:59 Starý (Koukal, Čáslava) – 4:38 Nouza (Král, Kočí), 32:19 Nouza (Král, Handlovský), 43:54 Posmyk (Král, Brňák). Rozhodčí: Homola – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 40:25. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 5:3. Nejlepší hráči: Radovan Somík – Richard Král.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Hašek, Rákos, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Mladá Boleslav: Chábera – Hunkes, Schnabel, Jindra, Kočí, Posmyk, Brňák – R. Vrbata, D. Vrbata, Důras – Nouza, Král, Handlovský – Padělek, Boháč, Benda – T. Sýkora. Trenéři: Jaromír Šindel a Jiří Šejba.

Komentář

Přesné přihrávky vedly ke dvoum brankám

Do předposledního utkání Moelleru v letošním roce přijel Bruslařský klub Mladá Boleslav do Pardubic s exkluzivní posilou ve svém útoku. Z týmu NHL Tampa Bay se vrátil do svého mateřského celku Radim Vrbata. Trenér hostů Jiří Šejba jej nasadil do ofenzivní formace s jeho bratrem Davidem Vrbatou.

První minuty duelu se odehrávaly spíše ve středním pásmu, a když někdo nakročil k možné brance, tak mu vždy chybělo více přesnosti v zakončení. To se změnilo hned v čase 4:38, kdy volného místa na modré čáře využil k našlápnutí Král. Lašáka sice kličkou nepřelstil, ale poté co se dostal do nulového úhlu předhodil kolem něho puk před brankoviště, kde si jej našel Tomáš Nouza a udal zápasu vedoucí tón – 0:1.

Středočeši byli při chuti a minutu poté mohli hned dvakrát navýšit své vedení Radimem Vrbatou, který testoval Lašákovu pozornost nejprve švihem z pravého kruhu a poté kruhovým objezdem, jenž realizoval kolem branky. Moeller chtěl také na chvíli převzít taktovku zápasu, ovšem to by Divíšek nebo po něm nadvakrát Starý museli tečovat přesnějším způsobem.

Domácí měli v polovině třetiny a poté ve 12. minutě dvě po sobě jdoucí jednoduché přesilové hry. Při první nevyvinuli téměř žádný tlak, zato při druhé mohl vyrovnat bek Nakládal pumelicí od modré, ale orazítkoval pouze horní tyč za Cháberou. Moeller nepolevil a minutu před koncem první třetiny dokázal vyrovnat. Somík výborně adresoval puk před brankoviště, kde si jej našel nečekaně téměř nehlídaný Michal Tvrdík a v tváří v tvář nedal Cháberovi šanci – 1:1.

Výborný hokej korunovaly další tři gólové údery

Půl minuty po druhém nástupu mohl vsítit gól kapitán Snopek, ovšem po jeho střele zblízka byl vykázán na trestnou lavici, neboť na Cháberu pálil zlomenou hokejkou. Boleslavští se ovšem kromě rozestavení hráčů v útočné třetině nijak neprosadili. Výrazně lépe si počínali o několik vteřin poté domácí. Nejdříve vypracovali volnou parketu mezi kruhy pro Tvrdíka, ten ovšem vhodný okamžik pro střelu zcela prováhal. Následně vypálil od mantinelu Radovan Somík a touš skončil v síti – 2:1.

Hvězdnou minutu Moelleru potvrdil třetí brankou v boleslavské síti Petr Koukal. Jeho branka se zrodila po aktivním napadání jeho parťáka Koláře, jenž sebral na modré čáře kotouč hostující obraně a neomylně našel Koukala, aby ten výbornou střelou pod horní tyč zvedl arénu ze sedadel – 3:1. Trenér Šejba na tento pro něho nečekaný vývoj zareagoval oddechovým časem pro svůj tým.

Boleslav měla v polovině duelu možnost hry výhodné převahy čtyři ku třem, při níž roztočila před Lašákem hotové peklo. Střely létaly zleva, zprava. Nejdříve vypálil projektil od modré obránce Kočí. Po něm se Benda ocitl zcela sám před Lašákem, ten ovšem zneškodnil jeho dorážku bravurním způsobem. A to nebylo vše. Třetí vážnou příležitostí byl vynikající příklep Radima Vrbaty, po kterém zvonila za domácím gólmanem tyč.

Když se hostům nepovedlo nic z toho, zdařila se akce po skončení této převahy. Král výborně přihrál z rohu přímo před Lašáka, kde ale již hlídkoval Tomáš Nouza a svým druhým večerním gólem dostal hosty na kontakt – 3:2. Ve 34. minutě pykal na trestné lavici Divíšek a Mladá Boleslav mohla i srovnat. Ovšem po švihu explzeňského Důrase opět zněla domácím v uších tyč.

Moeller vítězství pojistil brankou Starého do prázdné klece

Ve 43. minutě nedovoleně zdržoval hru domácí Cetkovský. V nabídnuté převaze hosté tentokráte nezaváhali a střelou od modré aplikovanou Markem Posmykem rozvlnili síť v domácí kleci. Vyrovnáno 3:3. Cetkovský chtěl poté odčinit své vyloučení, ovšem v přečíslení dva na jednoho zvolil střelu, jež do sítě nedoputovala.

Zvrátit misku vah opět na pardubickou stranu mohl opět střelec Tvrdík. Sebral na útočné modré zapomenutý kotouč a pelášil na Cháberu. Jeho třetí přímý souboj s ním ovšem vyšel lépe pro strážce boleslavských bodů. Sudí Homola, který povolil metr při hákováních na obou stranách musel vylučovat při faulu Hunkese. Avšak Moeller nedokázal převahu využít.

Hunkesovi se ale na trestné zřejmě zalíbilo a tak na ni usedl hned po skončení svého trestu znovu. A Pardubice přesilovku bleskově využily. Tomáš Divíšek vyslal na Cháberu rychlou střelu, která zapadla za jeho záda – 4:3.

V závěrečné power play Boleslavských inkasovali hosté poslední úder. Lašákem vyražený touš se dostal přes Čáslavu a Koukala k Janu Starému, který snadno vstřelil svůj devatenáctý gól v sezoně a tentokráte do prázdné branky uzavřel střelecký účet utkání. Moeller tak zvítězil v pohledném utkání 5:3.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Bylo to vydřené vítězství, o to víc si ho vážíme. I přes vlažnější začátek jsme se do zápasu dostali. Byla škoda, že jsme za stavu 3:1 nedali ještě jeden gól. To by asi už bylo rozhodující. Hráli jsme pak trošku profesorský hokej. Škoda, že se na nás soupeř dotáhl, ale na konci se prokázala vůle a bojovnost našich hráčů.“

Jiří Šejba (BK Mladá Boleslav): „Bylo to vyrovnané utkání. Nám se povedl začátek, Pardubice pak odskočily na rozdíl dvou gólů, ale my jsme se dokázali vrátit do zápasu a vyrovnat. Bohužel jsme zase doplatili na naše vyloučení. Musím pochválit tým, že pracoval tak, jak jsme si představovali. Radim i David Vrbatové odvedli na ledě dobrou práci, asi se budou nějakou dobu srovnávat s tím, že hráli předtím jiný hokej. Hlavně u Radima bylo vidět, že umí podržet kotouč a ukázal přehled ve hře.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 4, 19. 8. 2008
MBL - PCE
5:2
9. kolo, 28. 9. 2008
PCE - MBL
5:0
22. kolo, 14. 11. 2008
MBL - PCE
3:2p
35. kolo, 28. 12. 2008
PCE - MBL
5:3
48. kolo, 11. 2. 2009
MBL - PCE
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 22 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 2 1 0
Jan Snopek 0 0 1 2
David Havíř 0 0 0 2
Jakub Nakládal 0 0 0 2
Aleš Píša 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Martin Lojek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 2 1 0
Petr Koukal 1 1 1 0
Jan Starý 1 0 1 0
Tomáš Divíšek 1 0 0 2
Michal Tvrdík 1 0 0 0
Libor Pivko 0 1 0 2
Jan Kolář 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Jiří Hašek 0 0 0 0
Michal Klejna 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube