2.11.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Poprvé vyprodáno! Pardubice doma zabraly a zdolaly pražskou Spartu

PARDUBICE — Hokejistům HC Moeller Pardubice se doma na Spartu daří! Východočeši sice v dnešním utkání museli dotahovat dvojí vedení soupeře, nakonec však rivala porazili! 10 194 diváků v natřískané hale vidělo nádherné hokejové představení a premiérový gól Zdeňka Ondřeje v této sezoně. Další puky do sparťanské branky nastříleli Daniel Rákos, Jan Snopek a Aleš Píša.

O2 extraliga, 21. kolo, neděle 2.11.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

4:2
1:1, 2:1, 1:0
Branky a nahrávky: 8:25 Rákos (Kolář, Nakládal), 22:44 Snopek (Divíšek), 28:39 Píša (Cetkovský), 55:48 Ondřej (Cetkovský) – 5:13 Broš (Kratěna), 22:17 Langhammer (Ptáček). Rozhodčí: Jeřábek – Guth, Křivský. Vyloučení: 7:12. Využití: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 38:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2. Nejlepší hráči: Aleš Píša – Jakub Langhammer.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř – Cetkovský, Pucher, Ondřej – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Rákos – Bláha, Semorád, Zohorna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Sparta Praha: Pöpperle – Černošek, Gulaši, Ptáček, Jerofejevs, Procházka, Hanzlík, Cuník – Výborný, Broš, Kratěna – Melichárek, Langhammer, Látal – Mrňa, Podlešák, Hromas – Hrdel, Mikulík, Krätzer. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Komentář

Přesilovky Moelleru zůstaly zakleté

Prestižní souboj tradičních rivalů načala lépe Sparta, která se dostala do vedení už po pěti minutách hry. Kratěna prosvištěl za brankou domácího celku, v pravé chvíli poslal zadovku na Broše a ten bleskově zakončil pod víko – 0:1. Domácí mohl srazit na kolena o malou chvíli později po chybě v rozehrávce Mikulík, toho naštěstí pro Pardubice nadvakrát vychytal Lašák.

Moeller se záhy oklepal a sérií tvrdých příklepů prověřil Pöpperleho Pivko a po něm Divíšek. Pražané kapitulovali hned vzápětí z dalšího postupného útoku. Kolář posunul kotouč na Rákose a ten byť tísněný obráncem dokázal z mezikruží čepelí hole nasměrovat puk mimo dosah hostujícího gólmana – 1:1. Obrat ve skóre mohla dokonat přesilová hra, kterou vylepšil na dvojnásobnou nevybíravým zákrokem Gulaši. Než ale domácí stačili něco vymyslet, provinil se Divíšek příliš důraznou snahou v Pöpperleho brankovišti a z přesilovky nic nebylo.

Byla to naopak Sparta, která selhala v čisté šanci. Langhammer podél mantinelu přespurtoval pardubického obránce, položil si Lašáka a blafákem zasouval do volného prostoru, kde se ale jakoby zázrakem vynořil v poslední chvíli Lašákův beton. Do konce třetiny stihli hosté předvést již pouze další nesportovní zákrok, kdy Broš bodl čepelí hole projíždějícího Rákose a sparťané mohli být pouze rádi, že situaci nikdo ze sudích pořádně neviděl.

Obránci dvěma góly zařídili obrat ve vývoji

Jak sehrát efektivně přesilovou hru předvedli Sparťané domácímu celku hned v úvodu druhé třetiny. Po zbytečném útočném faulu Divíška stačila hostům minuta, aby ránu Ptáčka od modré uklidil bleskovou dorážkou za bezmocného Lašáka Langhammer – 1:2. Radost Sparty měla ovšem jepičí život. Moelleru totiž trvala odpověď pouhých sedmadvacet vteřin. Po závaru v obranné třetině hostů plácl do puku Snopek a jeho hopsavá střela proskákala klubkem těl až do sítě – 2:2.

Smolnou sérii neproměněných přesilovek prodloužily Pardubice při trestu Mikulíka, a to dokonce 19 vteřin znovu proti třem po kuriózním trestu za zdržování hry, kdy Černošek z vlastního pásma poslal kotouč až do ochranné sítě za Lašákem. Nutno dodat, že tentokrát byli domácí hodně blízko. Koukal nejprve ztroskotal na Pöpperlem po parádní rotaci celé formace, dorážku do odkryté klece posléze odmítl Rákos.

Domácí tedy sportovně počkali, až se Sparta zapojí do hry se všemi hráči a až poté udeřili. Cetkovský našel zpoza branky najetého Píšu, který příklepem procedil puk za brankovou čáru – 3:2. Euforie z vedoucí branky se bohužel nepřenesla do klidu v početní převaze, která se snad již tradičně po dalším zákroku proměnila ve dvojnásobnou, tentokrát v délce trvání 64 vteřin! Ani to staticky kombinujícímu Moelleru ke vstřelení branky nestačilo.

Přesilová Sparty po držení Čáslavy bylo zcela jiné kafe. Na konci parádní akce zůstal pálící Černošek a výstavní semafor Lašáka, jenž chytil jistý gól. Sparťané převzali iniciativu a hrálo se převážně v jejich útočné třetině. K podpoře útoku se přidal i ukázkovou dlouhou rozehrávkou na najetého spoluhráče Pöpperle, kterého na poslední chvíli zblokoval pardubický obránce.

Definitivu zajistil střelecký novic Zdeněk Ondřej

Tradičně ostrý nástup Sparty zakončil šancí Melichárek, který se z hranice brankoviště dlouho nikým neatakován snažil procpat touš skrz Lašákovy chrániče do branky. Po zákroku Ptáčka holí v Tvrdíkově obličeji mohl Moeller dojít uklidnění v další početní výhodě, krom pěkné rány Nakládala po Kolářově tandemu byli ovšem domácí v zakončení opětovně bezzubí.

V polovině třetí části se mohl lámat chléb. Rákos udržel kotouč za brankou Sparty, počkal si na najetí Koláře a hosté si mohli po skvělém zákroku Pöpperleho oddechnout. Nic na tom neměnil ani fakt, že po vzájemné strkanici v brankovišti skončili za katrem Rákos s Hanzlíkem a hrálo se ve čtyřech. Více ze hry měla sice Sparta, ale ani výborné držení a míchání pukem jinak neviditelným Davidem Výborným k žádné šanci nevedlo.

Pardubice se nadále nikam nehnaly a nechávaly bořit útoky Sparty o dobře postavenou hráz, navíc se povedl i přídavek navrch. Cetkovský důraznou hrou vybojoval kotouč, zpoza branky jej nabídl Ondřejovi a ten nekompromisním švihem do šibenice konečně protrhl svou střeleckou smůlu – 4:2. Pražany mohla do hry vrátit ještě přesilovka hraná po faulu Tvrdíka, křečovitě hrající hosté už ovšem stihli vyvolat pouze menší bitku Koláře s Langhammerem. Po třech porážkách v řadě si tak Pardubice připsaly znovu všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „V začátku jsme navázali na ty poslední zápasy nepřesnostmi, hodně nám odskakovaly puky a měli jsme problém při přechodu přes střední pásmo. Tam nám Sparta zachytávala dost kotoučů. Od druhé třetiny jsme to změnili, střední pásmo nám nedělalo takový problém, dali jsme góly a náš výkon šel nahoru.“

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): „Od začátku utkání se k nám štěstí otáčelo zády tím, že se nám zranil další hráč Kratěna a po jeho odchodu jsme neměli ani jednu formaci takovou, jakou bychom si představovali. Zbytku našeho týmu nelze nic moc vytknout.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 3, 8. 8. 2008
PCE - SPA
3:1
8. kolo, 25. 9. 2008
SPA - PCE
5:4sn
21. kolo, 2. 11. 2008
PCE - SPA
4:2
34. kolo, 26. 12. 2008
SPA - PCE
5:1
47. kolo, 1. 2. 2009
PCE - SPA
3:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 1 0
Jan Snopek 1 0 1 0
Jakub Nakládal 0 1 1 0
Petr Čáslava 0 0 1 2
David Havíř 0 0 1 0
Martin Štrbák 0 0 1 0
Útočníci G A +/- TM
Daniel Rákos 1 0 1 2
Zdeněk Ondřej 1 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 2 1 0
Tomáš Divíšek 0 1 1 4
Jan Kolář 0 1 1 4
Libor Pivko 0 1 1 0
Michal Tvrdík 0 0 1 2
Petr Koukal 0 0 1 0
Peter Pucher 0 0 1 0
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube