30.10.2008
Radek Papáček, Jan Hrabal

Třetí prohra v řadě. Pardubice opět nestačily na posledního

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Moeller se střelecky trápí. Poprvé v této sezoně nevstřelil ani branku a prohrál na ledě Českých Budějovic 0:3. Moeller tak ztratil své postavení v elitní čtyřce, kde jej vystřídala o skóre lepší Plzeň.

O2 extraliga, 20. kolo, čtvrtek 30.10.2008, Budvar aréna

České Budějovice

Dynamo Pardubice

3:0
1:0, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 17:41 Květoň (Hřebejk, Mertl), 25:10 Duda, 37:31 Duda (Kuchejda, Kotrla). Rozhodčí: Minář – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4114. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 3:0. Nejlepší hráči: Radek Duda – Petr Čáslava.
České Budějovice: Turek – Toman, Poživil, Frolo, Gřegořek, Sičák, Jareš – Kůrka, Vak, Veselý – Hudec, Huml, Gulaš – Květoň, Kuchejda, Kotrla – Hřebejk, Mertl, Duda. Trenéři: Ernest Bokroš a Jan Tlačil.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Šeda – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Ondřej – Zohorna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Třetí porážce v řadě nezabránil ani návrat Jána Lašáka do branky HC Moeller Pardubice. Východočeši zcela pohořeli v koncovce. Naopak Jihočeši se po více než měsíci mohou radovat z plnohodnotného vítězství.

České Budějovice dostal do vedení povedený brejk dvou na jednoho

První výraznější zákrok v utkání si z obou brankářů připsal českobudějovický Roman Turek, který ve třetí minutě čelil Koukalově pokusu. O gólové šanci se však nechalo mluvit až o dvě minuty později na druhé straně. To se do samotného nájezdu prodral domácí Duda, ale na Lašáka v pardubické kleci si nepřišel.

Jihočeši pak dostali možnost hrát dvakrát v početní výhodě, ale ani jednu příležitost se jim využít nepodařilo. A tak také zahrozili poprvé výrazněji hosté. Jenže Kolář se sám před brankovištěm proti Turkovi neprosadil.

Pardubice dále svého soupeře zatlačily, když naopak oni třikrát v řadě hrály v přesile jednoho muže. Jejich snažení ale žádný efekt nemělo. V 18. minutě se však skóre už měnilo, když v brejku dva na jednoho spolupráci s Hřebejkem v úvodní gól přetavil Lukáš Květoň – 1:0. Vstřelená branka byla pro domácí velkým povzbuzením a tuto energii si přenesl i do druhé třetiny.

Dva góly Radka Dudy rozhodly zápas

Jihočeši totiž byli aktivní, i když hráli v oslabení. Pardubická obrana vyrobila obrovskou hrubici, která nabídla Radku Dudovi vyloženou šanci, jenž jí nepohrdl. Ve 25. min. parádní kličkou do bekhendu překonal při vlastním oslabení bezmocného Lašáka – 2:0.

Netrvalo dlouho a Českobudějovičtí se radovali opět. Sudí Minář ale jejich radost ze vstřelení gólu hned utnul. Rozhodl tak z důvodu Dudova postavení v brankovišti při střele Sičáka.

Po vyloučeních Tvrdíka a Pivka se Východočeši bez jedenácti sekund celé dvě minuty bránily ve třech proti pěti Jihočechům, ale ty velkou příležitost k navýšení svého vedení nevyužili.

Podařilo se jim to však ve 38. minutě, kdy se podruhé v utkání prosadil Radek Duda. Toho přihrávkou oslovil Kuchejda a Duda Lašáka překonal z ostrého úhlu bekhendovou střelou otřenou o obránce Snopka – 3:0. Ještě před tím si nadvakrát před Turkem na jeho pozornosti vylámal zuby Divíšek.

Jihočeši dovedli zápas do pohodového koncovce, Moeller se neprosadil ani ve dlouhé převaze pět na tři

Možnost vrátit se do utkání dostaly Pardubice na začátku třetí třetiny, kdy na trestnou lavici putoval Frolo. Svěřenci kouče Sýkory však brankáře Turka žádnému pukometu nebezpečných střel rozhodně nevystavili a Jihočeši se v pohodě ubránili. Naopak vyloučení Píšy pak ještě více zvýraznilo nadvládu týmu HC Mountfield v utkání, které si šlo za svým cílem – vítězstvím.

Posunout utkání k téměř definitivnímu rozhodnutí odmítl domácí Vak. Nebo spíše lépe řečeno brilantní zákrok brankáře Lašáka a jeho svižné lapačky. Proměnit dobrou šanci se v 53. minutě nepodařilo ani Kůrkovi.

Díky spolehlivému Turkovi to ale Jihočechy nakonec příliš mrzet nemuselo. Když totiž českobudějovický brankář pět minut před koncem eliminoval v přímém souboji s Cetkovským jeho nebezpečné dotírání, HC Mountfield si už dokráčel pro tříbodové vítězství. Tuto cestu nezkřížila ani dlouhá přesilovka Pardubic pět na tři, ve které Východočeši ani nevystřelili…

Ohlasy po utkání

Ernest Bokroš (HC Mountfield České Budějovice): „Máme těch vítězství tak málo, že dnes se z něho musíme opravdu těšit. Jako trenér mám radost ze tří věcí: konečně jsme vyhráli utkání s nulou, dali jsme tři góly a myslím, že jsme si vítězství zasloužili. Brankář nás podržel, obrana zahrála slušně, útok také. Nechci hodnotit soupeře. Z naší strany to byl slušný výkon a pro nás je důležité někdy nehrát třeba super, ale vyhrávat. Dneska se nám to podařilo. Víme, že jsme hráli někdy moc dobře a nezískali žádný bod.“

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Z naší strany to byl hodně nepovedený zápas. Ta porážka vycházela hlavně z první třetiny, kdy jsme si vytvořili tři nebo čtyři gólové šance, ale byli jsme tam strašně málo důrazní při zakončení a vlastně i před naší bránou. To asi rozhodlo o naší porážce, protože pak to na nás sedlo a všechno se odráželo od nás k soupeři.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 22. 9. 2008
PCE - CEB
2:1
20. kolo, 30. 10. 2008
CEB - PCE
3:0
33. kolo, 23. 12. 2008
PCE - CEB
3:1
46. kolo, 30. 1. 2009
CEB - PCE
2:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 33 3
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 0 0 0 2
Aleš Píša 0 0 0 2
Petr Čáslava 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 -1 0
Marek Zukal 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -2 0
Martin Štrbák 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 2
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Petr Koukal 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
Jan Semorád 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
Libor Pivko 0 0 -2 2
Michal Tvrdík 0 0 -2 2
Tomáš Divíšek 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube