30.9.2008
Jan Hrabal

Jeden gól v Ostravě nestačil, Pardubice po čtyřech zápasech bez bodového zisku

OSTRAVA — Dvě série skončily. Hokejisté HC Moeller Pardubice prohráli v utkání 10. kola O2 extraligy ve Vítkovicích 1:2, poprvé od začátku sezony se neprosadil třetí útok Moelleru. Východočeši po čtveřici utkání nemají z extraligového mače ani bod.

O2 extraliga, 10. kolo, úterý 30.9.2008, ČEZ Aréna Ostrava

Vítkovice

Dynamo Pardubice

2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 35:17 Ujčík (Svačina, Šimíček), 46:21 Treille (Kuboš) – 23:28 Tvrdík (Pucher, Čáslava). Rozhodčí: Hodek – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 4326. Střely na branku: 34:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Diváci: Vladimír Svačina – Jan Starý.
Vítkovice: Pinc – Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Krstev, Trnka – Petrovický, Burger, Krenželok – Ujčík, Šimíček, Svačina – Treille, Hruška, Kvapil – Korhoň, Roman, Klimek. Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný a Zdeněk Moták.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Zukal, Havíř, Koma, Šeda – Tvrdík, Pucher, Somík – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Ondřej, Blažek, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Hokejisté Pardubic v dnešním utkání doplatili na chudou střelbu a koncovku. Celkem vystřelili na ostravskou branku 25 puků, to je málo. Trefil se jediný borec z Pardubic – útočník Michal Tvrdík.

První třetina branku nepřinesla

Úvod dnešního zápasu se nesl v opatrnosti. Pardubice se soustředily na poctivou defenzívu, přes kterou se ostravský soupeř jen ztuha dostával. První vážnější příležitosti měly Pardubice po Krenželokově vyloučení, ale neprosadily se.

Až 16. minuta přinesla první velikou šanci zápasu. Vladimír Svačina nahodil kotouč zpoza brány, před ní operoval Roman Šimíček, ale Jána Lašáka překonat nedokázal.

V závěru úvodního dějství se Východočeši bránili vítkovické převaze po nedovoleném bránění Jana Starého, ale ani tato situace nepomohla rozkývat gólové kyvadlo.

Michal Tvrdík se prosadil v přesilovce, Vítkovice stihly srovnat krok

Prostřední dějství přineslo nejprve velkou šanci Jurečky a poté gól. Ten padl při pardubické přesilovce po vyloučení domácího Burgera za hrubost. Petr Čáslava poslal do pásma Petera Puchera, ten najel do předbrankového prostoru, kde našel Michala Tvrdíka, jenž z voleje prostřelil brankáře Pince – 0:1.

Moeller měl další šanci po dalším vyloučení hráče v modrém, ale převahu po Kubišově sekání nevyužil. Během této pasáže rozhodčí Hodek ukázal fauly Janu Snopkovi a Angelu Krstevovi. Jednogólové vedení však Pardubicím vydrželo.

A to i v poločase zápasu, kdy měl olbřímí šanci Jiří Burger, když se zjevilo sám u odkryté tyčky. Jan Snopek ho chvíli na to zpacifikoval, ale i tak byla jeho příležitost značná.

Postupem času se na ledě přiostřilo, hráči si vůbec nic nedarovali. A to až do času 35:17, kdy vyrovnal Viktor Ujčík. Ten se dokázal zjevit ve správný moment u pravé tyče a po Svačinově rychlé příhře skóroval – 1:1.

O pár momentů později hrál sice Moeller v oslabení, ale i tak měl velikou šanci k návratu do vedení. Po chybné rozehrávce Ostravanů ujel do brejku Jana Starého, trefil však po blafáku do bekhendu pouze tyč!

Domácí se dostali v přesilovce do vedení, to pečlivou hrou ubránili

Start do třetí dvacetiminutovky nevyšel Pardubickým podle jejich představ. Ostravané se totiž po Cetkovského faulu dostali do vedení. Hrubost pardubického bijce totiž dokázal potrestat Yorick Troille, který si najel na Kubošovu přihrávku a zblízka před Lašákem skóroval – 2:1.

Po krátké mezihře se Východočeši nadechli k mohutnému náporu. Hosté se usadili v útočném pásmu, ale před poctivou snahu se jim nepovedlo srovnat stav. V 50. minutě si fanoušci Pardubic povzdechli po Somíkově střele, o chvíli později nebyla daleko gólu rána Zukala.

I Ostrava měla šance rozhodnout zápas, tu největší spálil minutu a půl před koncem Viktor Ujčík. Ten po buly trefil tyčku Lašákovy konstrukce, aby tentýž hráč pak bránu přestřelil ve svém dalším pokusu po odrazu od červeně obarveného kovu.

Východočeši až v samotném konci se pokusili zlomit porážku hrou bez brankáře, domácí si však svou pátou výhru v řadě nenechali utéci. Moeller v Ostravě zklamal možná výsledkově, herně však nikoliv.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): „Byl to těžký zápas. Soupeř byl houževnatý a výborný v obranném pásmu. Moc šancí na zakončení jsme neměli. Mužstvo má ale charakter, je to vidět na tom, že už v minulém utkání jsme zápas otočili z 0:3 ve Znojmě a teď z 0:1 na 2:1. Důležitý byl vyrovnávací gól.“

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Bylo to vyrovnané utkání. Obě mužstva hrála trpělivě z obrany, nebylo tam moc šancí na obou stranách. My jsme chtěli bodovat, ale to bychom museli mít hodně velké štěstí. Jak s ohledem na jeden vstřelený gól, tak i počtem vypracovaných šancí. Soupeř proto asi vyhrál zaslouženě.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 30. 9. 2008
VIT - PCE
2:1
23. kolo, 16. 11. 2008
PCE - VIT
3:4sn
36. kolo, 30. 12. 2008
VIT - PCE
1:2
49. kolo, 13. 2. 2009
PCE - VIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 59 0 32 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 -1 0
Jan Snopek 0 0 0 4
Marek Zukal 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 1 0 -1 2
Peter Pucher 0 1 -1 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 2
Jan Starý 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube