21.9.2008
David Záruba

Z pohodového zápasu se stalo drama, Moeller však výhru udržel

PARDUBICE — Vedli 5:2 a kralovali hře. Nakonec se hokejisté HC Moeller Pardubice museli strachovat o výhru nad Třincem. Východočeši porazili soupeře ze Slezska 5:4, tři kanadské body za trojici nahrávek nasbíral obránce David Havíř.

O2 extraliga, 6. kolo, neděle 21.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

5:4
2:1, 3:1, 0:2
Branky a nahrávky: 7:52 Kolář, 16:07 Pivko (Čáslava), 28:10 Pucher (Havíř), 29:15 Kolář (Nakládal, Havíř), 36:21 Koukal (Havíř) – 11:37 Květoň (Peterek, Sekeráš), 20:44 Martynek (Květoň), 49:05 Gureň (Polanský, Kováčik), 50:15 Polanský (Balej). Rozhodčí: Polák – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 10:10, navíc Snopek – Polanský 10 minut osobní trest. Využití: 3:3. Diváci: 7615. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4.
Dynamo Pardubice: Lašák – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Zukal, Šeda – Pivko, Divíšek, Ondřej – Somík, Pucher, Cetkovský – Starý, Koukal, Kolář – Rákos, Radil, Tvrdík. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Oceláři Třinec: Čechmánek – Anderson, Sekeráš, Lojek, Malec, Gureň, Výtisk, Rangl, Kania – Tomík, Moravec, Pavelek – Květoň, Peterek, Martynek – Balej, Polanský, Kováčík – Hampl, Vrba, Hašek. Trenéři: Antonín Stavjaňa a Jiří Juřík.

Komentář

Rozdílová branka v dvojnásobné přesilovce

Pardubičtí hráli od začátku aktivně a napadali hostující rozehrávku, ale do první šance si najel třinecký Lojek. Chybu Šedy v rozehrávce však nepotrestal. Na druhé straně se dostali do průniku Divíšek s Pivkem, jenže přihrávku prvně jmenovaného obránce zachytil. Podobně dopadla dvojce Kolář – Koukal, tentokrát byla na vině příliš prudká přihrávka.

V 8. minutě se domácí fandové dočkali. Chybu v rozehrávce hostujících beků vystihl aktivní Kolář, najel si před Čechmánka a z pěti metrů střelou pod vyrážečku rozvlnil síť – 1:0.

První přesilovou hru utkání si zahrál Třinec a v čase 9:27 se jim dokonce naskytla možnost hrát pět na tři, když byl za oplácení vyloučen Snopek. Pardubice se úspěšně ubránily. Co třinečtí nedokázali v přesilovce, dohnali v signalizovaném trestu pro domácí. U levého mantinelu unikl David Květoň a prostřelil domácího brankáře – 1:1.

Ve 14. minutě dostaly i Pardubice možnost si zahrát v přesilovce, dokonce dvojnásobné. Domácí se usadili v pásmu, ale střela Nakládala skončila na vyrážečce a baseball v podání Jiřího Cetkovského vyhnal borce v červeném z pásma. O chvíli později fauloval na půlce Balej a nabídnul Pardubicím možnost si zahrát devadesát devět vteřin přesilovku pět na tři! A v ní také udeřilo. Čáslavovu zblokovanou střelu vydoloval Pivko a trefil se přesně mezi betony – 2:1.

V dohrávané přesilovce pět na čtyři měl velkou šanci zvýšit Jiří Cetkovský, ale sám před Čechmánkem nezakončil přesně. Minuta osmnáctá a sám na brankáře uháněl Pucher, v dobré pozici ho gólman hostí vychytal. V samém závěru třetiny ještě Martynek pěkně tečoval střelu Gureňovu, puk skončil v ochranné síti.

Tři asistence Davida Havíře pomohly navýšit vedení

Hned v úvodu třetiny přišel šok pro domácí fanoušky. Ještě se nestačili ani usadit a Martynek střelou mezi betony po krásné přihrávce Květoně srovnal – 2:2.

Při svém dalším střídání hrozil nebezpečný Květoň, ale k pořádnému zakončení se nedostal. Za Pardubice odpověděl Štrbák nepřesnou střelou z mezikruží.

V 29. minutě, při hře čtyři na čtyři, se do úniku po levé straně dostal Peter Pucher a kličkou do bekhendu strhl vedení na stranu Pardubic – 3:2.

Odehrálo se něco přes minutu a vedení bylo dvougólové. Střelu Havíře od modré dorazil Jan Kolář do prázdné klece – 4:2.

Po mezihře proložené vyloučeními znovu zaúřadovala lajna Kolář – Starý – Koukal. A znovu s asistencí Davida Havíře. Jeho další střelu od modré tentokrát dorazil Petr Koukal – 5:2.

Třinec zápas zdramatizoval

Třetí dějství načal Třinec dohrávanou přesilovkou, ale domácí se ubránili bez problémů. Hrálo se především ve středním pásmu bez náznaku šance na jedné či druhé straně. To změnila až 7. minuta, kdy se do obrovských šancí dostal Cetkovský a Koukal, kteří měli zcela odkrytou bránu, ale obrovské štěstí hostí a nemohoucnost domácích znamenala, že pardubičtí nenavýšili tříbrankové vedení.

A po zásluze přišel trest, možná až příliš krutý. V 50.minutě hráli hosté přesilovku pět na tři, když na trestné lavici seděli Nakládal s Čáslavou. Po přihrávce zpoza brány od Polanského se prosadil Miloslav Gureň – 5:3.

Jenže to nebylo vše. Odehrála se přesně minuta a deset vteřin, když dohrávanou přesilovku pět na čtyři využil po přihrávce Baleje Jiří Polanský a řádně zdramatizoval utkání – 5:4.

Utkání tedy zdaleka ještě nebylo rozhodnuté a na ledě se začalo přiostřovat. Po strkanici byl vyloučen Somík k nelibosti domácích fandů, kterým se nelíbil poněkud svérázný metr sudího Poláka.

Po dvougólové sprše začali domácí znovu hrát naplno a do konce zápasu Třinec nepustili do vážnějších šancí. Hosté se snažili ještě vyrovnat v následné hře bez brankáře, ale ta už změnu stavu nepřinesla.

Dnešní zápas s Třincem přinesl velmi podprůměrný výkon rozhodčího Romana Poláka, který rozdal celkem 60 trestných minut. Na arbitra mohli po právu nadávat všichni. „Rozhodčího nehodnotíme, ale je s podivem, že instruktorem dnešního utkání byl Jiří Lípa, který je přímým účastníkem sporu mezi Českou televizí a HC Moeller Pardubice ohledně placení koncesionářských poplatků. Je zvláštní, že komise rozhodčích nominuje na takový zápas šéfa oddělení v České televizi, které je ve sporu s námi. To mi nepřijde fér,“ uvedl generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Po první dost neurovnané třetiny nám vyšlo druhé dějství, kdy jsme navýšili vedení na tříbrankové. To naši hru zdobila jednoduchost, bylo tam dost střel od beků a z nich jsme se dostali do trháku. Jenže ve třetí dvacetiminutovce jsme si to dost zkomplikovali složitou hrou. Každopádně jsem rád, že se nám podařilo udržet důležité vítězství.“

Jiří Juřík (HC Oceláři Třinec): „Utkání jsme si prohráli ve druhé části, kdy jsme osobními chybami a nedisciplinovaností dovolili domácím, aby šli do přesilovek, ve kterých skórovali. Ve třetí třetině jsme díky dvěma gólům v převaze snížili, na konci nám ke srovnání chyběla trocha štěstí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 21. 9. 2008
PCE - TRI
5:4
19. kolo, 26. 10. 2008
TRI - PCE
3:2
32. kolo, 14. 12. 2008
PCE - TRI
6:4
45. kolo, 25. 1. 2009
TRI - PCE
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 26 4
Obránci G A +/- TM
David Havíř 0 3 1 0
Jakub Nakládal 0 1 1 4
Petr Čáslava 0 1 0 4
Jan Snopek 0 0 0 12
Aleš Píša 0 0 0 2
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štrbák 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Kolář 2 0 0 0
Peter Pucher 1 0 1 0
Petr Koukal 1 0 0 2
Libor Pivko 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 1 2
Jan Starý 0 0 1 2
Tomáš Divíšek 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube