14.9.2008
Jan Hrabal

První vítězství! Pardubice vezou tři body z Liberce

LIBEREC — Výborná práce! Hokejisté HC Moeller Pardubice poprvé získali všechny tři body, když vyhráli v liberecké Tipsport areně. Moeller se prosadil ve dvou přesilovkách, domácí snižovali až při závěrečném náporu.

O2 extraliga, 3. kolo, neděle 14.9.2008, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

1:4
0:0, 0:2, 1:2
Branky a nahrávky: 22:41 Rákos (Cetkovský, Radil), 29:50 Koukal (Kolář, Nakládal), 50:58 Divíšek (Pivko), 59:56 Pivko – 57:35 Pabiška (Podkonický). Rozhodčí: Kubeš – Bláha, Kalivoda. Vyloučení: 5:7, navíc Jareš 5 minut a osobní trest do konce utkání, Nedorost (oba Liberec) osobní trest do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 5987. Střely na branku: 40:34. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4. Nejlepší hráči: Lukáš Pabiška – Ján Lašák.
Bílí Tygři Liberec: Fikrt – Harant, Jiruš, Žabka, Jareš, Zíb, Modrý, Hunkes, Derner – Nedorost, Kašpařík, Pletka – Bartovič, Blatný, Šachl – Klimenta, Plodek, Pabiška – Dušek, Podkonický, Procházka. Trenéři: Dušan Gregor, Vladimír Čermák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Čáslava, Píša, Snopek, Štrbák, Havíř, Nakládal, Koma, Šeda – Pivko, Divíšek, Tvrdík – Somík, Blažek, Ondřej – Starý, Koukal, Kolář – Rákos, Radil, Cetkovský. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Komentář

Zodpovědná hra a přímost v zakončení pomohly Moelleru k prvnímu vítězství v nové sezoně. Pardubice vyhrály díky výborně organizované hře.

Pardubice odbránily první třetinu úspěšně

Úvodní nápor Bílých Tygrů, jak jsou v Liberci zvyklí, se nekonal. Od prvního buly sledovala hustě zaplněná Tipsport arena opatrnou hru s minimem šancí na obou stranách. Po počátečním oťukávání byl vyloučen hostující forvard Jiří Cetkovský, ale domácí toho v převaze moc nevymysleli.

Stejný obraz na opačné straně kluziště nabídlo vyloučení Richarda Jareše, i tuto převahu nevyužil Moeller k většímu náporu. Poté, ve hře pět na pět, se k náporu přece jen nadechl tým Liberce, ale Andrej Podkonický v prostoru mezi kruhy jen trefil pardubického gólmana Lašáka.

Domácím se nepovedla následná přesilovka po Pivkově faulu, podobně dopadli Pardubičtí na začátku závěrečné pětiminutovky, když byl za nedovolené bránění vykázán Jiří Hunkes. První dějství zakončil mírný tlak Liberce, ale pardubická obrana i v tento moment prokázala svou připravenost.

Rákos s Koukalem zařídili Moelleru vedení

Hosté při vstupu do druhé třetiny zanechali v šatně bázeň a respekt, které je možná svazovaly v prvním dějství a působily mnohem aktivněji a přímočařeji. Výsledkem byl zvýšený počet nebezpečných přečíslení a také vstřelené branky.

Ta první padla hned ve 23. minutě. Liberec nechal samotného před bránou Daniela Rákose, který si v pohodě počkal na Cetkovského přihrávku zpoza mantinelu a puk poslal z voleje za brankáře Fikrta – 0:1.

Důležitým momentem pro další vývoj střetnutí byl nedovolený zákrok Richarda Jareše na Lukáše Radila ve 28. minutě, po němž musel být pardubický mladíček na ledě ošetřen a po transportu na střídačku do dalších minut nezasáhl. Liberecký bek dostal za úder do oblasti hlavy a krku pětiminutový trest, který dokázal Moeller jednou potrestat.

V polovině přesilovky při rozmanitých kombinacích v útočné třetině se k puku po Kolářově střele dostal Petr Koukal a procedil jej skrz libereckého brankáře – 0:2.

Pardubice pak zvýšily svou pozornost v defenzívě, hrály na brejky. Ty přicházely, ale ke zvýšení vedení chyběl potřebný šmrnc a razance v zakončení. I Liberec měl šance, ty ale vyřešila obrana Východočechů v čele s gólmanem Lašákem.

Hosté si zodpovědnou hrou nenechali výhru vzít

V aktivní hře co nejdále od branky hosté pokračovali i v závěrečném dějství. Liberec se sice dostával do šancí, žádná z nich však nebyla stoprocentní. Ve 42. minutě sice zahrozil jedovkou Milan Bartovič, gólem více „smrděla“ akce Radovana Somíka o chvíli později. V obou případech se ukázali oba gólmani.

V polovině třetí dvacetiminutovky byl vysokou holí faulován Jiří Cetkovský, ke čtyřem minutám osobní trest dostal Václav Nedorost. Pardubice využily nabídnutou výhodu ke vstřelení třetí branky, když na konci rychlé akce byl Tomáš Divíšek – 0:3.

Třígólové vedení otupilo snahu domácích, naopak hosté si pohodovou hrou nenechali výhru vzít. V 58. minutě sice po rychlé akci snížil Lukáš Pabiška, Moeller si i tak přes závěrečnou snahu domácích v power play odvezl z Tipsport areny plný počet bodů. Poprvé v sezoně se tak může radovat z tříbodových hodů. Ty podtrhl Libor Pivko do opuštěné branky.

Ohlasy po utkání

Dušan Gregor (Bílí Tygři Liberec): „Mrzí nás, že jsme nenavázali na výkon na Spartě. V dalších kolech bude velmi záležet na psychice hráčů. My ale musíme zvednout hlavu a jít dál. Dnes to totiž od nás opravdu nebyl dobrý výkon.“

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „Jsme moc rádi, že jsme utkání zvládli. Je to pro nás moc cenné vítězství. Důležité bylo, že jsme přestáli úvodní tlak a že nás v klíčových fázích podržel brankář.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 7. 8. 2008
LIB - PCE
2:1
3. kolo, 14. 9. 2008
LIB - PCE
1:4
16. kolo, 17. 10. 2008
PCE - LIB
5:2
29. kolo, 4. 12. 2008
LIB - PCE
5:6sn
42. kolo, 16. 1. 2009
PCE - LIB
2:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 39 1
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 0 1 0 0
Aleš Píša 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Jaroslav Koma 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 1 0
David Havíř 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Martin Štrbák 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 1 1 0 2
Daniel Rákos 1 0 1 0
Petr Koukal 1 0 0 2
Tomáš Divíšek 1 0 -1 2
Jiří Cetkovský 0 1 1 2
Lukáš Radil 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Radovan Somík 0 0 1 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 4
Tomáš Blažek 0 0 0 2
Jan Starý 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube