13.04.2024
Redakce

Jan Kolář před finálovou sérií s Třincem: Pokud chcete uspět, musíte podřídit své ego týmu

Dynamo čeká po 12 letech finále play off Tipsport extraligy, v němž vyzvou obhájce titulu z Třince. Obránce Jan Kolář už v pardubickém dresu dva extraligové tituly získal, první v roce 2010 a druhý v sezoně 2011/12, kdy byl také vyhlášen nejlepším obráncem. „Samozřejmě, že bych chtěl být víc na ledě, ale pokud chcete uspět, musíte podřídit své ego týmu,“ vysvětluje Kolář.

Až do soboty 13. dubna čekalo Dynamo na svého soupeře pro finále. Nyní už se ví, že v bitvě o nejcennější kov narazí svěřenci Marka Zadiny na mistry posledních čtyř sezon z Třince. „Až přijdeme před prvním finálovým zápasem do kabiny nebo až se vyhodí první buly, tak si uvědomíme, že jsme jen čtyři výhry od toho, co chceme,“ říká k finálové sérii Jan Kolář.

Sedmatřicetiletý pardubický odchovanec je nejzkušenějším hráčem celého týmu. Pohodě v kabině však nenapomáhá jen on nebo ostatní veteráni, nýbrž celý tým. „Všichni se snažíme být na pozitivní vlně a dobře trénovat, abychom se udrželi v tempu, protože máme teď dlouho volno. Naše parta je skvěle nastavená, funguje nám to, což jde vidět i na ledě,“ popisuje. „Tým se za ten rok příliš nezměnil, tudíž jsme sehranější. Většina z nás má tu hořkou zkušenost z loňského semifinále, takže toužíme ještě o to víc trofej získat.“

Jan Kolář byl v roce 2012 součástí dosud posledního mistrovského týmu Dynama a společně s ním také jeho současní spoluhráči Tomáš Zohorna, Robert Kousal a Lukáš Radil. Na tehdejší úspěch rozhodně nezapomněli. „Už jsme starší, takže všichni hodně vzpomínáme,“ smál se ostřílený bek.

V témže roce Pardubice opustil a do mateřského klubu se vrátil v roce 2019 z KHL, kde působil v Amuru Chabarovsk. Hned v první sezoně zpátky ve východních Čechách musel bojovat o udržení Dynama v extralize. I na tyhle chvíle občas zavzpomíná.

„Bylo to těžké, nechtěl jsem hrát dole, ale je potřeba si tím projít. V roce 2012 jsme si mysleli, že je to jednoduché, v průběhu tří let jsme vyhráli dva tituly a získali jeden bronz. Domnívali jsme se, že se budeme na vrcholu pohybovat pořád. Během kariéry ale zjistíte, že to takhle nefunguje. Moc si vážím toho, že si zase zahraju finále,“ raduje se Kolář.

Obránce s číslem 29 na zádech teď bude mít možnost získat s Dynamem třetí titul. Díky svým předešlým zkušenostem si uvědomuje, jak snadno může týmu každé jednotlivé utkání ve finálové sérii proklouznout mezi prsty.

„V celém play off rozhodují detaily a ve finále ještě ve větší míře. Jedna špatná přihrávka vám může prohrát celý zápas. Samozřejmě, že vypadnout v semifinále je také nepříjemné, ale když víte, že už jste jenom opravdu krůček od titulu, bolí vás o to víc,“ dodává Kolář.