09.09.2013
Jan Hrabal

Roman Šmidberský: Další splátkový kalendář? Ne!

PARDUBICE — Majoritní akcionář hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Roman Šmidberský poskytl MF DNES obsáhlý rozhovor. V něm vysvětlil svůj pohled na současnou situaci v hokejovém klubu. Radní po něm chtějí, aby klub uhradil přibližně dvacet milionů korun Rozvojovému fondu Pardubice, aby pak mohl jednat o narovnání podmínek s vlastníkem haly ve srovnání s ostatními extraligovými kluby. Odpověď Romana Šmidberského je jasná: „Ne!“

„Město touhle cestou řeší jen důsledek potíží, nikoliv jejich příčinu,“ pokračuje Roman Šmidberský. „Bavil jsem se o tom i s minoritním akcionářem Jaroslavem Šudou a shodli jsme se na tom, že tohle rozhodně není řešení. V pondělí se mám sejít s paní primátorkou a budeme na tohle téma jednat. Budu požadovat, abychom se sešli v nějak usnášeníschopném fóru, jenom tak se dostaneme k nějakému cíli,“ říká.

Roman Šmidberský navrhoval platební embargo na nájem haly do té doby, než společné fórum nalezne dlouhodobé řešení současné situace klubu. „Pokud by to mělo dopadnout tak, že se na ničem nedohodneme, tak prodej mého podílu v klubu může být určitě velmi aktuální,“ tvrdí.

Nový splátkový kalendář odmítá: „O tom se nechci vůbec bavit, možnost podobných kompromisů tady nevidím. Ten jsme dělali, když tu ještě nebyla konkurence v Hradci. Teď k nim odcházejí inzerenti a my jsme tady za idioty,“ upřímně vzkazuje.

Klub zaplatil 211 milionů za deset let nájmu arény

Zatímco v Pardubicích má hokejový klub několikamilionové saldo ve vztahu s městem, které reprezentuje, v Hradci Králové přispívá radnice na chod klub částkou blížící se dvaceti milionům. Oba kluby, které dělí patnáctiminutová jízda autem, mají výrazně odlišné podmínky ve vztahu s městem, které reprezentují.

Město Pardubice ústy náměstka primátorky Taubera říká, že hokejovému klubu dokázali udělat srovnatelné podmínky s ostatními kluby. „Když vezmu Liberec, Karlovy Vary nebo Hradec Králové, tak to jsou stadiony, o kterých není možné říkat, že máme srovnatelné podmínky,“ nesouhlasí Roman Šmidberský.

„Vím, že tady jsou deset let staré dohody, že klub vše zaplatí, ale pokud na těchto dohodách budeme trvat, tak to dopadne tak, že se v Pardubicích žádný hokej hrát nebude. My přitom jen chceme, aby náklady na multifunkční halu neplatil jen hokej. Přitom na čistém nájemném klub zaplatil městu 211 milionů korun za posledních jedenáct let,“ konkrétně argumentuje.

Roman Šmidberský koupil majoritní balík akcií pardubického hokejového klubu v roce 2008. Jeho „první sezona“ byla 2008/2009, o ročník později vyhrály Pardubice mistrovský titul a v roce 2012 tento triumf zopakovaly.

„Před čtyřmi lety jsme vybrali více peněz od sponzorů než letos. Poslední čtyři roky prostě ekonomika stagnuje, o tom se píše pořád, to není nic nového, proto říkáme, že je potřeba narovnat srovnání s ostatními kluby,“ konstatuje.

Postačující podmínkou je hala zdarma

Po městu žádá jediné: nastavit podmínky klubu tak, aby mohl fungovat. „Pokud si nebudeme moci pořídit hokejisty za stejných podmínek jako ostatní kluby, tak nikdy neskončíme do šestého místa. Už mě nebaví poslouchat, že jsme poslali hokej do kopřiv, protože jsme snížili náklady na hráče. Podmínky pro nákup hráčů vznikají i v ostatních klubech, a když ty ostatní nemusí platit nájem za halu, tak si mohou dovolit dát ty peníze na nákup hráčů,“ srovnává Roman Šmidberský.

Ten podle svých slov děkuje městu za to, že vyšlo klubu v červnu vstříc a dohodlo se s ním na splátkovém kalendáři dluhu za nájem ČEZ Areny. „Nicméně to řeší až důsledek, nikoliv příčinu. Pokud by byly podmínky nastaveny tržně, tak by klub žádných deset milionů nemusel splácet,“ reaguje.

Roman Šmidberský má jasnou představu nastolení fér podmínek ve srovnání s ostatními kluby: „Hala zdarma při zachování stejné podpory od města je postačující podmínka. Říkáme jasně, vezměte na sebe náklady na sportoviště a my se postaráme o vše ostatní. Stejně, jako je to s plaveckým areálem. Tam náklady na provoz hradit můžou a tady ne? Vždyť náklady na plavecký areál jsou ročně 80 milionů korun a srovnejte si využitelnost obou zařízení. Kdyby tady byli profesionální plavci, tak by platili náklady za provoz plaveckého areálu? Znovu chci zdůraznit, že klub nechce, aby někdo přispíval na vrcholový sport, ale aby nesl náklady na provoz v aréně,“ dodává majoritní akcionář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v rozhovoru pro MF DNES.