14.12.2007
Jitka Čechová, Jan Hrabal

Dorostenci otočili zápas v Mladé Boleslavi a vezou tři body

Dva góly v polovině třetí třetiny rozhodly utkání 29. kolo dorostenecké extraligy dvou sousedů v tabulce – Mladé Boleslavi a Pardubicemi. Středočeši se sice zkraje utkání dostali do vedení, to ale na počátku prostředního dějství srazil Lukáš Kapec. Na další branku Mladé Boleslavi dokázal odpovědět Vojtěch Zavoral, na kterého navázal Jan Šafář. Domácí dvěma góly v závěru druhé dvacetiminutovky strhli vedení na svou stranu. Poslední slovo ve třetí části hry ale měli Východočeši, Jan Šafář svou druhou brankou, tentokrát v oslabení, v zápase nejprve vyrovnal a o vítězství Pardubických v poměru 5:4 následně rozhodl Jiří Světlík.

Extraliga dorostu, 29. kolo, pátek 14.12.2007, Zlatopramen aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

4:5
1:0, 3:3, 0:2
Branky a nahrávky: 4:43 Švaříček (Rys), 23:13 Koudela (Warneke), 33:59 Rys (Jiránek), 34:33 Lenc (Anděl) – 21:51 Kapec (Zavoral), 23:36 Zavoral (Šafář, Kapec), 33:04 Šafář (Zdráhal), 48:31 Šafář (Kapec, Havlík), 50:29 Světlík (Kubelka, Kindl). Rozhodčí: Nečas – Lhotský, Jiří Svoboda. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 75. Střely na branku: 41:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:5.
Mladá Boleslav: Klimíček – Mozík, Švaříček, Warneke, Holada, Anděl, Moucha – Jankovský, Škorík, Belay, Kadaně, Jiránek, Rys, Koudela, Hyka, Frolík, Hájek, Sochor, Lenc.
Dynamo Pardubice: Štrof (34:33 Barta) – Semrád, Žemlička, Havlík, Lenoch, Beneš, Čáp – Zdráhal, Kindl, Zavoral, Šafář, Světlík, Kubelka, Hradecký, Knotek, Hemský, Kapec, Nosek.

Komentář

Začátek zápasu se odehrál ve znamení relativně vyrovnaného a rychlého hokeje s poměrně velkým počtem šancí na obou stranách. Střela stíhala střelu, do naprosto ukázkové šance se dostal domácí Hájek, jeho přihrávka ale na kolegu z lajny nepřešla přes obětavý pád pardubického obránce.

Naprosto jiný šmrnc dostala hned první přesilovka utkání, své v ní řekl mladoboleslavský Filip Švaříček, když puk prošťouchl mezi betony Vojtěcha Štrofa – 1:0.

Obrovskou šanci na vyrovnání hostí měl Tomáš Nosek, kdy touš gólmanovi Klimíčkovi vypadl, k dorážce se už ovšem nikdo nedostal. Ve vlastním oslabení si do slušně vypadajícího brejku dostali domácí Sochor s Belayem, brankovému zakončení ale chyběl nezbytný důraz.

Hned na začátku druhé dvacetiminutovky dohrávali Pardubičtí zbytek přesilovky z úvodní třetiny a pak další díky faulu Anděla. Tou už domácí za jejich přestupky vytrestali, přes prsty je řádně klepl Lukáš Kapec – 1:1.

Vyrovnaný stav ovšem netrval dlouho a do vedení šli opět Středočeši. Bleskový přesun z jedné strany kluziště na druhou předvedl David Koudela a stav byl rázem 2:1.

Ani toto skóre ovšem na časomíře nesvítilo dlouho, přesně za 23 sekund se z opětovného vyrovnání znovu radoval východočeský celek. Duchapřítomné zakončení předvedl Vojtěch Zavoral – 2:2.

Středočeši nadále dávali najevo, že do vedení chtějí jít do třetice, byli mírně aktivnějším celkem. Štrofova klec pro ně ale byla jako zakletá a situaci si komplikovali také zbytečně vysokým počtem faulů. Trestné minuty začaly v polovině zápasu vůbec padat na obou stranách a než se kdokoli nadál, ve 34. minutě to byly náhle Pardubice, kdo po dosti krkolomném přechodu do útoku vedl. O obrat zápasu se postaral Jan Šafář – 2:3.

Kdo si myslel, že je alespoň na chvíli rozhodnuto, se ovšem mýlil, dělostřelecká podívaná druhé třetiny totiž pokračovala a pro změnu to byli opět domácí. Středočeši se na Pardubice dotáhli díky střele Jiřího Ryse (3:3) a vzápětí je znovu o krok předběhli po gólu Radana Lence – 4:3. Po této brance došlo ke střídání v pardubické brance, Vojtěcha Štrofa nahradil Libor Barta. Boleslavští odcházeli stejně jako po první třetině do kabiny s jednogólovým náskokem.

Start třetí třetiny byl oproti dvěma předchozím asi nejdrsnější. Přinesl několik zranění, další vyloučení, puky s nápisem gól ovšem hráčům ujížděli z hokejek. Na obou mužstvech bylo znát, jak moc chtějí. Do jedné z největších šancí utkání se dostal jeden celý pardubický útok v čele se Zdráhalem, kdy obraně i Klimíčkovi společnými silami pěkně zatopili – bez úspěchu. To se už ovšem nedalo říct o další akci Pardubic.

Ve vlastním oslabení si Jan Šafář položil domácího gólmana, který sice kotouč chytil, poté mu ale z lapačky vypadl a Šafář to zkusil podruhé, tentokrát úspěšně – 4:4.

A o dvě minuty později byl na světě další obrat hráčů v červenobílém, za nastartované Pardubice skóroval Jiří Světlík pálící z davu – 4:5.

Extraligoví dorostenci Pardubic pak závěru těsné vedení udrželi a z Mladé Boleslavi, tabulkového souseda v průběžném pořadí, si odvezli velmi cenné tři body.