19.9.2019
Redakce

Derby patří Dynamu! Pardubice musely otáčet skóre

PARDUBICE — První východočeské derby nové sezony skončilo výhrou Pardubic. Proti Hradci Králové však museli dorostenci otáčet nepříznivý stav, v malé hale enteria areny hned dvakrát prohrávali. Na výhře 5:2 se největší měrou podíleli dvougóloví Kloz s Palečkem.

ELIOD extraliga dorostu, 3. kolo, čtvrtek 19.9.2019, enteria arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

5:2
1:1, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 11. Kloz (Herčík, Chabada), 28. Herčík (Formánek), 30. Paleček (Pavlata), 51. Paleček (Chabada), 58. Kloz (Formánek, Novotný) – 5. Táborský (Havlíček), 25. Pajer (Jirků, Souček). Rozhodčí: Ondráček – Kotrba, Roupec. Vyloučení: 3:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 110. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2
Dynamo Pardubice: Borovička – Joudal, Hebek, Kubíček, Tvrdík, Koudelka, Chabada, Špinka – Pavlata, Matuška, Paleček, Herčík, Kubíček, Formánek, Nekvinda, Kloz (C), Burda, Novotný, Štetka
Mountfield HK: Tichý – Táborský, Boukal, Havlíček (C), Řehák, Pelda, Giesl, Budina, Pajer, Jirků, Beneš, Novotný, Souček, Sláma, Brožek, Moravec, Beneš

Komentář

Od úvodní minuty se v malé hale hrál hokej ve svižném tempu, na který bylo radost se dívat. Ani jeden z týmů si nevytvořil souvislejší převahu, šance byly k vidění na obou stranách. A zanedlouho přišly na řadu i branky. Již v páté minutě se hradečtí hokejisté dostali do vedení, když první trefu do sítě Pardubic v letošním ročníku po více jak sto dvaceti minutách hry zaznamenal Šimon Táborský.

Inkasovaná branka Pardubice nesložila, naopak je nastartovala k ofenzivnímu snažení. K vyrovnání jim paradoxně musela pomoci až přesilová hra soupeře, při které ujel zadákům Matěj Kloz a prudkou ranou do horní poloviny branky prostřelil Tichého! Vyrovnaný stav vydržel až do pětadvacáté minuty zápasu, kvalitní důraz v předbrankovém prostoru prokázal Lukáš Pajer, jenž vrátit Hradci podruhé, a naposledy, vedení.

Od té doby se střelecky prosazovalo jen pardubické Dynamo. Nejprve po kvalitní spolupráci s Formánkem vstřelil vyrovnávací branku Daniel Herčík, o dvě minuty později poslal domácí výběr poprvé do vedení Adam Paleček. Ani v dalším průběhu utkání si brankáři Borovička a Tichý na nedostatek práce stěžovat nemohli, do závěrečného dějství vstupovaly Pardubice s těsným vedením na kontě.

Když už to vypadalo na schylující závěrečný tlak Mountfieldu, zasadili domácí hokejisté závěrečný úder. Obrana hostí totiž podruhé v zápase zapomněla na Adama Palečka, do prázdné branky následně pečetil pardubické vítězství druhou brankou Matěj Kloz. Po třech kolech tak zůstalo Dynamo stále neporaženo.

Ohlasy po utkání

Michal Mikeska (trenér Dynama Pardubice): „Nemůžu šetřit chválou. Kluci hráli od začátku přesně podle not, měli skvělý pohyb, hodně střel. Hráli přesně to, co jsme si představovali. Pro nás to zatím byla první těžší prověrka, protože Hradec Králové je velice dobré mužstvo. Zápas sám o sobě byl skvělý a určitě splnil nejvyšší měřítka, navíc jsme udrželi neporazitelnost v domácím prostředí a naším dalším úkolem je udržovat si výkonnost, abychom postoupili mezi nejlepší. Tento zápas nám potvrdil, že tam patříme. Tým odvedl skvělou práci, jsme nadšeni.“

Jiří Janoušek (trenér Mountfield HK): „Dvě třetiny to bylo vyrovnané utkání. Myslím si, že jsme měli možná trochu více šancí než Pardubice. Je ale potřeba uznat, že Pardubice měly už od první minuty stoprocentní nasazení a stoprocentní bojovnost. To jenom vygradovalo ve třetí třetině, kdy jsme sice o jeden gól prohrávali, bohužel jsme ale vůbec nedokázali Pardubice zatlačit. Oni tím maximálním elánem a nasazením přidali ještě jednu branku a v naší power play pátou. Musíme pogratulovat soupeři a rychle se vrátit k naší hře.