29.11.2013
Tomáš Lichnovský, Jan Hrabal

Morální výhra! Junioři dvěma góly v power play vyrovnali na Spartě a vyhráli v prodloužení

PRAHA — Klobouk dolů před juniory Pardubic! Mladí Východočeši prohrávali na ledě silné Sparty v předposlední minutě o dvě branky, přesto vezou z Holešovic dva body! Po Veselého vyrovnávací trefě na 1:1 ukázali pardubičtí mladíci nezdolnou sílu: nejprve v čase 58:27 snižoval dvougólový náskok protivníka Michal Brida a v pokračující power play srovnal Michael Špaček, jenž rozhodl fantastický duel v prodloužení.

NOEN extraliga juniorů, 21. kolo, pátek 29.11.2013, Tipsport arena, Praha

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

3:4p
0:0, 1:1, 2:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 38:38 Bílek (Škop), 43:06 Augustin (Škop, Skřivánek), 45:49 Škop – 39:50 Veselý (Štědrý), 58:27 Brida (D. Voženílek), 59:12 Špaček (Veselý), 63:26 Špaček (Štědrý). Rozhodčí: Schmejkal – Černý, Lhotský. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 68. Střely na branku: 46:40. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.
Sparta Praha: Neužil – Bílek, Březina, Kliment, Mikliš, Skřivánek, Slavíček, Vokurka – Arnošt, Augustin, Brém, Budiak, Chlapík, Klindera, Krudenc, Litera, Schwamberger, Svoboda, Škop.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Kalous, Pilný, Štědrý, Vácha, M. Voženílek – Brida, Fiala, Havel, Chvojka, Kysela, Pipek, Poulíček, Schneider, Špaček, Veselý, D. Voženílek, Zelinger.

Komentář

Hned v první minutě zápasu zahrozil svou střelou z mezikruží sparťanský Škop, ale prozatím minul. Na druhé straně nedlouho poté vystřelil na domácího golmana Neužila pardubický Fiala. Hra se přelévala v pravidelném rytmu ze strany na stranu. V páté minutě první třetiny trefil pardubického Vejmelka do masky aktivní Škop. O chvíli později si na druhé straně kluziště skvěle položil Neužila pardubický Špaček, ale bekhendový blafák neusměrnil do brány. Šancí bylo k vidění v první dvacetiminutovce ještě mnoho, ale hráče trápila koncovka. Svou frustraci řešili vzájemnými potyčkami.

Druhá část začala přesilovkou Sparty. Jedinou nebezpečnou akcí domácích byla střela Skřivánka, která ovšem minula bránu. V plném počtu hráčů vyzkoušeli pozornost Neužila pardubičtí Fiala a Chvojka, ale holešovická jednička byla připravena, stejně jako za chvíli proti střele Budiaka. Poté Sparta dostala příležitost přesilovky pět na tři, avšak převahu dvou mužů nevyužila, pouze nastřelila tyčku. Zanedlouho hrála Sparta opět přesilovku, ve které dvakrát po sobě tvrdě vystřelil Skřivánek, ale ani tentokrát se domácí gólu nedočkali.

Díky přesilovým hrám si domácí vytvořili značný tlak, který ve 39. minutě vyústil v první branku, když domácí kapitán Dominik Bílek tvrdě vypálil od modré čáry a jeho střela se zastavila až v síti – 1:0.

Zdálo se, že si domácí odnesou do třetí části jednobrankový náskok, ale gólem do šatny vyrovnal ve 40. minutě pardubický Jan Veselý – 1:1.

Na úvod třetího dějství prověřil Neužila povzbuzený pardubický střelec Veselý a hned po něm také Štědrý. V přesilové hře Sparty střílel obránce Slavíček, ale hostující gólman podržel svůj tým jistým zákrokem. Ve 44. minutě zužitkoval přesnou přihrávku Škopa zakončující Vojtěch Augustin, který z bezprostřední blízkosti zavěsil pod horní tyčku hostů – 2:1.

S blížícím se koncem utkání přibývalo tvrdých střetů a kvůli některým museli rozhodčí dokonce přerušovat hru, když se některý z hráčů dlouho nezvedal z ledu. Ve 46. minutě zvyšoval po úniku náskok domácích Luděk Škop, jehož střelu tečoval smolně jeden z pardubických obránců do vlastní sítě – 3:1.

Domácí vidinou svého náskoku jasně zvolnili, což se jim nevyplatilo. Pardubice vycítily svou šanci a před koncem utkání vyvinuli na Holešovické velký tlak, který umocnily hrou bez brankáře. Nejprve v předposlední minutě snížil na rozdíl jediného gólu Michal Brida – 2:3.

Východočeská snaha o vyrovnání korunovala branka Michaela Špačka na 3:3 v čase 59:12.

Ve druhé minutě prodloužení sice projevil důraz před bránou hostů sparťanský útočník Daniel Schwamberger, ale na víc se opařená Sparta nezmohla. Obrat dokonal svým druhým gólem Michael Špaček, který tvrdě vypálil od modré čáry a na jehož střelu Neužil nestihl zareagovat. Pardubice získaly dva body nad Spartou díky skvělému závěru a podruhé v sezoně zdolaly věčného rivala.

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Prohrávali jsme 1:3, takže to mohlo dopadnout i obráceně, ale těší mě, že i za tohoto stavu kluci dřeli. Myslím si, že jsme tady dva body zaslouženě uhráli, protože posledních deset minut a v následném prodloužení jsme byli lepší.“