1.2.2013
Marek Votke, Jan Hrabal

Mat za 17 vteřin, dvoubrankové manko starší dorostenci nestáhli

PARDUBICE — Jediný gól vstřelili ve svém dalším extraligovém utkání starší dorostenci. V souboji s prvním Litvínovem prohrávali 0:2, v závěru sice Východočeši zásluhou spolupráce dvojice Ondřej Panna – Filip Kuťák snížili, ale na bod nedosáhli. Po pěti výhrách v řadě Východočeši prohráli.

Extraliga staršího dorostu, 35. kolo, pátek 1.2.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

1:2
0:2, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 53:51 Panna (Kuťák) – 9:51 Kučera (Baránek), 10:08 Šefl (Štěpka). Rozhodčí: Hribik – Blümel, Kis. Vyloučení: 5:7, navíc Špaček 5 minut a osobní trest do konce utkání, Panna (oba Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 51. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Budík, Divecký, Kalous, Kracík, Procházka – Barkóci, Bohuněk, Chvojka, Havrda, Hlaváček, Kusý, Kuťák, Kysela, Panna, Špaček, Velínský.
Litvínov: Spěšný – Baránek, Jonák, Moravec, Šefl, Šesták, Šíp, Vostárek – Bárdoš, Kučera, Pospíšil, Řezníček, Stříbrný, Šimeček, Štěpka, Ujfaluši, Weitz,

Komentář

Do pátečního utkání lépe vstoupily domácí Pardubice. Hned v první minutě se ke slovu dostal kapitán Radovan Chvojka, ale jeho pokus kryl brankář Patrik Spěšný. Další velikou šanci si v šesté minutě nachystal Filip Kuťák, když zcela osamocený stál před litvínovským brankářem, ale nedokázal zdvihnout kotouč přes jeho beton.

Poté se ke slovu dostal Litvínov. K nakopnutí jim paradoxně pomohlo oslabení, respektive jeho konec, když trestaný Tomáš Kučera vystartoval z lavice hanby, položil si Vejmelku, ale ten ho nádherným zákrokem hokejkou vychytal na brankové čáře.

O pár minut později už ale hosté přece jen vedli. Tomáš Kučera dostal při přesilovce přihrávku napříč útočným pásmem a z první ukázkově vymetl levý horní roh Vejmelkovy branky – 0:1.

Za sedmnáct vteřin se Litvínov radoval znovu. Tentokráte se přízemní střelou k levé tyči po Štěpkově pasu prosadil Karel Šefl – 0:2.

Ve druhé části byli hosté daleko aktivnějším celkem, vytvářeli si slibné šance ať už ve vlastním oslabení, přesilovce nebo při hře pět na pět. Gól už ovšem nepadl, a tak se ozvala první siréna.

Do druhé třetiny opět pravou bruslí vstoupil Litvínov. Michal Jonák nejprve „taháčkem“ z levého kruhu trefil tyč pardubické klece. Za další tři minuty při vlastním oslabení ujel Josef Stříbrný, ale ani jeho bekhend na tříbrankové vedení nestačil.

Domácí se po sérii těchto šancí zmobilizovali a odrazili se k lepším výkonům. Ve 28. minutě tyč napálil Michael Špaček. Za dvě minutky kapitán Chvojka na modré vyslal na Spěšného příklep, jenž se odrazil od jeho vyrážečky a kotouč málem doskákal do klece.

O pár chvil později Michael Špaček předložil exkluzivní pas do druhé vlny Ondřeji Pannovi, ale ten přihrávku nezpracoval ideálně a z šance nebylo nic. Do konce druhé třetiny už stojí za zmínku pouze šance opět Michaela Špačka, když tvrdou ranou trefil litvínovského brankáře do masky.

V poslední třetině Litvnínov začal soustředit veškerou svou sílu do obrany. O puk se bojovalo spíše ve středním pásmu a hra byla velmi bojovná.

Rozhodčí také v poslední části hodně vylučovali, ale ke gólu to nevedlo. Postupem času Litvínov stále více soustředil na obranu a začaly se kupit chyby.

Jednu takovou v 54. minutě využil Ondřej Panna, když osamocený s Filipem Kuťákem stáli před Spěšným, a Panna dorazil do odkryté klece střelu prvního jmenovaného.

Pardubické tento gól hodně nakopl a tlačili se za vyrovnáním jak jen to šlo, ale Litvínov nakonec těsnou výhru uhájil.

Ohlasy po utkání

Vladimír Martinec (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání jsme začali hodně špatně pod dojmem toho, že jsme vyhráli několik zápasu za sebou a mysleli si, že to půjde samo. Přestože jsme věděli, že Litvínov je silným soupeřem a je velice rychlý, co se týče protiútoků, tak přesně to nás stálo zápas, když nám během jedné minuty dali dvě branky a my se probrali až ke konci zápasu. Především byla ale špatná naše nedisciplinovanost a to musíme zlepšit, protože takhle to dál nejde.“

Petr Nekvida (HC Litvínov): „Myslím si, že jsme se viděli vyrovnaný zápas a hezký technický hokej. V první třetině jsme měli docela dost šancí, využili jsme to na 2:0 a možná, že kdyby nám tam ještě něco padlo, tak by utkání až tak vyrovnané nebylo. Pardubice se ale ve druhé třetině zmobilizovaly, a jelikož mají mužstvo plné šikovných technických hochů, tak se nám to ke konci moc nevyplatilo a dostali jsme branku na 2:1, přičemž jsme měli veliké problémy s tím, abychom to udrželi. Kluci to ale ubojovali a chtěl bych tímto celý tým pochválit.“