12.1.2013
Simona Fischmeisterová, David Nekvinda, Jan Hrabal

Střelecká převaha nevedla juniorům k bodovému zisku v Brně

BRNO — Čtyři branky Komety ve druhé třetině rozhodly o vítězství brněnských juniorů nad Pardubicemi. Ty sice vedly po Půhoného brance, pak ale Brňané zcela otočili stav a přes mohutný finiš Východočechů získali cennou výhru. Tři kanadské body získal v tomto utkání Jiří Půhoný.

NOEN extraliga juniorů, 30. kolo, sobota 12.1.2013, Kajot arena

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

4:3
0:1, 4:0, 0:2
Branky a nahrávky: 22:10 Kusko (Krejčiřík), 23:52 Mrázek (Vágner, Wasserbauer), 33:13 Mrázek, 39:44 Mrázek (Vágner) – 16:11 Půhoný (Vachutka), 57:10 Březina (Půhoný), 58:59 Půhoný. Rozhodčí: Blecha – Měkýš, Pospíšil. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. Diváci: 134. Střely na branku: 22:37. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:3.
Kometa Brno: Klimeš – Dittrich, Krejčiřík, Peslar, Sedlák, Šidák, Vágner – Beneš, Boček, Buhaj, Janoušek, Jenyš, Kusko, Lašák, Mrázek, Pospíšil, Račanský, Raška, Wasserbauer.
Dynamo Pardubice: Jeschke – Havlík, Lenoch, Petira, Robertson, Škvor, Vácha, Voženílek – Březina, Bureš, Chmelař, Poulíček, Půhoný, Řezníček, Schneider, Vachutka, Veselý, Zelinger.

Komentář

Obezřetně vstoupily do utkání oba celky s vědomím, že nyní už není prostor na zbytečné ztráty bodů. Do první větší šance se dostal paradoxně při vlastním oslabení pardubický Poulíček, který se hnal zcela sám na Klimeše, jenž ale jeho kličku přečetl a puk zastavil. Na druhé straně mohl otevřít skóre Peslar, nedokázal ale dorazit Dittrichovu ránu do branky dostatečně včas a Jeschke se stihl přemístit.

Skóre se nakonec poprvé měnilo v sedmnácté minutě a radovali se hokejisté hostujícího mužstva. Vachutka při rychlém protiútoku poslal od pravého hrazení puk na střed rozjetému Jiřímu Půhonému, který švihem dokázal překonat Klimeše v brance Komety – 1:0.

Brňané se ve zbytku úvodní dvacetiminutovky sice vrhli do útoku, skórovat však nedokázali a do kabin odcházeli s jednobrankovým vedením svěřenci trenéra Šejby.

Druhá třetina se proměnila v domácí show, které kraloval Petr Mrázek. Jako první se ale o vyrovnání postaral Silvestr Kusko, který se z levého křídla dokázal natlačit před branku hostí a v tísni prostřelil brankáře Jeschkeho – 1:1.

Chvíli poté už se domácí ujali vedení. Po sedmi sekundách dokázal využít přesilovou hru Petr Mrázek, jenž dorazil do odkryté branky střelu Lukáše Vágnera – 2:1.

Ve třicáté čtvrté minutě se Petr Mrázek protlačil skrz obranu Východočechů a v těsné blízkosti branky dokázal bekhendem poslat puk přímo do horního růžku pardubické svatyně – 3:1.

Čistý hattrick pak Petr Mrázek dovršil v čase 39:43 – 3:1. Nejproduktivnější Brňan v letošní sezoně si počkal na útočné modré čáře skryt za beky Pardubic, kam mu puk ideálně poslal Lukáš Vágner. Domácí hráč s číslem čtrnáct pak sám před Jeschkem opět zvolil kličku do bekhendu a potřetí v zápase mohl propuknout v jásot – 4:1.

Ve třetí třetině se Kometě dlouho dařilo hrát tak, jak potřebovala. Pardubice byly aktivnější, puk se většinou vyskytoval na holích hráčů hostí, avšak příliš výrazných šancí si dlouho nedokázali vytvořit, a když už ano, tak se vytasil s nějakým parádním zákrokem Lukáš Klimeš. Necelé tři minuty před koncem ale při hře čtyři na čtyři přečetl Půhoný rozehrávku Vágnera, poslal puk na druhé křídlo Davidu Březinovi, který z voleje poslal puk do branky – 4:2.

V čase 58:59 začalo být domácím pořádně horko. Při power play si Pardubičtí vytvořili pořádný tlak a poté, co Klimeš pouze vyrazil Havlíkovu střelu od pravého hrazení, se dokázal k dorážce dostat Jiří Půhoný. Nejlepší hráč Východočechů v utkání dokázal poslat puk do branky a vsítit kontaktní gól – 4:3.

V poslední minutě sice Pardubice při pokračující power-play nadále hrály v útočném pásmu, branku však už vstřelit nedokázaly. Všechny body tak zůstaly v Brně a Kometa učinila výrazný krok směrem k nadstavbovým bojům o play off. Pardubice si situaci naopak poměrně značně zkomplikovaly.

Ohlasy po utkání

Pavel Pozourek (HC Kometa Brno): „Pro nás to byl velmi důležitý zápas, protože s tříbodovým ziskem nás už soupeř nepřeběhne a dostaneme se do postupující top dvanáctky. Ze začátku byl soupeř trošku živější, což odpovídalo průběhu hry. Potom jsme začali hrát dobře a škoda toho závěru, kdy jsme zbytečně po chybě nechali soupeři ještě šanci, aby nás doběhl. Najednou to bylo 4:3. Naštěstí jsme rádi, jak to dopadlo. Tabulku tolik nesledujeme, ale hodně nás dvě tříbodové výhry v řadě uklidnili. Další postup máme zajištěn, což je letos výborný úspěch. Kluky budou ještě čekat další kvalitní zápasy.“

Jiří Šejba (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „V první třetině jsme hráli dobře, potom ve druhé jsme kvůli individuálním chybám propadli a soupeř nám odskočil. V té další jsme ale ukázali, že na to náš tým má. Domácí jsme dostali pod tlak a dali nějaké góly. Naše hráče nakoply nějaké změny v sestavě, zjednodušili hru a nastolili větší tlak do brány. V tohle směru se musíme ponaučit. Bylo to to, co nám ve druhé části chybělo. Nicméně bylo vidět, že tři góly už jsou moc velký odskok. Díky tomu jsme prohráli. Uvidíme, ještě nám zbývají tři zápasy, kde nás čekají těžcí soupeři, ale musíme si věřit a udělat vše pro to, abychom do nástavby postoupili.“

Zápasy v sezóně

přát., 23. 8. 2012
PCE - KOM
5:3
přát., 30. 8. 2012
KOM - PCE
2:1
13. kolo, 18. 10. 2012
PCE - KOM
1:3
30. kolo, 12. 1. 2013
KOM - PCE
4:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube