15.11.2012
Jan Hrabal

Junioři se souží, podlehli doma pražské Spartě

PARDUBICE — Velké trápení prožívají extraligoví junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Mladí Východočeši neprotrhli výsledkové nezdary, v utkání 17. kola NOEN extraligy juniorů podlehli doma pražské Spartě 1:4.

NOEN extraliga juniorů, 17. kolo, čtvrtek 15.11.2012, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

1:4
1:1, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 12:09 Veselý (Chmelař, Škvor) – 5:24 Merta (Skřivánek, Simon), 25:18 Škop (Müller, Eis), 36:13 Procházka, 45:55 Merta (Müller, Simon). Rozhodčí: Homola – Čížek, Lučan. Vyloučení: 8:5, navíc Starý (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 90. Střely na branku: 44:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Dynamo Pardubice: Jeschke – Havlík, Petira, Pilný, Robertson, Starý, Škvor, Voženílek – Březina, Bureš, Chmelař, Poulíček, Řezníček, Schneider, Vachutka, J. Veselý, Zelinger.
Sparta Praha: Sedláček – Bodnár, Březina, Havlena, Müller, Skřivánek, Slavíček, Škop, Vacek, T. Veselý – Brém, Brzobohatý, Doležal, Eis, Matějček, Merta, Pokorný, Procházka, Sekerka, Simon, Škop.

Komentář

Hned úvodní minuty podvečerního zápasu v pardubické ČEZ Areně naznačily, že dnes budeme svědky velmi svižného hokeje. Lépe začali Pražané, kteří si vytvořili několik zajímavých příležitostí a hned na začátku také svou aktivitou vykoledovali faul.

V následné přesilovce jejich hra ještě přidala na tempu a Pardubičtí se nestačili otáčet. Nejprve nadvakrát pálil Tomáš Brém, přičemž k Jeschkemu doputoval až druhý pokus jmenovaného. Za pár vteřin rozezvučel z bezprostřední blízkosti tyč pardubické branky Dominik Müller, aby hned po něm mohl domácí hráče rozesmutnit David Merta – 0:1.

Sparta i nadále přehrávala svého soupeře, ale ani přes veškerou snahu jí vedení příliš dlouho nevydrželo. Tentokráte se ve hře čtyři na čtyři prosadil urostlý centr domácích Jan Veselý – 1:1.

Poté se hra rozkouskovala po sérii vyloučení a oba týmy poněkud vypadly z tempa potřebného ke vstřelení rozdílové branky, ozvala se tak první siréna.

Do druhé třetiny opět pravou nohou na led vjeli Pražané a naznačili svému soupeři, že si rozhodně chtějí odvézt plný bodový zisk.

Scénář utkání jim nachystal z kraje prostřední části další přesilovku a tu hosté bleskurychle využili. K puku se před pardubickým brankářem dostal Luděk Škop, jenž vystřelil a Jeschke jeho pokus vyrazil před sebe. Škop ovšem zůstal v pohotovosti a druhý pokus v podobě dorážky už nepromarnil – 1:2.

Posléze ještě ten samý hráč uháněl na Jeschkeho, ale jeho spoluhráč mu úmysl skórovat překazil rychlým přechodem do útočné třetiny respektive ofsajdem. Hra se potom ustálila a do hry se také dostaly na chvíli Pardubice. Za zmínku stojí pokus Veselého, jenž těsně minul branku Sparty.

K dalšímu pokusu skórovat měla domácím pomoci minutová přesilovka pět na tři, ale stala se věc jen málo vídaná. Hostům se podařil dostat se k puku a jmenovitě Martin Procházka ukázkově ujel a zavěsil – 1:3. Tento moment pardubické hráče dokonale zaskočil a Pražané v klidu dohráli prostřední dějství.

Žádných velkých změn nedoznala ani poslední třetina, aktivněji hráli hosté z Prahy, nicméně domácí Pardubice nechtěly utkání jen tak odevzdat a neméně se snažili o vstřelení gólu. Velikou šanci na svou druhou branku měl Jan Veselý, když dostal možnost trestného střílení po předešlém faulu, ale Sedláčkovu lapačku nepřekonal.

Zákonitě tak musel přijít trest. Dominik Müller předložil na modrou puk Davidu Mertovi a ten krásným příklepem překonal pardubického gólmana – 1:4. Sparta posléze dostala výhodu přesilové hry pět na tři a prakticky celou dobu ostřelovala branku domácích, ale další navýšení skóre nepřišlo.

Pardubice v závěru utkání vynaložili veškeré úsilí na úpravu skóre, ale ani podpora v podobě přesilové hry nebyla nic platná. Sparta naopak ještě zahrozila v úniku dva na jednoho, které vyřešil skokem do přihrávky domácí obránce, a v klidu zápas dohrála. Po bezchybném výkonu naprosto zaslouženě získala tři body.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání se mi z důvodu porážky hodnotí těžko. Zásadní rozdíl mezi oběma týmy byl v agresivitě, hře u mantinelu a taky v zakončení. Naši hráči si vytvořili několik šancí a sólových nájezdů, ale bohužel se nám nepodařilo vstřelit gól. Navíc v rozhodující přesilovce pět na tři, která nás mohla vrátit do zápasu, jsme obdrželi gól.“

Jiří Zelenka (HC Sparta Praha): „Výborné utkání, z obou stran se jednalo o velmi rychlý hokej, který pomalu dosahoval kvalit extraligy. Skvěle nám zachytal brankář Sedláček a kluci před ním opravdu makali. Za dnešní tři body jsme velmi rádi, určitě nám hodně pomohou.“