1.3.2012
David Nekvinda, Pavel Kuba, Jan Hrabal

Junioři válí! Vyhráli pošesté v řadě

BRNO — Do skvělé formy se před vyřazovacími boji dostali extraligoví junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Mladí Východočeši pokračují ve vítězném tažení, dokázali vyhrát na ledě třetí Komety Brno za dva body, když třikrát se v samostatných nájezdech prosadil zkušený Tomáš Nosek.

Extraliga juniorů, 41. kolo, čtvrtek 1.3.2012, Hala mládeže

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

4:5sn
2:3, 1:1, 1:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 8:10 Jurák (Křivohlávek), 16:51 Boček (Káňa), 39:07 Jurák (Křivohlávek), 50:04 Jurák (Křivohlávek) – 0:31 Zdráhal (Starý), 13:40 Stoklasa (J. Moučka), 18:54 Křečan (P. Moučka), 31:45 Půhoný (Zdráhal, Nosek), rozhodující samostatný nájezd Nosek. Rozhodčí: Čech – Lošťák, Maťašovský. Vyloučení: 8:9, navíc Dlapa – Vondráček oba 10 minut osobní trest. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 85. Střely na branku: 49:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 4:4, 4:5.
Kometa Brno: Barus – Bilčík, Dittrich, Dlapa, Dujsík, Koukal, Peslar, Sedlák – Boček, Fusek, Jankovič, Jurák, Káňa, Kozák, Křivohlávek, J. Novák, P. Novák, Zbořil.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Beneš, Havlík, Starý, Škvor, Vondráček, Zdráhal – Březina, Chmelař, Křečan, J. Moučka, P. Moučka, Nosek, Poulíček, Půhoný, Stoklasa, Vachutka, Vlček, Zrůst.

Komentář

Skóre se v duelu mezi Brnem a Pardubicemi měnilo hned po půlminutě hry. Starý sice neuspěl ve své šanci, nabil však do druhé vlny Janu Zdráhalovi a pardubický bek přesnou polovysokou střelou překonal Baruse – 0:1.

Z vedení se však Východočeši neradovali příliš dlouho. Kometa původně vyrovnala dokonce již v páté minutě, Jurákův gól však nemohl platit, protože branka hostí byla vychýlena ze své předepsané pozice. Roman Jurák se však prosadil znovu v osmé minutě. Přiťuknutí Křivohlávka ve zmatku před Langhamerem už umístil do branky pevně postavené na svém místě – 1:1.

Kometa se mohla dostat do vedení v přesilové hře, paradoxně se však znovu radovali hosté. Jaroslav Moučka se dostal s pukem do hloubi útočného pásma, počkal u levého mantinelu na přijíždějícího Filipa Stoklasu, předložil mu pas před branku a pardubický hráč s číslem 28 si s tím už věděl rady – 1:2.

Ani tentokrát nevydrželo skóre dlouho přikloněné na stranu Pardubic. Po třech minutách se Káňa elegantně dostal do útočného pásma a na mezikruží našel volného Jana Bočka. Ten zavřel oči, napřáhl, vypálil a vymetl přesně pravý horní branky Východočechů – 2:2.

Jenomže do vedení se dostali i do třetice Pardubičtí. Patrik Moučka v pádu od pravého mantinelu poslal puk směrem před branku, kde si jej našel Michal Křečan a natřikrát silou vůle dotlačil puk za brankovou čáru – 2:3.

Druhá část hry začala svižně ovšem ani Jaroslav Moučka, ani Jan Káňa svých velkých šancích neuspěli. Kometa nevyužila ani přes minutu dlouhou přesilovku pěti proti třem. Poprvé a naposledy tak v zápase odskočili do dvoubrankového vedení hosté. Jiří Půhoný využil přesnou kombinační akci svých spoluhráčů a zakončoval do prázdné branky – 2:4.

Domácí trenéři zareagovali oddechovým časem a přineslo to kýžený efekt. Necelou minutu před koncem druhé třetiny dokázali domácí vsítit gól do šatny a snížit. Roman Jurák se prosadil pomocí přesné a prudké střely zpoza pardubického bránícího hráče – 3:4.

Ve třetí dvacetiminutovce byl na Kometě vidět „drajf“ a touha po vítězství. Vyrovnat se však domácím povedlo až poněkud kuriózně ve vlastním oslabení. Langhamer špatně rozehrál puk, kterého se ujal Roman Jurák. Do opuštěné branky pečetil slovenský střelec hattrick – 4:4.

V závěru Kometa sice mohutně tlačila a byla blízko vstřelení rozhodující branky, avšak Langhamer odolával. Rozuzlení nepřineslo ani prodloužení, ve kterém nebyla k vidění ani žádná tutová šance.

Došlo tak na nájezdy, které se proměnily v souboj Romana Juráka s Tomášem Noskem. Brněnský autor hattricku uspěl dvakrát, pardubický reprezentant se ale prosadil hned třikrát. Bonusový bod tak brali Pardubičtí – 4:5.