8.9.2011
Tomáš Zatloukal, Jan Hrabal

Junioři dobyli Spartu!

PARDUBICE — Skvělý start do sezony! Junioři HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyhráli ve svém úvodním extraligovém utkání na ledě Sparty Praha 4:2. Dvěma brankami se v zápase blýskl Jiří Půhoný, který vstřelil i vítězný gól duelu.

Extraliga juniorů, 1. kolo, čtvrtek 8.9.2011, Tesla arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:4
0:2, 2:0, 0:2
Branky a nahrávky: 20:37 Kučera (Vlček, Antončík), 30:50 Doležal (Škop) – 17:54 Červený (Březina), 18:27 Půhoný (Hemský), 54:57 Půhoný (Červený), 58:34 Vlček (Půhoný). Rozhodčí: Horák – Bláha, Štětina. Vyloučení: 3:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 67. Střely na branku: 44:35. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.
Sparta Praha: Kocián – Košťálek, Švaříček, Skřivánek, Sekerka, Vrábel, Müller, Bílek, Štěpánek – Škop, Vlček, Brzobohatý, Eis, Merta, Antončík, Hampl, Náprstek, Procházka, Kučera.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Zdráhal, Š. Havlík, Žemlička, Beneš, Starý, Červený, Škvor, Vondráček – Hemský, J. Moučka, Půhoný – Zrůst, Vlček, Šťastný – Vachutka, Březina, Chmelař – P. Moučka, Poulíček, Křečan.

Komentář

Utkání, které začalo minutou ticha za oběti leteckého neštěstí u Jaroslavle, začala aktivněji Sparta. Necelou minutu po úvodním vhazování prověřil pardubického gólmana Langhamera Doležal. O sedm minut později se před pardubickou jedničkou snažil dorážet Procházka. Pardubice poprvé vážně zahrozily v 8. minutě, kdy Březinova střela jen těsně minula Kociánovu branku.

Sparta si v druhé polovině první části vytvořila několik velkých šancí. Nejprve pálil Kučera, jeho střelu však Langhamer brilantním zákrokem zneškodnil. O chvíli později vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Škop, ale jeho střela mířila pouze do lapačky. V 17. minutě se do slibné šance dostal pardubický Žemlička, ale nedokázal zakončit. Největší šanci Sparty měl na hokejce Eis, jeho střela ale pouze orazítkovala tyč.

Pardubičtí hráči měli více štěstí. V 18. minutě zahrozil Březina. Jeho střelu ještě Kocián vyrazil, ale na dorážku Marka Červeného byl krátký a hosté se tak ujali vedení – 0:1. Znovu se skóre měnilo po třiatřiceti vteřinách, kdy se prosadil pardubický Jiří Půhoný – 0:2.

Dvoubrankové manko z první třetiny Sparta začala mazat již po 37 vteřinách druhé části, když Frank Kučera ujel pardubické obraně a ranou nad lapačku snížil na rozdíl jediného gólu – 1:2.

Vyrovnat mohl v 28. minutě Sekerka, když jel sám na Langhamera, ale jeho střela cestu do branky nenašla. Vrátit Pardubicím dvoubrankový náskok chtěl o pár vteřin později Jaroslav Moučka, ale trefil pouze tyč. Ve 30. minutě se ocitl v šanci Doležal, Langhamer tvrdou střelu betonem vyrazil. Sparta se vyrovnání dočkala v čase 30:50, kdy se po asistenci Škopa prosadil Zdeněk Doležal – 2:2.

V první polovině třetí třetiny nebyly týmy tolik aktivní, jako v předchozích dvou částech. Do vážnější šance se dostal až ve 48. minutě hostující Poulíček. Nebezpečnou střelou od modré vyzkoušel pozornost sparťanského brankáře Kociána. Na druhé straně unikl v oslabení Antončík, jeho střelu Langhamer vyrazil a poradil si i s dorážkou Skřivánka.

V 51. minutě potřetí v utkání zazvonila tyč, když před pardubickou brankou dotíral Antončík. Skóre se nakonec přeci jen měnilo. Pět minut před koncem utkání dostal puk za Kociánova záda Jiří Půhoný – 2:3. A při hře bez brankáře pečetil vítězství Pardubic gólem v oslabení do prázdné branky Petr Vlček – 2:4.

Ohlasy po utkání

Pavel Arnošt (HC Sparta Praha): „Jsme zklamaní, první zápas sezony jsme chtěli vyhrát. Musíme se z chyb, které jsme udělali, poučit. Příště musíme jít do utkání lépe než dnes a doufat, že se k nám přikloní štěstí. Máme nový tým, ale myslím, že máme charakterově dobře připravený tým. Věřím, že se výkonnostně posuneme a tím pádem se vítězství otočí na naši stranu.“

Jiří Šejba (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Dnes to bylo na obou stranách vyrovnané. Byly tam jak vyložené šance, tak tyčky. Vedli jsme 2:0, domácí pak srovnali. Naštěstí se nám podařilo dát góly. Musím říci, že nás dneska podržel brankář. První zápas je vždy pro kluky takový nervózní.“