4.9.2009
David Záruba

Skvělý obrat! Starší dorost se uvedl výhrou v derby

PARDUBICE — Vítězně vstoupili do nové sezony starší dorostenci HC Eaton Pardubice. Ti v 1. kole nejvyšší soutěže porazili Hradec Králové 4:1. Rival sice vedl, pak ale dokázali pardubičtí mladíci zápas zcela otočit. Dva góly Pardubic vstřelil obránce Petr Beneš.

Extraliga staršího dorostu, 1. kolo, pátek 4.9.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

4:1
0:0, 1:1, 3:0
Branky a nahrávky: 38:13 Vachutka, 43:50 J. Moučka (Půhoný, Tomín), 51:58 Beneš (Starý, Březina), 58:13 Beneš (J. Moučka) – 26:36 Filip (Havelka, Poláček). Rozhodčí: Homola – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 14:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 200. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Beneš, Starý, Voženílek, Žemlička, Procházka, Chaloupka – Tomín, J. Moučka, Půhoný – Vachutka, Březina, Jetmar – Zrůst, Chlupáč, Šťastný – Zahaluk, Chmelař, Křečan.
Mountfield HK: Mahdal – Pánek, Kopsa, Kováč, Pilař, Čáp, Synek, Červený, Poláček – Gabriel, Půlpán, Filip, Dostálek, Havelka, Frk, Glos, Hradecký, Havlík, Bartoň, Světlík, Valášek.

Komentář

Oba mančafty se do sebe pustily od prvních vteřin, ale na šanci se čekalo až do 6. minuty, kdy v závaru před hradeckou brankou nemířil přesně Chmelař. Šanci pohnout stavem utkání měly v 9. minutě obě strany. Nejprve hradečtí zakončili nájezd dvou na jednoho střelou do Langhamera, poté se odraženého puku zmocnili domácí a v rychlém kontru neuspěl Moučka. Vedoucí branku měl na hokejce v závěru třetiny Světlík, ale z dvou metrů trestuhodně netrefil zcela odkrytou branku.

V úvodu druhého dějství si do šance hezky najel Březina, jeho střelu švihem brankář hostí vyrazil. Ve 26. minutě nepotrestal zaváhání domácí obrany útočník Půlpán, jenž se zmocnil puku a zblízka ho napálil pouze do Langhamera.

O necelou minutu později byli hradečtí hokejisté úspěšnější. Při přesilové hře se k odraženému kotouči dostal Daniel Filip a nadvakrát ho poslal do sítě – 0:1. V polovině utkání mohli hosté odskočit na rozdíl dvou branek. Aktivní Půlpán si z domácích hráčů udělal slalomové tyče, ale na poslední v podobě Marka Langhamera si nepřišel.

Pardubičtí hokejisté poté ubránili více jak dvě minuty v oslabení pěti proti třem. Za katrem se v jednu chvíli sešli dokonce čtyři domácí. Jen co se Pardubice vymanily z oslabení, začali podnikat útoky na branku Hradce a ve své vlastní početní výhodě dokázali srovnat. Daniel Vachutka vyjel s pukem zpoza branky a z nulového úhlu ho nahodil do brankoviště, k překvapení všech jeho pokus znamenal vyrovnání – 1:1.

Hned zkraje závěrečné třetiny si to jako chlap s chlapem rozdali Tomín s Půlpánem. Zatímco pardubický forvard obdržel dvouminutový trest, hradecký výtečník vyfasoval 2+2+10 minut. Hosté sice dokázali ubránit oslabení, ale důrazného Moučku v prostoru před brankou už nikoliv. Domácí útočník pohotově doklepl do sítě kotouč a strhl vedení na stranu Pardubic – 2:1.

Další průběh poznamenala častá vyloučení a hrálo se všude jen ne před brankami. Na rozdíl dvou gólů dokázali pardubičtí odskočit v 52. minutě. Po vhazování se kotouč přes Březinu a Starého dostal až k Petru Benešovi, který z první od modré propálil vše co měl před sebou – 3:1.

Hradečtí hokejisté toužili po smazání ztráty, ale dobře bránící domácí jim to hodně stěžovali. Hosté dopláceli i na svojí nedisciplinovanost. Necelé dvě minuty před koncem poslal rozhodčí Homola pardubické do oslabení, čehož hosté využili k odvolání brankáře a pokusu o závěrečný nápor.

Jejich snahu však po dvaceti vteřinách zcela překazil opět Petr Beneš, který s pukem dojel kousek za červenou čáru a od mantinelu ho poslal do opuštěné branky – 4:1. V poslední minutě měl ještě šanci hradecký Havelka, ale jeho pokus nemohl nic změnit na povedeném vstupu pardubických starších dorostenců do sezony.

Zápasy v sezóně

1. kolo, 4. 9. 2009
PCE - HKR
4:1
8. kolo, 25. 9. 2009
HKR - PCE
1:3
15. kolo, 23. 10. 2009
PCE - HKR
3:4
22. kolo, 20. 11. 2009
HKR - PCE
5:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube