27.9.2008
Ondřej Kubát

Dorost otočil dvoubrankovou ztrátu, z Olomouce veze cennou výhru

OLOMOUC — Dorostencům HC Pardubice se víkendový trip po střední Moravě povedl. Po včerejším hladkém vítězství v Šumperku si Východočeši připsali další tři body. Ty získali v Olomouci, kde po napínavém utkání vyhráli 4:3. Rozdílovou branku vstřelil tři minuty před koncem Filip Chlupáč, dvěma góly se blýskl Tomáš Nosek.

Extraliga dorostu, 8. kolo, sobota 27.9.2008, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

3:4
2:1, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 0:47 Lehečka (Zona), 5:30 Dufka (Škůrek, Lehečka), 53:51 Kunce – 5:42 Nosek (Havlík), 32:10 Havlík (Půhoný), 42:39 Nosek (Světlík), 57:06 Chlupáč (Nosek, Hemský). Rozhodčí: Klimecký – Goňa, Obadal. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 140. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
Olomouc: Motáň – Krisel, Škůrek, Jergl, Dufka, Kvapil, Brandýs – Kebza, Kunce, Husák, Zítka, Zona, Králík, Boček, Koryčanský, Lehečka, Machala.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Škvor, Žemlička, Havlík, Lenoch, Starý, Chaloupka, Beneš – Chmelař, Světlík, Chlupáč, Nosek, Jetmar, Tomín, Hemský, Půhoný.

Komentář

Skvělý vstup do utkání se povedl Olomouci. Už po 47 vteřinách totiž otevřel skóre Jakub Lehečka, kterému asistoval Zona. V šesté minutě to s pardubickým Mollerem nevypadalo vůbec dobře, protože se trefil Martin Dufka – 2:0. „Chtěli jsme vyzkoušet poprvé v brance kluka z osmé třídy Marka Langhamera, takže jsme ho nechali chytat v extralize dorostu. Je to ročník 1994. Trochu jsme očekávali, že na začátku se může stát, že mu tam nějaký gól spadne. Ale celkově utkání zvládl dobře, takže jsme rádi,“ vyjádřil se ke dvoubrankovému vedení Hanáků kouč Pardubic Vladimír Šťastný.

Uběhlo však jen dvanáct vteřin a Východočeši snížili zásluhou Tomáše Noska. Nahrál mu Ladislav Havlík – 2:1. „Ten gól byl pro hosty velmi důležitý, protože se vrátili do hry a začali si věřit. Tím víc to mrzí, že si Pardubice vzaly oddechový čas a my jsme klukům říkali, že na ně hosté vletí. Přesto jsme hned z prvního buly inkasovali,“ byl nespokojen trenér Olomouce Jaroslav Stuchlík.

Následně se hrálo bez větších brankových příležitostí. Rozhodčí občas vylučoval, ale ani v přesilovce se žádné mužstvo nedostávalo do nebezpečných šancí. Hodně se kombinovalo, stovka diváků na olomouckém stadionu sledovala rychlý a pohledný duel.

I ve druhém dějství se hrál bojovný hokej. Oba týmy se dostávaly do šancí, ovšem gólmani byli pozorní. V polovině utkání se rozezvučela tyč za zády brankáře Motáně, trefil ji Jan Wasserbauer. Pardubice si následně vytvořily obrovský tlak, hned několik střel musel Motáň vytěsnit. Mora se však zuby nehty ubránila.

Pardubický tlak se stupňoval a výsledkem nakonec byla i vyrovnávací branka. Ve třiatřicáté minutě nabil Jiří Půhoný na modrou Ladislavu Havlíkovi, který přízemní ránou propálil vše, co mu stálo v cestě. Touš zapadl k pravé tyči – 2:2.

Ihned po gólu zavařili hosté domácím znovu, Hemský mohl dorážet do poloprázdné branky, ale z úhlu nastřelil jen břevno. Hráči už měli ruce nad hlavou, jejich radost byla předčasná.

Hned v úvodu třetího dějství dokonali Pardubičtí obrat. Kotouč se motal v brankovišti Motáně. Ten několik střeleckých pokusů v leže vytěsnil, ovšem dorážka Tomáše Noska skončila v síti – 2:3.

Jedenáct minut před koncem vypálil na druhé straně Kunce a orazítkoval břevno. Puk se následně odrazil před svatyni dezorientovaného Langhamera, gólman ale celou situaci ustál.

Šest minut před třetí sirénou Mora vyrovnala. Při závaru před Langhamerem se nejrychleji k puku dostal Daniel Kunce a zblízka překonal bezmocného strážce pardubické svatyně – 3:3.

Jenomže Pardubice vrátily vedení na svou stranu. Nosek našel před bránou najíždějícího a zcela osamoceného Filipa Chlupáče, který příklepem odstartoval čtvrtou radost hostů.

Mora potom sice v závěru hrála přesilovku, kterou znásobila hrou bez gólmana. V šesti proti čtyřem se však neprosadila. Pardubice ve vyrovnaném souboji na Hané zvítězily 4:3.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Stuchlík (HC Olomouc): „Soupeř byl velice kvalitní, hrál na čtyři útoky. Měl více sil v závěru. My jsme sahali po bodu, pět minut před koncem jsme srovnali na 3:3, ale hrubé chyby v obraně nás připravily o body. Všechny góly, které jsme obdrželi, tak darujeme soupeři. Dostali jsme se lehce do vedení 2:0 a místo toho, abychom vedení podrželi a soupeře psychicky dostali dolů, tak mu umožníme srovnat a začíná se znovu. Je to dnes škoda. Mrzí to.“

Vladimír Šťastný (HC Pardubice): „Bylo to vyrovnané utkání. I za toho stavu, kdy jsme prohrávali, tak si myslím, že utkání bylo vyrovnané. Byla to jen otázka času, kdy se misky vah převáží na jednu či na druhou stranu.“