25.10.2008
Marek Čermák, Jan Hrabal

Junioři vezou dva body z Brna

BRNO — Vedli 1:0 a 2:1, nakonec mohli být bez bodu, protože v power play srovnávali na 3:3. Junioři HC Pardubice sehráli zajímavý zápas v Brně, kde dokázali získat dva body za výhru po samostatných nájezdech.

Extraliga juniorů, 16. kolo, sobota 25.10.2008, Hala Rondo

Kometa Brno

Dynamo Pardubice

3:4sn
0:0, 1:1, 2:2 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 33:34 Rosenberg (Reschowský, Komínek), 47:01 Švaňhal (Grmela, Zemánek), 55. Reschowský (Popolanský, Kožár) – 29:06 Stoklasa (Kindl, Radil), 41:44 Buchtele (Dobiáš), 59:44 Dobiáš (Drtina), rozhodující nájezd Karlík. Rozhodčí: Jeřábek – Pospíšil, Humpolíček. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 57. Střely na branku: 45:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.
Kometa Brno: Čiliak – Zítka, Sova, Žalud, Reschowský, Pospíšil, Vozdecký, Rosenberg, Tesař – Juráň, Hnilička, Komínek, Zemánek, Kožár, Brzobohatý, Hájek, Popolanský, Grmela, Štěpánek, Švaňhal.
Dynamo Pardubice: Truhlář - Zdráhal, Drtina, Krejnus, Karlík, Vondráček, Havlík, Rozlivka, Poskočil - Radil, Kindl, Stoklasa, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Hemský, Zavoral, Čapek, Bendík, Kapec, Matějček.

Komentář

Do zápasu nastoupila lépe Kometa. Brňané nejprve zavřeli Pardubice do jejich třetiny a několika akcemi ohrožovali Truhlářovu svatyni. Ve čtvrté minutě si pak Tomáš Kaut musel pomoci nedovoleně a domácí tak dostali výhodu přesilové hry. Obrana Pardubic však nepustila brněnskou pětici do žádné větší akce. Teprve v sedmé minutě přišlo první ohrožení domácí brány, když se Bendík snažil prosadit tvrdou střelou.

Poté si Pardubičtí dokonce vynutili přesilovou hru. Brnu se však oslabení vydařilo a hrálo se tak převážně ve středním pásmu. Ihned po skončení přesilovky hostí se taktovky opět ujali domácí. Rozjezd domácích zastavilo další vyloučení. David Reschowský si šel sednout za hákování a Pardubice tak mohly zkusit udeřit. Obrana Komety však byla bezchybná a hostům se tak nedařilo usadit v brněnském obranném pásmu.

V 17. minutě měl první gól na holi Jakub Rozlivka, jenže prudkou nahrávku nezpracoval a nemohl tedy zakončit do prázdné brány. Na konci prvního dějstvi ještě dostala Kometa výhodu přesilové hry, která se jí však příliš nevyvedla a do šaten se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

To ve druhém dějství jsme již branky viděli a to po jedné na každé straně. Do třetiny sice vstoupili lépe opět domácí a vytvořili si tak znovu tlak. Pardubice se sice dostávali do akcí spíše příležitostně, ovšem o to nebezpečněji pak působili. Ve 24. minutě hostující Lukáš Radil nasadil zběsilé tempo, povedlo se mu objet celou domácí obranu, jenže ve velké rychlost již nedokázal vyzrát na Marka Čiliaka.

V podobné situaci se na druhé straně ocitl o tři minuty později domácí Švaňhal, ale ani ten nedokázal překonat pardubického Truhláře. Poslat Východočechy do vedení mohl sice ve 29. minutě Buchtele, jenže obětavý zákrok brněnské obrany nasměřoval kotouč do ochranné sítě. Ovšem o minutu později již červené světlo zasvítilo, když na milimetry přesná přihrávka Denise Kindla našla Filipa Stoklasu a ten bekhendem vymetl rožek brněnské brány – 0:1.

Vzápětí dostala Kometa výhodu přesilové hry na celé čtyři minuty, když Marek Drtina trefil domácího obránce vysokou holí a ten z ledu odcházel s krví v obličeji. Pardubice ovšem heroicky bránili těsný náskok, jenže ve 32. minutě sudí viděl sekání Roberta Krejnuse a bez váhání poslal hosty do tří. Domácím vycházela kombinace, ale zakončení se nedařilo. Až šestnáct sekund před koncem Krejnusova trestu se puk po nahrávkách na jeden dotek dostal k Františku Rosenbergovi a ten střelou zblízka rozvlnil síť Truhlářovy branky – 1:1.

Ve 37. minutě pak mohl poslat Kometu poprvé v zápase do vedení Tomáš Popolanský, jenže přestřelil úplně prázdnou klec. Zbytek třetiny ohrožovali pro změnu Pardubičtí domácí svatyni a Čiliak tak musel několikrát uklidňovat hru.

Pardubicím vyšel úvod poslední třetiny lépe, když se již ve 42. minutě dostali opět do vedení zásluchou Jana Buchtela. Ten překonal Čiliaka střelou z první těsně nad rameno – 1:2.

Gól povzbudil Pardubice a ty Brnu nic nedovolily až do konce 45. minuty. Poté si hosté po závaru před Truhlářovou brankou vyžádali oddechový čas. Hosté poté začali bránit v pěti hráčích a Kometě se nedařilo prosazovat přes zeď pardubických hráčů. Jenže ve 47. minutě si bezstarostně vyrazili na protiútok a zapomněli pokrýt brněnské útočníky. Jiří Zemánek vybojoval kotouč a do šance dva na jednoho poslal duo Grmela Švaňhal a když na sebe Jan Grmela natáhl jediného obránce ukázkově předal kotouč úplně volnému Ondřeji Švaňhalovi a ten lehkou střelou dostal kotouč za záda přesouvajícího se brankáře – 2:2.

Po vyrovnávacím gólu Kometa opět ožila a ukázala hlad po gólu. Z brněnského zámku však unikl Denis Kindl a jel osamocen vstříc Marku Čiliakovi. Ten jeho pohyb vykryl betony a jen nedostatečné zvednutí kotouče zabránilo tomu, aby skončil v síti. V 55. minutě se k puku na útočné modré dostal David Reschowský a čistým průstřelem překonal bezmocného Truhláře – 3:2.

O necelou minutu později přišel v souboji v obranném pásmu domácích Petr Zítka o helmu a rozhodčí poměrně přísně odpískal vyloučení. Jenže přesilovka se Pardubicím opět nevydařila a domácí se tak poměrně bez problémů ubránili.

Hosté však drželi útočné pásmo a vystupňovali tlak. V čase 58:57 pak opustil hostující brankář svojí svatyni a Pardubice vsadili na powerplay. A sázka vyšla, když v čase 59:44 od modré vystřelil Marek Drtina a Ugo Dobiáš tečoval přímo do brány – 3:3.

Obě mužstva začala opatrně a po úvodní individuální akci Ondřeje Švaňhala, kdy se protáhl mezi obráncem a mantinelem a přestřelil branku Romana Truhláře, se hra odvíjela převážně ve středním pásmu. Domácí se však v druhé půli snažili neponechat nic náhodě a chytrou kombinací v útočném pasmu se snažili rozhodnout před nájezdy. 41 vtřetin před koncem byl navíc vyloučen hostující Jan Zdráhal za vyhození puku mimo ledovou plochu a domácí tak měli jedinečnou možnost. Jenže to byla příliš krátká doba a podruhé ve dvou dnech tak brněnská hala Rondo viděla samostatné nájezdy.

Hosté začali a hned v prvním nájezdu se ujali vedení z hole Lukáše Radila. Hned vzápětí však Ondřej Švaňhal vyrovnal, když bekhendovým blafákem překonal ležícího Truhláře. Ve třetí sérii pak ukázkovou střelu zápěstím proměnil Lukáš Karlík a Reschowského odpověď již nevyšla.

Ohlasy po utkání

Lubomír Oslizlo (HC Kometa): „Dnes bylo vidět, že za sebou máme včerejší těžké utkání. Obě mužstva dnes vypadala unaveně. Největší chybou byl gól 20 sekund před koncem. Buly jsme neprohráli, ale obránce kotouč nevyhodil a z toho pak vznikl ten vyrovnávací gól. Kdyby puk vyletěl, tak zůstaly tři body doma.“

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Věděli jsme, že nás čeká těžký soupeř a že včera prohráli s Mladou Boleslaví až na nájezdy. My jsme včera vyhráli po dlouhé době. Chtěli jsme o víkendu udělat alespoň tři body a tak jsme si říkali, že dnešní zápas může být jen plus. Byl tam nervózní začátek z obou stran. Vedení 2:1 jsme asi ztratili tím, že jsme se trošku báli o výsledek. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat v power play a pak v nájezdech už to bylo o štěstí.