12.9.2008
Jiří Lalov

Junioři nakonec Olomouc udolali

PARDUBICE — Junioři HC Pardubice ve svém úvodním domácím vystoupení v extralize dokázali po tuhém boji udolat Olomouc. Vítězný gól vstřelil minutu a půl před koncem kapitán týmu Ugo Dobiáš.

Extraliga juniorů, 3. kolo, pátek 12.9.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Olomouc

1:0
0:0, 0:0, 1:0
Branka a nahrávka: 58:35 Dobiáš (Kaut). Rozhodčí: Homola – Čížek, R. Prchal. Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 50. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 1:0.
Dynamo Pardubice: Landsman – Zdráhal, Drtina, Karlík, Vondráček, Rozlivka, Poskočil – Kindl, Stoklasa, Fousek Kaut, Buchtele, Dobiáš, Zavoral, Čapek, Pilař, Bendík, Kapec, Matějček.
Olomouc: Slovák – Ustrnul, Krause, Trojan, Malina, Janáček, Spurný – Prášek, Málek, Luňák, Dostál, Venkrbec, Skácel, Coufal, Rác, Pánek, Heža.

Komentář

Už od prvních momentů utkání nasadily oba týmy vysoké tempo. Během úvodních pěti minut si ani jeden z gólmanů nepřipsal žádný zákrok. V osmé minutě se domácím podařilo na delší dobu udržet v útočném pásmu. Veškeré střelecké pokus se obráncům povedlo blokovat a pokud nějaký puk prošel, tak si s ním Jiří Slovák poradil.

První střelecký pokus Olomouckých si připsal v polovině úvodní části Matěj Málek. Šlo spíše jen o nahození od modré a Filip Landsman ho v klidu pokryl. Do obrovské šance se ve 14. minutě dostal Jan Buchtele. Po samostatném průniku útočným pásmem se ocitl osamocen před gólmanem. Jeho bekhendové zakončení postrádalo razanci a brankář s chycením neměl větší problém. O pár vteřin později se ihned po buly zapotil mnohem více. Střelu jednoho z domácích obránců se štěstím schoval do lapačky.

V 16. minutě byl za hákování vyloučen Patrik Dostál a „Pardubáci“ byli ke vstřelení branky velmi blízko. Od modré napřáhl Marek Drtina, jeho projektil prolétl klubkem hráčů, dostal se i za záda Jiřího Slováka, ale ke smůle domácích orazítkoval tyč! Na druhé straně se pohotovým zákrokem lapačkou blýskl Filip Landsman proti střele Patrika Dostála z kruhu. Do kabin odcházely obě mužstva za bezbrankového stavu.

Prostřední část zahájily Pardubice vyloučením. Jmenovitě se proti pravidlům provinil Lukáš Kapec. V nabídnuté přesilové hře si hosté vytvořili několik slibných šancí. Všem pokusům čelil strážce domácí kasy na jedničku.

Domácí oslabení ustáli a hra se vyrovnala. Ve 28. minutě se proti gólmanovi řítili Filip Stoklasa a Ugo Dobiáš. Několikrát si vyměnili kotouč, ale poslední pas dostal Ugo Dobiáš na paty a nestihl dostatečně zpracovat a jeho střela branku vůbec nemohla ohrozit. Hosté si v prostřední části připsali celkem čtrnáct střeleckých pokusů, ale ani jeden se nedostal za záda Filipa Landsmana nedostal.

V závěrečné třetině si hráči na ledě nic nedarovali. Svedli mnoho velmi tvrdých soubojů u mantinelu a bylo vidět, že nikdo se s remízou spokojit nechtěl. Ve 47. minutě měl Lukáš Luňák gól na hokejce. Z úhlu se mu nepovedlo trefit odkrytou branku a puk pouze projel podél brankové čáry. Na druhé straně se sám na gólmana hnal Jan Buchtele. Jeho blafák Jiří Slovák vychytal.

Obrovskou příležitost v podobě dlouhé dvojnásobné početní výhody dostali hosté po faulech Uga Dobiáše a Lukáše Poskočila. Šedesát sedm vteřin dlouhé oslabení Pardubice ustály hlavně zásluhou Filipa Landsmana. O pár minut později se ocitl osamocen před gólmanem Marian Prášek. Svou příležitost doslova zahodil a trestuhodně přestřelil branku.

Minutu a půl před koncem třetí třetiny se zápas rozhodl. V čase 58:35 se v nepřehledné situaci před brankou nejlépe zorientoval Ugo Dobiáš a doklepl puk do branky – 1:0. Asistence si připsal Tomáš Kaut. Hosté už se na zvrat nezmohli a Pardubičtí junioři si po úporné bitvě připsali první plný počet bodů v letošní sezoně.