28.2.2008
Jiří Lalov, Jan Hrabal

Junioři udolali Olomouc a srovnali stav. Zítra se rozhodne!

PARDUBICE — Velice napínavý zápas se šťastným koncem pro domácí sehráli extraligoví junioři HC Pardubice ve druhém utkání osmifinále play off s Olomoucí. Po porážce na Hané potřebovali Pardubičtí bezpodmínečně zvítězit, aby mohli pomýšlet na postup. Vedení se v dnešním utkání ujaly Pardubice již ve 4. minutě po trefě Jana Zdráhala, hosté ale dokázali skóre otočit. V závěru druhé třetiny srovnal na 2:2 v oslabení Jan Semorád, v 53. minutě zajistila Pardubicím vítězství povedená dorážka Uga Dobiáše. Rozhodující zápas o postup do čtvrtfinále play off sehrají Pardubice již zítra od 14.00 hodin v malé hale ČEZ Areny.

Extraliga juniorů, OF2, čtvrtek 28.2.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Olomouc

3:2
1:2, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 3:42 Zdráhal (Kousal), 39:18 Semorád, 52:13 Dobiáš (Šnejdr) – 5:48 Luňák (Ryšánek, Menšík), 8:34 Pánek (Musil, J. Jurdič). Rozhodčí: Jílek – M. Svoboda, Charvát. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 140. Střely na branku: 40:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Landsman – Kučera, Zdráhal, Krejnus, Blažek, Popler, Fink, Šnejdr, Poskočil – Radil, Zohorna, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Kindl, Buchtele, Dobiáš, Sodomka, Semorád, Verner.
Olomouc: Turek – Jedlička, Ustrnul, Trojan, Musil, Koktan, Koryčanský, Ryšánek, F. Jurdič – Vrdlovec, Luňák, Dostál, Frieb, Sršeň, Skácel, J. Jurdič, Coufal, Mališka, Menšík, Pánek, Venkrbec.

Komentář

Úvodní šanci utkání si připsal Tomáš Kaut, když se mu vybojoval buly, sám se zmocnil puku a pokusil se překonat domácího gólmana, ten však jeho pokus lapil. První gól padl v přesilové hře v čase 3:42, když Jan zdráhal vyslal puk od modré po přihrávce od Roberta Kousala. Michal Turek přes spleť hráčů před ním nic neviděl a puk doplachtil až za jeho záda – 1:0.

O chvíli později měly Pardubice další šanci. Ve zmatku před brankou hostů vystřelil jeden z útočníků, gólman na poslední chvíli zareagoval a puk vytěsnil. V 6. minutě se Olomouc dočkala vyrovnání. Gól padl také v přesilovce po souhře Lukáše Menšíka, Michala Ryšánka a Lukáše Luňáka, který vypálil zápěstím z kruhu a vymetl pravou šibenici – 1:1.

Další ránu zasadili hosté Pardubicím o tři minuty později, když Jiří Pánek dorazil puk do okryté klece po nahození Pavla Musila od modré – 1:2.

Filip Landsman musel o chvíli později řešit další nebezpečnou situaci. Do samostatného úniku ujel Tomáš Sršeň, ale v rozhodujícím okamžiku mu pardubický brankář puk vypíchl.

„Pardubáci“ se snažili urputně o vyrovnání. Nejblíže k němu byli asi dvě minuty před koncem první části, když nejdříve gólman betonem vytáhl nebezpečný pokus Jana Semoráda a následná dorážka Tomáše Zohorny skončila na tyčce. Hosté si vedení udrželi.

V úvodu druhé třetiny byli hosté viditelně aktivnější, rychleji bruslili a byli důraznější v osobních soubojích. Ve 25. minutě byl vyloučen Robert Krejnus. Hosté měli mnoho šancí ke zvýšení náskoku, ale nakonec se jim skórovat díky skvěle chytajícímu Landsmanovi.

Po ubráněném oslabení se hra domácích zlepšila a začali se více drát do útočného pásma. Robert Kousal doslova prolétl přes celé kluziště a vystřelil. Jeho pokus gólman jen vyrazil před sebe, ale nikdo k puku nedojel a tak si ho stihl stáhnout pod sebe. Ihned po buly vyzkoušel jeho reflexy jedovatou střelou od modré Tomáš Verner. Turek byl pozorný.

Nápor Pardubic pokračoval. Necelé dvě minuty před koncem prostřední části byl vyloučen Michal Kučera. Hosté svou početní výhodu nezužitkovali. Naopak ještě inkasovali, když Jan Semorád vypíchl rozehrávku a v samostatném nájezdu se nemýlil – 2:2.

Vedení na stranu Olomouce mohl strhnout Luňák, ale z bezprostřední blízkosti minul bránu. Ve 45. minutě si domácí tým vytvořil obrovský tlak skoro celé dvě minuty držel hosty v obraném pásmu.

Hráči Olomouce se štěstím vyhodili na zakázané uvolnění. Ihned po buly Tomáš Verner pohotově vystřelil a jeho pokus ještě tečoval Tomáš Zohorna. Gólman puk reflexivně vyrazil těsně mimo.

O chvíli později si hosté zahráli opět v početní výhodě. Jejich snahu o vstřelení vedoucího gólu kazila skvělá obrana domácích, kteří napadali rozehrávku a nedovolili se hostům usadit v pásmu. Dokonce si během ní vytvořili i nějaké šance. Největší byla těsně po jejím skončení. Jan Buchtele vyslal projektil, který zazvonil o tyč.

V 53. minutě se vydal na zteč Jakub Šnejdr. Jeho pokus gólman zlikvidoval. Na okamžitou dorážku Uga Dobiáše už však zareagovat nestihl – 3:2.

Hráči Olomouce se nechtěli s prohrou smířit a snažili se co nejrychleji vyrovnat. Uzamkli Pardubice v pásmu a ostřelovali bránu. Pozorný Landsman za svá záda nic nepustil. Trenér Olomouce odvolal brankáře, ale puku se zmocnili chvíli před koncem domácí.

Prázdnou kasu sice nikdo netrefil, k udržení vedení do konce utkání to bohatě stačilo. Výhrou na Olomoucí si domácí vybojovali zítřejší zápas, ve kterém se rozhodne který ze soupeřů postoupí do dalších bojů o titul. Rozhodující duel je na programu od 14.00 hodin v malé hale ČEZ Areny.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Pardubice): „Začali jsme výborně, dostali soupeře pod velký tlak, v přesilovce jsme vstřelili úvodní gól, který nás ale spíše zmrazil. Zbytečně jsme Olomouc dostali do hry, byli jsme neaktivní, jakoby se kluci báli. Olomouc pak brzy otočila skóre, po první třetině jsem musel pořádně zvýšit hlas v kabině a zvednout adrenalin, trošku jsem musel upravit a rozházet nějaké věci v kabině. Kluci si uvědomili, že nemáme moc času, abychom vyhráli, že když se o to nepopereme, tak to nemá smysl. Ve druhé třetině jsme nepustili Olomouc ze třetiny, hosté dobře bránili, málo jsme se dostali do branky. Naštěstí jsme vyrovnali, třetí třetina byla celkově nervóznější a vyrovnaná. Naštěstí jsme vstřelili rozdílový gól a zodpovědným výkonem jsme udrželi nabyté vedení. Všichni věříme, že zítra sérii zlomíme. Čeká nás ale pořádná porce práce.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

14. kolo, 13. 10. 2007
OLO - PCE
2:4
2. kolo, 1. 12. 2007
PCE - OLO
0:1
OF1, 26. 2. 2008
OLO - PCE
6:4
OF2, 28. 2. 2008
PCE - OLO
3:2
OF3, 29. 2. 2008
PCE - OLO
5:2

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube