5.11.2017
Jan Hrabal

Dynamo se proti lídru z Plzně neprosadilo

PARDUBICE — V posledním utkání před reprezentační přestávkou se nepodařilo pardubickým hokejistům vyzrát na vedoucí tým Tipsport extraligy, s Plzní prohráli 0:4.

Tipsport extraliga, 20. kolo, neděle 5.11.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Plzeň

0:4
0:2, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 4:05 Mertl (Kubalík; 5/5), 15:07 Mertl (Stach, Gulaš; 3/5), 24:34 Moravčík (Mertl, Hollweg; 5/4), 58:38 Kodýtek z trestného střílení. Rozhodčí: Horák, Hradil – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 5:9 (2:3, 1:2, 3:4), navíc Rolinek (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6856. Střely na branku: 31:38 (8:14, 6:15, 17:9). Srážky: 11:13. Vhazování: 43:36. Blokované střely: 19:6. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči: Marek Trončinský – Tomáš Mertl.
Dynamo Pardubice: Klouček – Cardwell, Wishart, Ščotka, Mojžíš, Holland, Trončinský – J. Sýkora, Marosz, Rolinek (50:18 Vondráček) – P. Sýkora, Tomášek, Treille – Beran, Poulíček, Starý – Perret, Bojko, Kaut – Vondráček.
Plzeň: Svoboda – Jones, Kindl, Čerešňák, Kvasnička, Kaňák, Moravčík – Gulaš, Mertl, Schleiss – Indrák, Stach, Kubalík – Chalupa, Kracík, Straka – Hollweg, Preisinger, Kodýtek.

Komentář

Trenéři Dynama poslali na led sestavu totožnou z utkání v Jihlavě, kde Pardubice získaly v pátek dva body.

Pardubice nezužitkovaly přesilovku pět na tři, pak inkasovaly

V úvodu 220. vzájemného utkání dvou tradičních účastníků nejvyšší soutěže to dost hořelo před Miroslavem Svobodou, Dynamu pomohla k nástupu početní převaha pět na tři hned zkraje střetnutí. Na trestnou lavici putovali Peter Čerešňák za hákování a Miroslav Preisinger za vysokou hůl, Škoda se ale náporu domácích ubránila, přestála i dvě ostré rány Petra Sýkory z kruhu.

Prakticky ihned po ubráněném oslabení se extraligový lídr dostal do vedení. Milan Klouček neudržel pod kontrolou jedovatý pokus Dominika Kubalíka ze strany, puk mu přes lapačku přepadl k brankové čáře, za kterou kotouč dorazil Tomáš Mertl – 0:1.

Plzeň byla v prvním dějství střelecky aktivnější, ale i červenobílí měli několik šancí. Hollandovu střelu od modré neúspěšně dorážel Sacha Treille, v 10. minutě se neprosadil v nadějné možnosti Martin Kaut, jemuž ještě dobře najížděl Vladislav Bojko. Pardubicím k vyrovnání nepomohla přesilovka po Chalupově podražení.

Neutekla ani čtvrthodina hry a přesilovku pět na tři si zahrála také Plzeň. Tahle luxusní výhoda v podání modrobílých netrvala dlouho, po jedenácti sekundách totiž mohl Tomáš Mertl podruhé v dnešním střetnutí zvednout ruce nad hlavu. Druhý nejlepší střelec Tipsport extraligy byl totiž v mezikruží na konci povedené kombinace hostí, kteří vyšachovali pardubickou obranu – 0:2.

Plzeň trefou v oslabení navýšila své vedení

Západočeši měli velkou šanci navýšit své vedení hned po jedenácti sekundách hry ve druhém dějství, kdy Nicholas Jones dorážel do připraveného Kloučka přihrávku z rohu kluziště. Svůj třetí zásah přidali Indiáni při pardubické přesilovce. Za katr sice zamířil Matěj Chalupa za vysokou hůl, i on se ale po minutě radoval z Moravčíkovy trefy bekhendem, jemuž kotouč ideálně poslal Tomáš Mertl – 0:3.

Ještě veseleji mohlo být v plzeňském táboře, kdyby se střela Petra Straky neodrazila po trefení tyče mimo Kloučkovu branku. Dynamo mohlo snížit o pár minut později v přesilovce po předchozím špatném střídání hostí, Petr Sýkora ale svou dorážkou fo poloodkryté kasy trefil pouze vymrštěný Svobodův beton.

Ve 36. minutě Milan Gulaš nebezpečně pálil z první na kruhu pro vhazování při přesilovce Škody, Milan Klouček ale stihl zareagovat, přesunout se a kotouč zastavil. V samotném závěru této výhody ostře pálil David Stach, i jeho ránu zvládl brankář Dynama zlikvidovat.

Dynamo nesebralo Svobodovi třetí nulu v řadě

Neutekla ani minuta ze třetí třetiny a na rozdíl dvou branek mohl snížit zítřejší oslavenec Sacha Treille, zpracoval si svižný kotouč rukavicí a už mířil nad Svobodovu lapačku, ale nulu na pardubickém kontě nesmazal. Pak měla přesilovku k dispozici Plzeň, Mojžíšovo vyhození puku mimo hrací plochu ale nepotrestala. Nejblíže ke skórování měl Jaroslav Kracík, ale netrefil poloodkrytou branku.

V krátkém sledu mělo Dynamo k dispozici dvě početní výhody, nejprve byl za podražení vyloučen Tomáš Mertl, po něm putoval za katr Jan Schleiss za hrubost. V první zmíněné hře pět na čtyři dvakrát zakončoval Sacha Treille, neujaly se ani pokusy Marka Trončinského od modré čáry nebo Jana Starého, jehož před bránou hledal Matěje Berana. Druhou přesilovku zastavilo nedovolené bránění Tomáše Rolinka, pardubický kapitán s verdiktem nesouhlasil a byl za třísknutí hole o led a její následné odhození poslán do kabin.

Extraligový lídr z Plzně si třetí výhru s vychytaným čistým kontem pro Miroslava Svobodu nenechal vzít. Brankář Indiánů odolal také třetí a čtvrté přesilovce Dynama v řadě v závěrečné pětiminutovce, které přeťal Ján Sýkora hákováním. Pardubicím nepomohla ani krátká přesilovka čtyři na tři, v níž spálil velkou šanci Sacha Treille.

Ba naopak v předposlední minutě uzavřel skóre utkání Petr Kodýtek využitým trestným střílením – 0:4.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Směr utkání byl udán naší úvodní přesilovkou pět na tři, kterou jsme neproměnili. Potom už jsme se trápili až do konce zápasu, neproměnili jsme ani ty nejvyloženější šance. Gól jsme nedali. Říká se, že když nedáte přesilovku pět na tři, tak si nezasloužíte vyhrát. Dnes se to potvrdilo.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Pro vývoj zápasu bylo důležité, že jsme hned na začátku uhráli oslabení. Hned potom, co jsme se dostali do rovnovážného stavu, tak jsme dali na 1:0. Z naší strany jsme ze zápasu spokojení pouze s body. Výkon nebyl ideální a hokej nebyl na pohled moc pěkný. Chtěl bych dnes vyzdvihnout našeho brankáře Míru Svobodu, který podal výborný výkon. Nebýt jeho, tak byl určitě výsledek jiný.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 24. 9. 2017
PLZ - PCE
10:2
20. kolo, 5. 11. 2017
PCE - PLZ
0:4
33. kolo, 26. 12. 2017
PLZ - PCE
2:3sn
46. kolo, 2. 2. 2018
PCE - PLZ
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Milan Klouček 60 0 34 4
Obránci G A +/- TM
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube