22.12.2016
Jan Hrabal

Dynamo vedlo, Mountfield otočil DERBY #19 ve druhé třetině

HRADEC KRÁLOVÉ — Poslední předvánoční zápas hokejistům Pardubic nevyšel: Dynamo prohrálo v Hradci Králové 1:5. Červenobílé poslal využitou přesilovkou do vedení Tomáš Rolinek, domácí ale třemi brankami v prostředním dějství zvrátili vývoj duelu. Velikou šanci snížit měl v závěrečné dvacetiminutovce Lukáš Nahodil, trefil ale pouze tyč. Závěr si domácí pohlídali přes pardubickou power play šest na čtyři, v následné hře pět na šest vstřelili pátou branku.

Tipsport extraliga, 31. kolo, čtvrtek 22.12.2016, Fortuna aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

5:1
0:1, 3:0, 2:0
Branky a nahrávky: 21:04 Köhler (Dragoun; 5/5), 22:19 Jarůšek (Štajnoch, Šimánek; 5/4), 30:44 Knotek (Bednář; 5/4), 50:53 Newton (Köhler, Kukumberg; 5/5), 59:24 Kukumberg (Šimánek; 5/6) – 13:04 Rolinek (Redenbach, Schaus; 4/5). Rozhodčí: Hodek, Souček – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 5:6 (2:2, 0:3, 3:1). Využití: 1:1. Diváci: 6890 (vyprodáno). Střely na branku: 37:34 (11:11, 13:7, 13:16). Srážky: 15:11. Vhazování: 28:34. Blokované střely: 3:7. Průběh utkání: 0:1, 5:1. Nejlepší hráči: Bedřich Köhler – David Tomášek.
Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Čáp – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Köhler – Jarůšek, Dragoun, Picard – R. Pavlík, T. Knotek, Dej – P. Beránek. Trenéři: Václav Sýkora, Pavel Hynek a Tomáš Martinec.
Dynamo Pardubice: Růžička– Schaus, Havlík, Leduc, Nedbal, Ščotka, Ovčačík, Bokroš, Zajíc – P. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Mallet, Redenbach, Johnson – Panna, T. Kaut, Beran. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.

Komentář

Pardubice přijely k soutoku Labe s Orlicí s brankářskou dvojicí Martin Růžička – Milan Klouček. Prvně jmenovaný se postavil do extraligové branky poprvé od prvního kola této sezony.

Tomáš Rolinek poslal Dynamo využitou přesilovkou do vedení

Začátek čtvrtečního duelu byl, co se počtu šancí týče, vyrovnaný. Nejprve se mohli postarat o otevření skóre Pardubičtí, když Johnson nebezpečně dorážel na Rybára. Vzápětí se do nebezpečné šance hnal na druhé straně ujíždějící Pavlík, jenže se dostal před hostující hráče. Ani po jeho útočném výletu se však brankové světlo nerozsvítilo.

Utkání postupně navyšovalo na tempu, avšak byli to Hradečtí, kdo převážně okupoval útočné pásmo před Růžičkou. Vypracované šance Mountfieldu však ne a ne skončit za zády pardubického muže v masce. A tak to ve čtrnácté minutě byli hráči Pardubic, kdo jako první rozvlnil síť královéhradecké klece. Redenbach si před bránou počkal na správný moment a vyslal krátkou přihrávku na Tomáše Rolinka, jenž překonal Rybára – 0:1.

Nastolené tempo hry pokračovalo i nadále. Bednář po přechodu do pásma nahodil černou pryž na bránu a vybídl k teči Picarda, jenž však trefil jen tyč Růžičkovy klece. V závěru úvodní periody si ještě oba celky zahrály přesilovou hru, ani jeden však nabídnutou početní výhodu využít nedokázal. Do kabin tak odcházeli spokojenější Pardubičtí, jenž si vypracovali jednobrankový náskok.

Mountfield třemi góly obrátil vývoj utkání

Mountfield si z konce první dvacetiminutovky přenesl přesilovou hru a s ní i střelecký apetit, který domácí posléze poprvé v utkání dokázali zužitkovat ve srovnávací branku. Dragoun našel před bránou připraveného Bedřicha Köhlera, jenž potvrdil svou pověst a doslova došťouchal kotouč za Růžičku – 1:1. Jenže Schaus po inkasované brance oslabil svoje mužstvo nedovoleným zákrokem a Hradečtí se mohli radovat znovu.

I tentokrát k tomu dopomohl důraz domácího celku. Štajnoch nahodil puk od modré a Richard Jarůšek dopravil kotouč za dezorientovaného Růžičku – 2:1. Rázem se tak skóre obrátilo. Hosty zvrat zápasu viditelně zaskočil, čehož se domácí snažili využít. Blízko další změně na světelné tabuli byl Pavlík, jemuž však v rozhodující fázi přeskočil kotouč hůl.

Dynamo se začínalo nepříjemně drát před hradeckou svatyni, když na druhé straně přidal třetí přesný zásah Tomáš Knotek. Ten ujel pardubickým bekům a blafákem zavěsil přesně pod víko Růžičkovy brány – 3:1. Po zbytek druhé části byli domácí aktivnější, červenobílé držel brankář Růžička.

Hradec Králové si nenechal DERBY #19 vzít

Počátek třetího dějství se nesl v o poznání klidnějším tempu. Záhy ho ale narušila šarvátka mezi Jarůškem a Ovčačíkem, po které si oba kohouti vysloužili dvouminutový trest. Kontaktní gól poté mohl vsítit Nahodil, jehož nahození z pravého kruhu však skončilo jen v náručí Patrika Rybára. Hostující celek působil aktivně, což dokazovala i následná akce. Tvořivý centr Dynama o chvíli později po jednom z úniků trefil tyč.

Obraz hry se ve třetí dvacetiminutovce vyrovnal a Patrik Rybár mezi třemi tyčemi hradecké svatyně musel, stejně jako jeho kolega na druhé straně ledové plochy, pomoci svým spoluhráčům několika důležitými zákroky. V jednapadesáté minutě se Hradečtí dostali již po několikáté do přečíslení a byli úspěšní.

Ve třech na jednoho mířili domácí na Růžičku, Jake Newton se ujal touše a střelou mezi betony navýšil hradecké vedení na 4:1. Mountfield nadále operoval před svatyní Dynama, ale ani po sérii vyložených šancí se jim nepodařilo Růžičku překonat. V posledních čtyřech minutách hosté odvolali brankáře, čehož však využil Roman Kukumberg, jenž završil bůra. Královéhradečtí si tak na závěr kalendářního roku připsali vítězství v derby 5:1.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK): „Byli jsme si vědomi handicapu, že jsme nehráli úterní kolo. Po takové pauze nikdy nevíte, jak to bude vypadat. Chtěli jsme začít aktivně, ale prvních pár střídání byly na puku více Pardubice. Pak se to otočilo, měli jsme tam výborné pasáže, které jsme však bohužel nezúročili a Pardubice využily přesilovku. Rozhodující byl nástup do druhé třetiny, kdy se nám povedlo dát dvě rychlé branky a otočit na 2:1. Chtěli jsme po hráčích, aby se víc tlačili do branky, to nám právě v první třetině chybělo. Důležité bylo i odskočení na rozdíl dvou gólů, to nás hodně uklidnilo. V závěru jsme si to komplikovali kumulovanými vyloučeními, ale hráči hráli velice obětavě a i za tohoto stavu (4:1) tam zblokovali spoustu střel, někdy i bolestivě. Šli za tím až do konce a za výkon bych jim chtěl poděkovat. Velkou jistotou byl v bráně Patrik Rybár.“

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Čekali jsme, že Hradec Králové na nás nastoupí a bude aktivní. V první třetině tam bylo několik pasáží, kdy jsme byli pod velkým tlakem, přesto jsme ji vyhráli 1:0 proměněnou přesilovkou. Myslím, že zápas se zlomil na začátku druhé třetiny dvěma inkasovanými brankami z předbrankového prostoru. Snažili jsme se až do konce zápas nějakým způsobem zvrátit, i když jsme dostali třetí gól, bojovali jsme až do konce. Ale soupeř byl důraznější a produktivnější.“

Zápasy v sezóně

MC3, 7. 8. 2016
HKR - PCE
6:2
5. kolo, 18. 9. 2016
HKR - PCE
8:2
18. kolo, 9. 11. 2016
PCE - HKR
3:4
31. kolo, 22. 12. 2016
HKR - PCE
5:1
44. kolo, 3. 2. 2017
PCE - HKR
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 57 0 32 4
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Tyler Redenbach 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube