13.11.2015
Daniel Kot, David Záruba

Dynamo promarnilo slibný náskok, prohrálo 2:3

PARDUBICE — Hokejisté Pardubic prohráli v utkání 18. kola Tipsport extraligy 2:3 na ledě Karlových Varů. Dynamo poslali do vedení dva premiéroví extraligoví střelci Daniel Voženílek a Patrik Poulíček, Východočeši měli i další slibné šance, ale nevyužili je. Domácí ve druhé polovině zápas otočili.

Tipsport extraliga, 18. kolo, pátek 13.11.2015, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

3:2
0:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 29:06 Bičánek (Marosz, Rachůnek; 5/4), 51:50 Duda (Kůs; 5/5), 54:57 Huna (Marosz; 5/5) – 4:14 Voženílek (Tomášek; 5/5), 21:45 Poulíček (Bokroš, Tomášek; 5/5). Rozhodčí: Hejduk, Lacina – Belko, Hynek. Vyloučení: 6:5 (2:1, 1:3, 3:1), navíc Ščotka (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 3452. Střely na branku: 24:35 (7:17, 7:9, 10:9) Srážky: 13:4. Vhazování: 35:37. Blokované střely: 5:6. Průběh utkání: 0:2, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Závorka – Daniel Voženílek.
Karlovy Vary: Závorka –Tomeček, Bičánek, Benák, Sičák, Dvořák, Gulaši, Rodney – Huna, Marosz, Rachůnek – Bartek, Kůs, Duda – Kohout, Bulík, Harkabus – Gorčík, Osmík, Vachovec. Trenéři: Peter Oremus a Karel Mlejnek.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Ščotka, Havlík, Šeda – Tybor, Marcinko, Svoboda – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Moučka, Kout, Panna. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Dynamo zasypalo karlovarskou branku a otevřelo skóre

Oba týmy začaly utkání celkem otevřeně, a tak ochozy KV Areny zpočátku přihlížely na obou stranách několika zajímavým přečíslením. Pardubice měly střelecky jasně navrch, za pět minut nastřádaly osm střeleckých pokusů. Po faulu Dudy měly Pardubice k dispozici početní výhodu. Ta se jim příliš nevydařila a brankář Maxwell musel dokonce několikrát svůj tým podržet.

Až když se Duda vrátil zpět do hry, tak se Dynamo konečně usadilo v útočném pásmu. Po soustavném tlaku do branky a několika dorážkách se i za pomoci zadního mantinelu dokázal prosadit Daniel Voženílek – 0:1.

V další fázi začaly mít navrch Pardubice, které uklidnily svou hru a byly velmi nebezpečné. Domácí často dopláceli na zbytečné ztráty puku a hosté hrozili z nebezpečných pozic. Při brankáři Energie ale vždy stálo štěstí, které mu pomohlo také při samostatném úniku Bokroše, který se s lehkostí protáhl mezi obránci, ale nevyšla mu klička.

Když se něco podobného podařilo také nováčkovi karlovarské sestavy Jaroslavu Kůsovi, zdálo se, že Energie tento nápor přečkala. Hned však hosté zahrozili dalším samostatným únikem. Uklidnění pro Energii přinesla až přesilová hra domácích, ve které se dostal k obrovské šanci v předbrankovém prostoru několikrát dorážející Osmík.

Poté se ale po dalším vyloučení Dudy role otočily a Pardubice byly brance ještě blíže. Domácím se podařilo několik jejich dorážek vytáhnout doslova z brankové čáry, a tak nakonec domácí vybruslili z první třetiny jen s jednobrankovou ztrátou. Poměr střel na branku po první třetině byl výmluvný – 7:17!

Poulíčkova premiérová trefa dala Pardubicím klid jen na chvíli

Hosté naskočili do druhé třetiny aktivně a okamžitě se vrhli do útoku. A tentokrát už jim bylo přáno: střelu Tomáše Bokroše šikovně tečoval do škvírky mezi betony brankáře Závorky Patrik Poulíček a oslavil svoji premiérovou trefu v extralize – 0:2.

Inkasování Energii ochromilo, a Pardubice tak měly i nadále více ze hry. V perfektním postavení byl v mezikruží například Sýkora, ale nastřelil pouze Závorkovu hruď. Pak se hra začala postupně vyrovnávat a do šancí se díky početním výhodám začaly dostávat také Karlovy Vary. Nebezpečně se protáhl obranou Rachůnek, který už ale byl brankáři příliš blízko na to, aby bekhendem přesně zakončil.

Nakonec se Energie také dočkala, když v jedné z dalších přesilových her dostal puk na modré Radim Bičánek a tvrdou střelou přímo do růžku branky umazal jeden dílek ze soupeřova náskoku – 1:2.

Po vstřelené brance se pak ale z utkání atraktivita vytratila. Oběma soupeřům odskakovaly puky, nedařil se přechod přes střední pásmo a šancí k vidění moc nebylo. A když už se někdo rozjel k nadějnému útoku, většinou ho zastavil ofsajd, což dokumentoval i zmařený brejk Barteka.

Energie zcela otočila zápas

V prvních minutách poslední třetiny bylo aktivnější Dynamo, ačkoliv ještě dohrávalo oslabení. I poté ale mělo navrch a nebezpečný byl například Čáslava, který Závorku prověřil hodně tvrdou střelou z kruhu. Na druhé straně odpověděl Huna, když prověřil Maxwella, kterému výborně clonil Marosz.

Východočeši mohli pojistit vedení při přesilové hře pět na tři, ale Petr sýkora pálil jen do tyče a další dobré možnosti pochytal Závorka. Energie těžké oslabení přečkala a s přibývajícím časem měla navrch.

A v 52. minutě byli karlovarští hokejisté za snah odměněni. Za brankou odvedl skvělou práci Kůs, který obral soupeře o puk a nastřelil jej před branku tak šikovně, že se od brusle Radka Dudy odrazil do branky – 2:2.

Svůj obrat Energie završila v 55. minutě. Od hrazení si vybruslil chytře Marosz, který zpoza hráče vystřelil. Jeho pokus vyrazil brankář pouze před sebe a přijíždějící Rudolf Huna už neměl problém doklepnout puk do brány – 3:2.

Pardubice si pak závěr samy zkomplikovaly. Brzy musely do čtyř, Ščotka navíc inkasoval desetiminutový trest za nesportovní chování. V přesilové hře sice domácí pojistku nepřidali, závěr utkání si však pohlídali a soupeře ani nepustili k odvolání brankáře.

Ohlasy po utkání

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): „Otočit zápas z 0:2 na 3:2 nás jistě nakopne jak po herní, tak i po psychické stránce. Po přestávce jsme potřebovali utkání zvládnout, a to se nám podařilo. Z vítězství se těšíme, ale v zápase bylo mnoho věcí, které musíme zlepšit. Hlavně ten úvod zápasu. Musíme začít hrát úplně jinak. Musíme být aktivnější. Dnes ale převyšuje vítězství a to, že jsme zápas otočili.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Mně se utkání těžko hodnotí. Myslím si, že jsme podali kvalitní výkon. Možná jsme byli v utkání lepším týmem, ale bohužel výsledek 2:3 nás samozřejmě neuspokojuje. Co se dělo ve třetí třetině, je pro mne nepochopitelné.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 25. 9. 2015
PCE - KVA
4:3
18. kolo, 13. 11. 2015
KVA - PCE
3:2
31. kolo, 28. 12. 2015
PCE - KVA
3:0
44. kolo, 7. 2. 2016
KVA - PCE
0:3
UDR2, 11. 3. 2016
KVA - PCE
2:3
UDR6, 25. 3. 2016
PCE - KVA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 21 3
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Patrik Poulíček 1 0 0 0
Daniel Voženílek 1 0 0 0
David Tomášek 0 2 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube