31.10.2014
David Záruba

DERBY #2 je naše! Výhru režíroval dvougólový Petr Sýkora

PARDUBICE — Fantazie! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali v utkání 16. kola Tipsport extraliga utnout královéhradeckou sérii a ve vyprodané ČEZ Areně porazili Mountfield HK 5:2. Domácí nastartovaly branky Lukáše Nahodila a Michaela Špačka, po snížení hostí dvakrát odpověděl Petr Sýkora a rozpoutal v pardubické hale neskutečný mejdan, který dokončil Tomáš Zohorna do opuštěné Kantorovy branky.

Tipsport extraliga, 17. kolo, pátek 31.10.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

5:2
2:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 4:03 Nahodil (Benák, Tybor; 5/4), 7:31 Špaček (5/5), 36:58 Sýkora (5/5), 38:27 Sýkora (Špaček, Čáslava; 5/5), 59:32 Zohorna (Sýkora; 5/6) – 19:03 Dej (Kukumberg, Frühauf; 4/5), 57:39 Šimánek (Slovák; 5/5). Rozhodčí: Homola, Hejduk – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 9:9 (1:2, 7:5, 1:2), navíc Cetkovský, Marcinko – Kopta, Valcourt 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 22:36 (11:6, 7:19, 4:11). Srážky: 19:16. Vhazování: 29:40. Blokované střely: 10:11. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Rastislav Dej.
Dynamo Pardubice: Kristan – Píša, Čáslava, Benák, Havlík, Korím, Gregorc, Kočí – Sýkora, Špaček, Zohorna – Radil, Nahodil, Tybor – Kolář, Marcinko, Cetkovský – Endál, Kaut, Voženílek. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Mountfield HK: Kantor (40:00 Pavelka) – Slovák, Vydarený, Pláněk, Dietz, Jank, Frühauf – Mertl, Šimánek, Kovářů – Kukumberg, Dej, Kudrna – Tvrdík, Pospíšil, Skokan – Kopta, Valcour, Švagrovský. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.

Komentář

Už několik hodin před úvodním vhazováním bylo jisté, že druhé východočeské derby bude vyprodané. Pardubičtí hokejisté toužili sokovi vrátit porážku z prvního vzájemného duelu v Hradci.

Skvělý nástup Pardubic. Špaček se trefil i ve druhém derby

V bouřlivé atmosféře se jako první k vážnější útočné akci odhodlali hradečtí hokejisté, ovšem Kudrna v dobré pozici přestřelil branku. Pardubicím se pak šiklo vyloučení Švagrovského, které za minutu potrestaly. Benákovu ránu od modré čáry tečoval mimo Kantorův dosah Lukáš Nahodil – 1:0.

Vstřelená branka vydráždila hráče k maximálnímu nasazení, v každém střídání tak bylo k vidění několik ostrých střetů. Pardubice z toho dlouho těžily, navíc když se mezi čtyřmi soupeři dostal ke kotouči Michael Špaček a na druhý pokus prošťouchal puk do branky – 2:0. Mladý centr se trefil i ve svém druhém seniorském derby v kariéře.

Hradec postupně přidal na ofenzivní snaze a do zbraně musel Kristan. V jednu chvíli mu pomohlo štěstí, když se nenacházel v ideálním postavení a kotouč jen o centimetry minul nechráněnou branku. I Mountfield se dočkal přesilové hry a rovněž dokázal udeřit. Frühaufovo nahození před branku se příhodně odrazilo na hůl Rastislava Deje, který bez potíží zametl kotouč za čáru – 2:1.

Pardubičtí odolali tlaku Hradce a Sýkora pak udeřil

Zběsilé tempo pokračovalo i po pauze, ale do šancí se oba týmy prokousávaly hodně těžko. Pardubice neudeřily při zkrácené přesilovce a hra se pak přesunula hlavně do prostor, odkud góly nepadají. Natřískané tribuny si vyhecovaný zápas přesto užívaly plnými doušky.

Těsná obrana Hradce dala trochu více prostoru až Cetkovskému, který po křídle upaloval na Kantora, zvolil střelu a prudkou ranou přestřelil. Na druhé straně nahazoval nebezpečně Jank, ale Kristan, přestože těžko něco viděl, dokázal vytěsnit puk mimo branku.

Po polovině zápasu dostal Mountfield k dispozici přesilovou hru. Pětice v bílém soustavně obléhala Kristanovu branku a blízko gólu byl Frühauf, ovšem bekhendovou ranou neuspěl. Hradec byl nicméně v těchto chvílích nebezpečnější. Změnu skóre nepřinesla ani další početní výhoda hostů.

Jen co se ale Pardubice vymanily ze hry v oslabení, vydali se na útočný průzkum Zohorna s Petrem Sýkorou, který mazanou střelou z úhlu odrazil kotouč od Kantora do branky – 3:1.

Drobné rozmíšky z předchozích minut pak vyústily ve dvě potyčky, ve kterých si to zároveň rozdali Cetkovský s Koptou a Marcinko s Valcourtem. Obě dvojičky se mezi sebou spíše přetahovaly, přičemž v prvním souboji měl mírně navrch Cetkovský, který soupeře povalil, druhý vyhlížel nerozhodně.

Všichni účastníci vyfasovali dvojitý menší trest s osobním desetiminutovým flastrem navrch. Vášnivá chvilka pomohla domácím. Půl minuty poté totiž vyslal Špaček do sóla Petra Sýkoru, který ač tísněn, dokázal blafákem ošálit Kantora a zakončit – 4:1.

Vítězství v druhém derby zůstalo doma

Hradečtí trenéři zkusili vyhecovat svůj tým vystřídáním brankářů, místo Kantora obsadil brankoviště Pavelka. Ten měj hned zkraje dost práce s pokusy Koláře a Nahodila, ovšem bez potíží si poradil.

Pardubice se stále více soustředily hlavně na ubránění cenného náskoku a soupeře ke své brance vůbec nepouštěly. Šanci Mountfieldu tak dal až faulující Endál. Hosté ale v přesilové hře nedokázali nic nebezpečného vyprodukovat. Endál po návratu na led ještě stihl pláchnout do úniku a pořádně provětrat Pavelku.

Výhodu jednoho muže v poli pak dostali i pardubičtí hokejisté, čímž notně ukrojili z času zbývajícího do konce třetiny. Hradec sice držel hru daleko od své branky, ale ne tak, aby ještě stihl zaměstnávat Kristana.

Přesto stále nebylo rozhodnuto. Navíc když v čase 57:39 Jiří Šimánek prodloužil nahození Slováka a kotouč trochu se štěstím zaplaval do sítě – 4:2. Hradečtí se pak vrhli dopředu a ostřelovali Kristanovu branku ze všech stran. Neuspěli však, a tak Tomáš Zohorna ranou do prázdné klece rozhodl – 5:2.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Pomohl nám vstup do utkání, který se nám vydařil, a zaslouženě jsme se ujali vedení. Pak naše aktivita trochu opadla, navíc jsme inkasovali, což nás na dlouhou dobu ovlivnilo. Ve druhé třetině byl Hradec lepší, v těch chvílích nás podržel Kristan. O vítězství rozhodly dva góly Petra Sýkory na konci druhé části. Ve třetí části jsme hlavně hlídali výsledek.“

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Z naší strany to byl alibistický hokej. Sice to vypadalo, že chceme bránit, ale čtyři góly jsme dostali z vlastního brankoviště. Naopak vepředu nikdo před brankou nestál, Kristana bude teď dlouho bolet břicho, protože všechny puky mířily na něj. Musíme pomalu, ale jistě zapracovat na venkovních zápasech.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 19. 9. 2014
HKR - PCE
3:2
17. kolo, 31. 10. 2014
PCE - HKR
5:2
30. kolo, 14. 12. 2014
HKR - PCE
6:4
43. kolo, 30. 1. 2015
PCE - HKR
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 60 0 34 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 1 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 1 0 0
Michael Špaček 1 1 0 0
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube