15.11.2013
Jan Hrabal

Herně lepší Pardubice urvaly v Hradci Králové bod

HRADEC KRÁLOVÉ — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice sice prohráli v Hradci Králové 1:2 po samostatných nájezdech, herně ale nezklamali. Po dvě třetiny byli hosté lepší, což přetavil ve vyrovnání ve třetí třetině Lukáš Radil.

Tipsport extraliga, 20. kolo, pátek 15.11.2013, Zimní stadion Hradec Králové

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

2:1sn
1:0, 0:0, 0:1 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 10:52 Podlešák (Knotek; 5/5), rozhodující samostatný nájezd Kudrna – 50:06 Radil (Gregorc, Kousal; 5/5). Rozhodčí: Šír, Turčan – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:5 (2:2, 3:3, 3:0 – 0:0). Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 23:34 (10:11, 8:10, 1:10 – 4:3). Srážky: 21:9. Vhazování: 24:42. Blokované střely: 2:10. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Martin Podlešák – Lukáš Radil.
Mountfield HK: Kantor – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil – Kudrna, Mertl, Šimánek – Škoda, Červený, Květoň – Švagrovský, Knotek, Podlešák – Švihálek, Langhammer, Rousek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.
Dynamo Pardubice: Salfický – Píša, Kočí, Benák, Zdráhal, Gregorc, Vašíček – Sýkora, Marha, Endál – Cetkovský, Zohorna, Semorád – Radil, Kousal, Nosek – Číp, Poulíček, Rys. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha ml.

Komentář

Pardubičtí trenéři nemohli na rozpálený hradecký led vyslat trojici slovenských hokejistů Somík – Tybor – Ďaloga. Do branky se na rozdíl od středečního duelu s Vítkovicemi postavil Dušan Salfický, na křídle třetího útoku operoval Jan Semorád. Změny poznamenaly i ostatní formace, do elitní lajny se k Sýkorovi vrátil Marha.

Vyrovnanou první třetinu vyhrál Hradec

Derby se rozjíždělo hodně opatrně, oba brankáři si v úvodu připsali pouze několik zahřívacích zákroků. Panující klid mohl rozčísnout Hradec v přesilovce po faulu Marhy, ale vyjma Šimánkovy střely nemusel Salfický vážněji zasahovat. Naopak na druhé straně nebezpečně vypálil Petr Sýkora.

První vážnější šanci a hned změnu skóre přinesla až 11. minuta. Třetí hradecký útok vzal Salfického branku útokem, a přestože pardubický gólman dělal, co mohl, tak na dorážku Martina Podlešáka nedosáhl – 1:0.

Že derby není žádná pohádka, pocítil obětavý obránce Vašíček, který rukou zastavil prudké nahození a pak dlouho vyklepával nepříjemnou bolest. Trochu zlepšit náladu mu mohl Radil, který se při pardubické přesilovce protáhl až ke střele, avšak Kantorova lapačka byla ve vzduchu včas.

Oba týmy si pak ještě zahrály po jedné přesilovce, ani jeden z rivalů ale nic kloudného nevymyslel. Naprosto vyrovnaná první třetina slibovala ještě veliký boj.

Pardubice mohutně tlačily, vyrovnání se ale nedočkaly

Po pauze bylo vše jinak. Pardubice od úvodu zmáčkly soupeře k jeho brance a brzo přicházely i šance. Po nahození od modré čáry šikovně tečoval puk na brankovišti Endál, avšak o kousek minul. O chvíli později vyslal nevyzpytatelný pokus Zdráhal a kotouč se po Kantorově zákroku zastavil na tyči.

Grády zatím celkem klidnému duelu dala až pěstní výměna názorů mezi Cetkovským a Podlešákem. Oba kohouti naložili sokovi pár ran, útočník Hradce byl nedobrovolně vysvlečen z dresu. Rozhodčí rozdali po čtyřech trestných minutách, Cetkovský musel odpykat o dvě minuty navíc za předchozí faul.

Početní výhodu Mountfield vítal s nadšením, na chvíli se mohl vymanit z hluboké defenzivy. Ojedinělý pobyt před Salfickým proto pořádně roztočil. Maskovaný muž hostů musel pochytat několik těžkých střel a stálo při něm i štěstí, když Frühauf nastřelil skákavý kotouč těsně nad opuštěnou branku.

V závěru už ale opět diktovaly dění Pardubice, v některých momentech dokonale uzamkly soupeře v pásmu. Gregorc v přesilovce vyslal parádní projektil pod horní tyč, radost mu však v poslední chvíli zhatila Kantorova lapačka. Podobně ztroskotali se svými pokusy z mezikruží i Vašíček a Endál.

Znovu prodloužení. Hosté přetavili nápor v jediný gól

Hradec se nadále soustředil na bránění hubeného náskoku, Pardubice se dlouho nemohly protlačit do blízkosti Kantora. To změnila až přesilová hra, v jejíž druhé části musel hradecký brankář několikrát pohotově zakročit. Krátce po vypršení Švagrovského trestu pálil nebezpečně po zemi Zohorna.

A vše se pak vrátilo do starých kolejí, Pardubice protivníka jasně přehrávaly a vyrovnávací gól visel ve vzduchu. Hosté se zasloužené branky dočkali v čase 50:06. Gregorcovu střelu Kantor jen vyrazil, načež se puku ujal Lukáš Radil a pohotově jej protlačil za čáru. Nic proti nenamítal ani videorozhodčí – 1:1.

Kdo čekal, že vyrovnávací gól Mountfield probere, musel být zklamán. Pardubice byly pořád žhavější dopředu a další šanci ke skórování dostaly v přesilovce. Svůj druhý gól mohl přidat Lukáš Radil, jenže v klíčové chvíli mu před poloprázdnou brankou přeskočil puk hokejku. Jedinou hradeckou hrozbu připravil Kudrna, jenž z dorážky trefil boční síť. Byla to zároveň jediná střela domácích ve třetí třetině.

Druhý bod Hradci přisoudil v nájezdech Kudrna

Pětiminutová hra ve čtyřech o něco více svědčila domácím, kteří jako by měli ještě hromadu sil. Salfický tak musel tahat jeden pohotový zákrok za druhým. Nenudil se ale ani Kantor, který vleže na brankovišti zachránil svůj tým při nadějné dorážce Gregorce.

Rozsoudit druhé derby musely nájezdy. Zatímco ze tří pardubických exekutorů se netrefil ani jeden, Salfického hned v první sérii překonal Jaroslav Kudrna a rozhodl o bonusovém bodu pro Hradec.

Ohlasy po utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Zápas naplnil spojení o vydřeném vítězství. Asistent Jirka Kučera říkal v kabině, že nás Pardubice motaly dvě třetiny jak medvědy na tajze. Nebyli jsme nebezpeční. Na druhou stranu musím říct, že má naše mužstvo takovou kvalitu, že může tyhle zápasy vyhrát. Šedesát minut vydrželo tlak a v penaltách to nějak vyšlo."

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Utkání bylo výborné kvalitou. My jsme hráli aktivně, byli jsme silní na kotouči. Asi nejlepší pasáž byla ve druhé a třetí třetině, domácí měli snad jen dvě střely na bránu, jinak se hrálo u nich. Ale zradila nás efektivita, proto jsme tady ztratili dva body.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 29. 9. 2013
PCE - HKR
3:2p
20. kolo, 15. 11. 2013
HKR - PCE
2:1sn
33. kolo, 28. 12. 2013
PCE - HKR
3:5
46. kolo, 4. 2. 2014
HKR - PCE
0:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 65 0 22 1
Obránci G A +/- TM
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jiří Rys 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube