20.12.2011
Jan Hrabal

Pátá výhra v řadě! Oslabené Pardubice skolily lídra extraligy

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice pokračují ve svém vítězném extraligovém tažení. V utkání 32. kola dokázali porazit České Budějovice a připsali si rekordní šestou výhru ve vzájemných utkáních v řadě. Přes obrovské komplikace se sestavou Východočeši i díky dvěma gólům Jana Starého poskočili na třetí místo v tabulce. Osmitisícové ublikum ocenilo výkon domácích borců potleskem vestoje!

Tipsport extraliga, 32. kolo, úterý 20.12.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

České Budějovice

5:2
0:1, 3:1, 2:0
Branky a nahrávky: 28:34 Starý (Kolář I, Koukal), 30:30 Nahodil (Buchtele, Sičák), 36:59 Buchtele (Nahodil, Kousal), 51:53 Kolář I (Koukal), 57:03 Starý (Koukal, Kolář I) – 6:01 Němeček (Kuchejda, Pšurný), 39:02 Šimánek (Kašpařík). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8165. Střely na branku: 28:35. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Tomáš Mertl.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kočí, Píša, Borer, Sičák, Kolář II, Benák, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Půhoný (40:00 Drtina), Kousal, Buchtele – Somík, Zohorna, Nahodil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
České Budějovice: Kovář – Ptáček, Novák, Vydarený, Mikuš, Kranjc, Němeček, Dvořák, Marek – Martynek, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Kotalík, Květoň – Červený, Langhammer, Sailer – Kuchejda, Mertl, Pšurný. Trenéři: František Výborný a Milan Kupka.

Komentář

Na začátku vzdala docela solidně zaplněná ČEZ Arena hold památce v neděli zesnulého prvního prezidenta České republiky Václava Havla minutou ticha. Jižní tribuna pozvedla transparent „R. I. P. VÁCLAV ♥ HAVEL“.

Jihočeši šli brzy do vedení

Pardubičtí, kteří nastoupili vinou početné marodky na tři formace, nezahájili zápas obvyklým obrovským tlakem, českobudějovický Mountfield hned v úvodu zachytával jeho útočné pokusy ještě ve středním pásmu.

Jihočeši se na začátku 7. minuty dostali do vedení. Střela Romana Němečka od modré čáry trefila masku brankáře Růžička, puk se po zásahu dostal až za brankovou čáru – 0:1.

Hostující celek mohl zvýšit své vedení po Buchtelově vyloučení za podražení. Jihočeši sice zamkli Pardubice v jejich pásmu, do čisté gólové šance se ale nedostali.

Východočeši měli početní výhodu v závěru úvodního dějství. René Vydarený seděl na trestné lavici za podražení, a ze své strany moc dobře viděl střelu Jana Starého, která nakonec minula Kovářovu branku. Na opačné straně mohl z brejku zvýšit tísněný Jiří Šimánek, ale tísněn Alešem Píšou zakončil vedle.

Pardubicím druhé dvacetiminutovky svědčí

Východočeši vstoupili do prostřední třetiny přesilovou hrou, neboť těsně před první sirénou Jakub Langhammer hákoval Václava Benáka. Domácí celek ale nabídnutou výhodu nezužitkoval, v následné hře pět na pět celek Mountfieldu neproměnil brejk dvou na jednoho. Proti Caseymu Borerovi jela dvojice Kuchejda – Pšurný, ale střelu prvně jmenovaného brankář Růžička vykryl.

Další přesilovka pro Pardubice přinesla velkou šanci Českým Budějovicím. Aleš Píša po Červeného vyloučení za hákování ztratil kotouč na modré čáře, samostatný únik ale David Kuchejda nezakončil gólově.

V čase 28:34 přišlo pardubické vyrovnání po pohledné spolupráci prvního útoku domácích. Petr Koukal poslal pas na Jana Koláře za branku, ten si před ní všiml najetého Jana Starého a ten, mimochodem razantní střelou z voleje k tyči, vyrovnal na 1:1.

O necelé dvě minuty později lovil brankář Kovář kotouč opět ze své sítě. Jan Buchtele nahrál kotouč mezi kruhy Lukáši Nahodilovi, ten se otočil a svižně jej poslal přímo k pravé tyči. Gólman Mountfieldu nestačil zareagovat, neboť mu clonil obránce Dvořák – 2:1. Synovi českobudějovické legendy premiéra v jihočeském dresu pěkně zhořkla.

Pardubice druhé třetiny v poslední době umí, desátý gól ve druhém dějství za poslední tři zápasy vstřelil Jan Buchtele, ten se tak třináctou trefou vrátil na první místo klubové střelecké tabulky – 3:1.

Českobudějovičtí hokejisté se ale nevzdávali, krátce po Buchtelově trefě napálil Roman Pšurný tyčku Růžičkovy branky, aby po Píšově zaváhání za brankou snížil po Kašpaříkově pasu Jiří Šimánek na 3:2.

Pardubice nepřipustily velké drama

Do třetí třetiny nasadili domácí trenéři do útoku obránce Marka Drtinu, ten nahradil juniora Půhoného. Tahle letka se ukázala ve 46. minutě, to Radovan Somík trefil švihem břevno Kovářovy branky!

Její strážce se převedl při Zohornově střele z pravého křídla. Rodák z Chotěboře vypálil sympaticky ostře, ale vypálená lapačka českobudějovického brankáře roztleskala i náročného diváka.

České Budějovice byly možná opticky aktivnější ve třetí třetině, často motaly domácí obranu v jejím pásmu, ta řešila situace i zakázaným uvolněním. Ale vstřelit vyrovnávací gól? Tak na tuhle otázku Jihočeši nenašli odpověď.

A to po podražení Lukáše Nahodila hráli v 51. minutě při asi svém největším tlaku přesilovku! Právě tento moment nakonec zápas rozhodl, hosté při rozehrávce zapomněli za svou branku na kotouč, toho se zmocnil Petr Koukal a po jeho nahrávce se prosadila ostrá střela útočníka Jana Koláře k tyči – 4:2! Ten svou desátou brankou v letošním extraligovém ročníku uklidnil oslabený domácí mančaft.

Poslední gólové slovo si vzal necelé tři minuty před koncem Jan Starý. Pardubický odchovanec se prosadil ostrou střelou z kruhu v přesilovce, kterou uzavřel na 5:2.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „České Budějovice hrály výborně, my jsme ale byli efektivnější a to rozhodlo. Smekám před hráči, co ze sebe na tři lajny a v nahuštěném programu dokážou vydat. Jsem rádi za tři body a za to, že jsme v posledním utkání před Vánocemi v domácím prostředí dokázali vyhrát.“

Milan Kupka (HC Mountfield České Budějovice): „I když to podle výsledku nevypadá, viděli jsme vyrovnané utkání. Domácí ho rozhodli lepším proměňováním střeleckých příležitostí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 30. 9. 2011
PCE - CEB
2:1p
19. kolo, 4. 11. 2011
CEB - PCE
2:5
32. kolo, 20. 12. 2011
PCE - CEB
5:2
45. kolo, 31. 1. 2012
CEB - PCE
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 33 2
Obránci G A +/- TM
Vladimír Sičák 0 1 2 0
Casey Borer 0 0 2 0
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 2 0 -1 0
Jan Kolář 1 2 2 0
Jan Buchtele 1 1 2 2
Lukáš Nahodil 1 1 1 2
Petr Koukal 0 3 2 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jiří Půhoný 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube