23.11.2010
Jan Hrabal

Třetina hrůzy odstavila pardubické naděje proti karlovarské Energii

PARDUBICE — Dohrávka 3. kola Tipsport extraligy se hokejistům HC Eaton Pardubice nepovedla. Východočeši prohráli doma s Karlovými Vary 2:5. O výsledku rozhodla už úvodní dvacetiminutovka, kterou Eaton prohrál 0:3. Pak už jen Petr Koukal a Adam Pineault snižovali…

Tipsport extraliga, 3. kolo, úterý 23.11.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

2:5
0:3, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 39:44 Koukal, 57:14 Pineault (Špirko) – 1:41 Skladaný (Melenovský), 8:09 Pech (Zaťovič, Hruška), 19:16 Kumstát (Čutta, Dej), 34:59 Hruška (Pech), 59:43 Skladaný (Melenovský, Procházka). Rozhodčí: Homola, Polák – Bejček, Charvát. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 7852. Střely na branku: 49:23. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5. Nejlepší hráči: Libor Pivko – František Skladaný.
Dynamo Pardubice: Růžička (20:00 Svoboda) – Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, Kolář II – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Pivko – Pineault, Špirko, Somík – Radil, Rákos, Buchtele – od 20:00 navíc Cetkovský. Trenéři: Josef Jandač a Jaroslav Landsman.
Karlovy Vary: Mensator – Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Parýzek, Kokko, Dobroň – Kumstát, Skuhravý, Melenovský – Hruška, Pech, Zaťovič – Skladaný, Dej, Procházka – Hřebejk, Klíma, Sailer – Rohan. Trenéři: Antonín Stavjaňa, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Komentář

Do pardubické sestavy se po delší pauze způsobené zraněním vrátil útočník Jiří Cetkovský, zápas na lavičce Eatonu opět koučoval pouze Josef Jandač.

Energie trestala chyby Pardubic

Nástup do zápasu se povedl hostům par excellence. Ti dokázali dokonale využít zmatků v obraně Pardubic v úvodu utkání. Už ve 2. minutě se z takřka nulového úhlu František Skladaný a poslal Karlovy Vary do vedení – 0:1.

Krátce na to měly Pardubice výhodu přesilové hry, ale nezužitkovaly ji. Další obrovskou šanci v následné hře pět na pět měli hosté. Milan Procházka ujel pardubické obraně, brankáře Růžičku překonal, ale bohužel pro něj trefil kotouč pouze na horní konstrukci pardubické branky.

I další akce si tykaly s karlovarskými hokejkami. Doslova ódu na hokej zahrál v 9. minutě Lukáš Pech. Ten si pohledně pohrál se všemi hráči v bílých dresech a po bravurních stahovačkách zasunul kotouč do prázdné brány – 0:2.

Domácí hokejisté se jen ztuha dostávali do velkých šancí, Karlovy Vary působily daleko svěžejším dojmem a v pohodě ubránily další pardubickou přesilovku. V závěru úvodního dějství měla i Energie výhodu početní převahy, tu zužitkoval v čase 19:16 Petr Kumstát.

Pardubice prožily doslova třetinu hrůzy. Naposledy prohrály doma úvodní dvacetiminutovku o tři branky 13. února 2004, kdy Třinec vedl v ČEZ Areně 6:3!

Co minuta, to střela

Do druhé třetiny nastoupil do pardubické klece Adam Svoboda. Trenér Josef Jandač třásl pardubickou sestavou. Třeba do přesilovky po Čuttově vyloučení za držení poslal lajnu Rastislav Špirko – Adam Pineault – Daniel Rákos.

Pardubice se snažily se zápasem něco udělat, ovšem jejich koncovka byla prachmizerná. Eaton vystřelil na brankáře Mensatora dvacetkrát, ale ne a ne se prosadit! Východočechům nepomohla ani sedmivteřinová výhoda pět na tři, při následné hře pět na pět měl obrovskou šanci Jan Starý, ale rovněž neuspěl.

Karlovy Vary se soustředily na defenzívu, Eaton do ní bušil jako slepý do vrat, ale dlouho bez úspěchu. Co se nepovedlo domácím, ujalo se na opačné straně kluziště. Ve 34. minutě byl za držení vyloučen domácí bek Kočí, kterého zpět na led poslal o minutu později David Hruška. Ten se prosadil ve změti těl v předbrankovém prostoru a zvýšil na 0:4.

Snížení se dočkaly Pardubice až čtvrt minuty před koncem. Tento gól by Petr Koukal zařadil určitě mezi kuriózní. Právě jím poslaný kotouč si totiž karlovarský gólman Mensator srazil do brány – 1:4.

Eaton snížil, naději na obrat uhasil František Skladaný

Třetí třetina přinesla sice hokej, ve kterém Pardubice dobývaly pásmo soupeře. Eaton se dostával i do šancí, ale žehral na bídnou koncovku. Energie se soustředila na defenzívu, vyhazovala kotouče a když to šlo, tak podnikala svižné brejky do riskující obrany protivníka.

V čase 52:06 byl za vyhození puku nad mantinel vyloučen hostující Martin Parýzek, trenér Josef Jandač využil přestávky k čištění ledové plochy ke hře bez brankáře. Eaton svého soupeře zamáčkl, ale ten ve čtyřech proti šesti odolal domácí snaze snížit.

To se povedlo až domácímu útočníkovi Adamu Pineaultovi v čase 57:14. Ten se prosadil z předbrankového prostoru a vykřesal Pardubicím jiskřičku naděje.

Oheň se snažily Pardubice rozhořet následnou hrou bez brankáře, přes dvě minuty bušili do obrany Energie, až je z brejku potrestal František Skladaný, který svým druhým gólem v utkání uzavřel skóre na 3:5.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „První třetina nám vůbec nevyšla, dostali jsme góly, soupeř nás přečísloval, v situacích jeden na jednoho jsme nebyli schopní reagovat. Od druhé třetiny jsme změnili hru, začali jsme trošku hrát, ale bohužel ta naše koncovka byla hluchá a kontaktní gól do půlky zápasu, kterým bychom to mohli zdramatizovat, nepřišel. Pak už se zápas těžko honí, na zvrat už jsme neměli sílu.“

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): „Asi jsme domácí trochu zaskočili tím rychlým gólem ve druhé minutě. Vůbec celá první třetina vyzněla jednoznačně v náš prospěch, položili jsme v ním základ vítězství. Pak dvě třetiny vyvíjeli domácí enormní úsilí o vyrovnání, ale dobrou obrannou hrou a skvělým výkonem Lukáše Mensatora jsme si zaslouženě odvezli tři body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

16. kolo, 29. 10. 2010
KVA - PCE
2:3
3. kolo, 23. 11. 2010
PCE - KVA
2:5
29. kolo, 7. 12. 2010
PCE - KVA
3:4p
42. kolo, 18. 1. 2011
KVA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 38 0 10 1
Martin Růžička 20 0 9 3
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 0 1 2
František Kaberle 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Aleš Píša 0 0 -1 0
Branislav Mezei 0 0 -3 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 0 -1 0
Adam Pineault 1 0 -2 0
Rastislav Špirko 0 1 -1 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 -1 4
Jan Kolář 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube