17.1.2010
Jan Hrabal

Povedlo se! Pardubice porazily pražskou Spartu i počtvrté v sezoně

PARDUBICE — 3:2, 3:2, 3:2 a dnes opět 3:2. Hokejisté HC Eaton Pardubice dokázali po 37 letech porazit pražskou Spartu i počtvrté v základní části. Východočeši tak získali velmi cenné tři body do extraligové tabulky a přiblížili se na dostřel vedoucí Plzni. O góly Eatonu se podělili Jakub Nakládal, Robert Kousal a Petr Koukal.

O2 extraliga, 41. kolo, neděle 17.1.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:2
2:1, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 7:55 Nakládal (Starý, Koukal), 8:27 Kousal, 50:58 Koukal (Starý, Kolář I) – 5:17 Kratěna (Výborný), 25:30 Gulaši (Látal). Rozhodčí: Jebavý, Souček – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 9684. Střely na branku: 30:17. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Jan Starý – Ondřej Kratěna.
Dynamo Pardubice: Hašek – Píša, Kočí, Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, MacKenzie – Sýkora, Cetkovský, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Pineault, Špirko, Somík – Klejna, Kousal, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Sparta Praha: Přikryl – Vykoukal, Gulaši, Philipp, Hanzlík, Vydarený, Bolf, Mrázek – Netík, Broš, Koreis, Ton, Výborný, Kratěna, Látal, Langhammer, Ručinský, Hromas, Hrdel, Podlešák, Kafka. Trenéři: David Volek a Miloš Holaň.

Komentář

Dva slepené góly během dvaatřiceti vteřin otočily nepříznivý stav pro Eaton

Hokej té nejlepší kvality viděla hned od úvodních vteřin téměř vyprodaná pardubická ČEZ Arena. Tradiční rival Pardubic začal pěkně zostra, byť za první ožehavou situaci před Haškovou brankou si mohli domácí sami. Dezorientovaný obránce Kolář totiž svou rozehrávkou našel v ideální pozici Výborného, ale kapitán Sparty ani Petr Ton, jenž se do akce také zapojil, Haška nepřekonal.

Sparta nadále diktovala tempo hry, nebezpečnou ránu z levé strany vyslal Netík a Hašek s námahou vyrážel ramenem nad. Následující akci Pražanů už ale nezastavil ani on. Výborný natartoval zadovkou Kratěnu, ten se ještě kličkou na střed zbavil obránce a rychlým švihem trefil k tyči – 0:1. Tento moment také konečně trochu vyburcoval domácí hráče. Přesilová hra při vyloučení Philippa se dlouho nevyvíjela dobře, ale v jejím závěru si Starý všiml na modré čáře volného Nakládala, který z první tvrdou ranou po ledě trefil milimetrově k tyči – 1:1.

To ovšem nebylo od Eatonu zdaleka vše. Hned během následujícího střídání se Kousal krásně uvolnil přes sparťanského beka a z velkého úhlu trefil bekhendem mezi betony překvapeného Přikryla – 2:1. Od té chvíle byl na ledě po zbytek třetiny pouze jeden tým. Pardubice i díky dvěma přesilovkám, kterým vždy předcházela branková příležitost, přehrávaly svého soupeře. Sparta ale těžké chvíle za velkého přispění svého brankáře překonala a udržela nadějný stav i do dalšího průběhu utkání.

Sparta vyrovnala v přesilovce vteřinu před jejím vypršením

Lepší vstup do třetiny osvědčila stejně jako v té první znovu Sparta. Pivko nechal u mantinelu hůl v cestě Phillipovi a hosté trestali. Vteřinu před vypršením Pivkova trestu si sjel Gulaši z pozice beka až před Haška a přesný Látalův pas zpoza branky uklidil nad vyrážečku pardubického brankáře – 2:2. Pražané mohli jít záhy dokonce do vedení, když velmi důrazně tečoval těsně před Haškem Kratěna. Pardubice kontrovaly aktivitou čtvrté řady, ale Přikryl se napodruhé nenechal zaskočit Kousalem.

V polovině utkání dostal Eaton k dispozici další přesilovou hru a kolem brankáře Sparty létaly pořádně ostré projektily. Notnou dávku odvahy prokázal obránce Hanzlík, jenž možná gólovou ránu Sýkory zastavil obětavým pádem a naštěstí pouze drobným zraněním. To Pražané ve své početní výhodě byli naprosto bezzubí a spíše to vypadalo, že přesilovku hrají znovu domácí.

Pardubice skutečně před koncem druhé třetiny ještě jednu tentokrát regulérní přesilovou hru stihly, to když Kolář výborným forčekingem donutil fauloval Gulašiho. Jenže i tato výhoda protekla útočícímu mužstvu jak písek mezi prsty. V poslední minutě dostali domácí hráči Spartu konečně pod tlak a Přikryl nasbíral během několika desítek vteřin hned několik zákroků. Štěstí ho neopustilo ani při dorážce Somíka, jenž pohotovým volejem napálil tyč.

Eaton remízu odmítl a vyhrál i počtvrté v sezóně

Po Podlešákově vysoké holi načal Eaton v početní výhodě i závěrečnou třetinu duelu a Přikryl si na nedostatek činnosti stěžovat nemohl. Dvakrát se k mravenčí práci před brankovištěm dostal Petr Koukal, ani jednou ale nebylo volné místečko, kudy puk procpat za brankovou čáru. Následující minuty přinesly přetahovanou o každý metr ledu, vážnější možnosti ale chyběly na obou stranách. Za zmínku snad stojí jen nepřesná rána Pivka hned po vhazování a příklep Netíka z uctivé vzdálenosti.

Absenci větších šancí ovšem oba celky vynahrazovaly přímo buldočí vytrvalostí a snahou prodrat se do střelecké příležitosti. Na své si přišel i milovník tvrdé hry plné osobních soubojů, které většinou zdobí až utkání vyřazovací části. Pak však přišla i gólová třešnička. Trio Kolář, Starý, Koukal si v plné rychlosti vyměnilo několik přihrávek, načež tu poslední uklidil nechytatelně nad Přikrylovu lapačku Koukal – 3:2.

Pardubice hnané publikem v dočasné euforii bez větších problémů odbránily trest beka Koláře, na druhé straně si ale v opačné úloze neporadily s bránící čtverkou Pražanů, byť dělovka Sýkory na lapačku musela Přikryla pořádně štípnout. Dokonalé utkání zpečetila snaha Sparty o vyrovnání při více než dvouminutové power play, kterážto pasáž se odehrála bez jediného přerušení! Na konečném výsledku a čtvrté výhře Pardubic nad Spartou v této sezóně se ale nezměnilo již nic.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Sparta začala líp než my, byla agresivnější, vyhrával osobní souboje a dostala se do vedení. Řekl bych, že jsme tyto atributy srovnali, podařilo se nám přetočit výsledek dvěma rychlými góly. V druhé třetině Sparta vytěžila z minima maximum. Cením si toho, že to mužstvo nesrazilo, spíš nakoplo. Náš výkon gradoval ve třetí třetině. Bylo to jedné brance, která přišla z naší strany po perfektní akci naší druhé řady. Sehrála to přímo ukázkově. Zbytek zápasu jsme hráli v euforii.“

Miloš Holaň (HC Sparta Praha): „Začali jsme velice dobře, hodně aktivně. Dokonce se nám povedlo dát gól, ale pak jsme propadli ve hře. Byli jsme slabí v osobních soubojích. Pardubice nás zatlačily, vlétly na nás, byly důrazné. Jinak si myslím, že jsme hráli celkem vyrovnanou partii, jenže po taktické hrubce jsme zápas prohráli, kdy nás domácí rozebrali a dali gól prakticky do prázdné brány. Dvě minuty jsme hráli bez brankáře, ale kromě jedné střely jsme se k ničemu nedostali.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

2. kolo, 11. 9. 2009
SPA - PCE
2:3sn
15. kolo, 11. 10. 2009
PCE - SPA
3:2
28. kolo, 1. 12. 2009
SPA - PCE
2:3sn
41. kolo, 17. 1. 2010
PCE - SPA
3:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 60 0 15 2
Obránci G A +/- TM
Jakub Nakládal 1 0 1 0
David Havíř 0 0 2 0
Aaron MacKenzie 0 0 1 0
Václav Kočí 0 0 0 2
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 2
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 1 0
Robert Kousal 1 0 1 0
Jan Starý 0 2 1 0
Jan Kolář 0 1 1 0
Michal Klejna 0 0 1 0
Daniel Rákos 0 0 1 0
Libor Pivko 0 0 0 2
Petr Sýkora 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -1 0
Rastislav Špirko 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube