Reportáž ze zápasu

Extraliga ledního hokeje, SF3, středa 30.3.1994, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

2:1sn
1:1, 0:0, 0:0 – 0:0 – 1:0
Branky: 2. Král, rozhodující samostatný nájezd Pospíšil – 20. Hlinka. Rozhodčí: Bolina – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 5:7, navíc Lubina (Pardubice) osobní trest do konce utkání. Bez využití. Diváci: 9300 (vyprodáno). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Konečný stav série: 3:0.
Dynamo Pardubice: Biegl – Měsíček, Malinský, Kapulovskij, Jančařík, J. Filip, Mečiar – Šejba, Pospíšil, Lubina (7. Sekera) – Bartoška, Král, Procházka – Hejduk, M. Filip, Slabý.
Sparta Praha: Čapek – Vykoukal, Burda, Gudas, Šrek, Toužimský, Boháček – Petrovka, Kastner, Geffert – Zelenka, Výborný, Pázler – Hrbek, Hlinka, Žemlička – od 21. navíc Sup, Kverka, Kukačka.

Komentář

Ve vyprodaném zimním stadionu v Pardubicích se jásalo hned po odehrání 72 sekund, kdy Procházka uvolnil šikovně ostrostřelce Krále a ten nezaváhal.

V 6. minutě se naopak pískalo, a to po zranění Lubiny Šrekem a následné kontroverzi Lubiny s hráčskou lavicí Sparty. Výsledkem byl odchod sparťanů do kabin, vyloučení Lubiny do konce zápasu a více než patnáctiminutové přerušení. Po nekonečných diskusích se hráči Sparty opět vrátili na led a utkání mohlo pokračovat.

Hrál se pohledný hokej s celou řadou brankových příležitostí, šance na obou stranách kluziště však brankáři s jistotou likvidovali. Výjimkou byla překvapivá dělovka sparťanského Hlinky 14 sekund před koncem první třetiny, která překvapila jinak bezchybně chytajícího Biegla.

Na začátku druhé třetiny přišla obrovská gólová šance Pardubických, kdy Sekera ujel sparťanské obraně a ocitl se sám před Čapkem. Na rozdíl od svého spoluhráče však svou mimořádnou šanci neproměnil.

Ve 32. minutě zlikvidoval dvě šance sparťanů Biegl, o minutu později stálo naopak štěstí při hostujícím Čapkovi po střelách Procházky a zvláště Kapulovského, kdy brankáře zastoupila tyč.

Ve třetí třetině si připsali Pardubičtí na své konto další nevyužité šance, a to jak zásluhou skvěle chytajícího Čapka, ale i vinou smůly v závěru koncovek, a tak nebylo divu, že ani v této třetině se skóre nezměnilo a muselo rozhodovat prodloužení. V něm o všem mohli rozhodnout na straně jedné Šejba a na straně druhé Kverka, oba brankáři však byli nadále proti.

Výsledek nakonec stanovila trestná střílení. Šťastnější v nich byli po úspěších Pospíšila a Sekery domácí, a mohli začít oslavovat postup do finále.

Ohlasy po utkání

Petr Hemský (HC Pardubice): „Hráli jsme dobře stejně dopředu jako dozadu se zajištěnou obranou a se šťastným koncem. Chtěl bych poděkovat mužstvu za všechny tři zápasy, kdy dokázalo udržet kázeň i herní disciplínu. Pokud jde o vyloučení Lubiny, hráč tvrdí, že byl slovně napaden masérem Sparty a ve zkratu jej udeřil. Zřejmě byl otřesen po pádu na led.“

Pavel Wohl (HC Sparta Praha): „0:3, k tomu nemám co dodávat. Nedokázali jsme vyhrát v Praze ani tady na penalty a nezbývá než Pardubicím gratulovat a můžeme být i trochu sobečtí – když už porazili nás, tak ať porazí i dalšího. Dnešní utkání potvrdilo to, že neumíme dát branky. K výkonu rozhodčího Boliny jen tolik, že dnes pískal excelentně, ale za Prahu se na něj zlobíme. Lubinu znám z reprezentace i z toho, že jsme jej chtěli kontaktovat po návratu ze zahraničí a nedovedu si vysvětlit zkrat jeho jednání.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 5. 10. 1993
PCE - SPA
2:1
19. kolo, 9. 11. 1993
SPA - PCE
4:2
30. kolo, 7. 12. 1993
PCE - SPA
2:13
41. kolo, 4. 3. 1994
SPA - PCE
5:2
SF1, 26. 3. 1994
SPA - PCE
2:3sn
SF2, 27. 3. 1994
SPA - PCE
0:1
SF3, 30. 3. 1994
PCE - SPA
2:1sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube