Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 21. kolo, pátek 17.11.1995, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

České Budějovice

3:4
0:1, 0:1, 3:2
Branky: 48. Kudrna, 57. Jančařík, 58. Kastner – 13. Pýcha, 34. Soudek, 43. Pýcha, 44. Györi. Rozhodčí: Bolina – Sirotek, Valta. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:3. Diváci: 3289. Průběh utkání: 0:4, 3:4.
Dynamo Pardubice: Biegl – Malinský, Jančařík, Měsíček, Antonín, Těrechov, Beránek – Hejduk, Kudrna, Lubina – Němeček, Kastner, Pospíšil – Weber, Koudelka, Procházka (41. Jantovský).
České Budějovice: Svoboda – Suchánek, Zábranský, Nedoma, Kubíček, Soudek, K. Ťoupal – Györi, Turek, Vošta – Živný, Bělohlav, Božek – Rob, R. Ťoupal, Pýcha.

Komentář

Na pardubickém ledě se hrálo utkání, které bylo až do 55. minuty jasnou záležitostí hostí, kteří se ale v závěru museli strachovat o zisk obou bodů. Domácí povolali k dalšímu utkání extraligy z nedalekého Kolína obránce Malinského, přestože před sezónou neměl v mužstvu uplatnění.

Domácí začali proti soupeři, ověnčenému výrazným vítězstvím na Kladně v minulém kole, tradičním náporem, ale bez užitku. Vytvářeli si sice šance, ale v koncovce byli příliš pomalí. Jihočeši se omezili na pozornou, trpělivou obranu, ale využívali každé příležitosti k rychlým protiútokům.

Vedoucí branku dali ve 13. min. při početní převaze, když vyloučenému Pospíšilovi chyběly k návratu na led jen dvě sekundy. Těsně před závěrem první třetiny měli Pardubičtí jedinečnou šanci, ale Procházka nedokázal Svobodu překonat.

Ve druhé třetině viděli diváci marné snažení domácího týmu. Jejich hráči kazili spoustu přihrávek a hosté v klidu kontrolovali hru. Navíc dávali domácím lekce z využití přesilovek.

Ve 34. min. při vyloučení Měsíčka dali druhou branku, naopak domácím nepomohlo ani pět přesilovek v úvodních čtyřiceti minutách. V pohodě hrající hosté začali lépe i v závěrečné třetině a ve 44. minutě už vedli čtyřbrankovým rozdílem.

Domácí se ke slovu dostali až ve 48. minutě při šesté přesilovce, ale v závěrečných čtyřech minutách ze ztraceného utkání udělali drama.

Vítězství Jihočechů je však zasloužené, byli rychlejší a důraznější a zejména dokázali využít šance, které se jim naskytly při početní výhodě. Domácím nelze upřít snahu, ale na soupeře tentokrát nestačili. Mrzet je mohou zejména nevyužité přesilovky.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Byl to hokej přesilových her, ze kterých jsme dostali první tři branky. Dost citelně nám chyběli zranění hráči, zejména v obraně, kde dnes nastoupili mladí nezkušení hokejisté. Utkání jsme nezačali špatně, ale pak jsme nedokázali využít přesilovek a naopak inkasovali. V poslední třetině si hráči dali říci a častěji se pokoušeli o střelbu.“

Vladimír Caldr (HC České Budějovice): „Myslím si, že to byl hokej, který se divákům musel líbit, hlavně v závěru. Nám se sice nepodařilo zopakovat takový precizní výkon jako na Kladně, ale přesto musím mužstvo pochválit za zodpovědnou hru, a za to, že dokázalo využívat přesilové hry. Tím jsme se dostali do vyššího vedení, závěr jsme si ale naopak sami zkomplikovali.“