Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 51. kolo, neděle 15.3.1998, Zimní stadion Opava

Opava

Dynamo Pardubice

3:1
1:0, 0:0, 2:1
Branky: 13. Selingr, 44. Nohel, 55. Jiří Žurek – 53. Kudrna. Rozhodčí: Minář – Brázdil, Halas. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 2030. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Opava: Nešťák – Kramný, Mareček, Galvas, Augusta, Šmíd, Holík – Mařák, Piskoř, Pavelek – Tomek, Ministr, Nohel – Kubiš, Sychra, Selingr – Jan Žurek, Brančík, Jiří Žurek.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Pácal, Píša, Malinský, Kříž, Cypljakov, Pospíšil – Hejduk, Plášek, Jantovský – Procházka, Martinec, Kudrna – Pýcha, Sýkora (21. Blažek), Kábrt.

Komentář

Hokejisté Opavy porazili o osmou postupovou pozici bojující Pardubice 3:1 a po devatenácti zápasech tak poznali radost z vítězství. Nic to však nemění na jejich poslední pozici.

V posledním extraligovém utkání v Opavě chtěli Pardubice potvrdit vítězstvím příslušnost do osmičky pro play off a už ve třetí minutě se domácí brankář Nešťák vyznamenal při prudké dorážce Pýchy. Domácí, kteří nastoupili se čtyřmi útoky, však brzy kontrovali a získali i územní převahu. Ve 12. minutě hráli Pardubice přesilovku, mladý Selingr vypíchl přihrávku na modré, ujel a přesně umístěnou střelou dostal domácí do vedení. V další přesilovce se hosté usadili v útočné třetině domácích a zle dotírali na brankáře Nešťáka, který se však vyznamenával.

Ve vynikající formě pokračoval Nešták i ve druhé třetině, zvláště když zlikvidoval nájezd Hejduka. Domácí měli dvě šance v 32. minutě, když Šmíd po ideální přihrávce na dvakrát nepřekonal Svobodu a hned na to znovu zachránil Svoboda útoku dvojice Mareček – Tomek. Domácí se v této třetině museli hodně bránit, avšak Pardubičtí nebyli schopni si vytvořit ideální šanci a nervozita na jejich holích byla znát.

Na počátku třetí třetiny se nejlépe zorientoval před soupeřovou brankou Nohel a zvýšil na 2:0. Pardubičtí se pro ně nepříznivý výsledek snažili zvrátit, tlačili a v 53. minutě se Kudrnovi podařilo upravit na 2:1. Za pár sekund na to ujel domácí Tomek, přihrál volnému Ministrovi, ale jeho bekhendovou střelu Svoboda kryl. Domácí se však brzy radovali, když Jan Žurek poslal do jízdy přihrávku Jiřímu Žurkovi a ten přesnou ranou skóroval potřetí.

Konec utkání přinesl drama, když v 57. minutě Galvas v tísni musel faulovat a hosté přesilovku posílili ještě na power play šest ku čtyřem, ale neuspěli. Domácí odpovědně bránili a nakonec měli ještě možnost těsně před koncem utkání zvýšit své první vítězství v tomto roce.

Ohlasy po utkání

Lubomír Oslizlo (HC Bohemex Trade Opava): „Nastoupili jsme trochu vlažně, ale když jsme ubránili počáteční nápor soupeře, tak jsme se chytli. Pokrývali jsme přesně střední pásmo a ukázalo se, že se náš výkon zlepšuje. Musím chlapce pochválit za dnešní výkon, hlavně brankáře. Zlepšený výkon se projevil již proti Třinci, v Plzni a nyní doma.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že ten poslední krok je vždy nejhorší. Měli jsme na počátku tři šance, ale nedali jsme je a pak převzala iniciativu Opava. Dostali jsme gól a šli s výkonem dolů. Přitom však musím pochválit dobrý výkon domácích, kteří hráli velmi zodpovědně a vnutili nám svůj způsob hry.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 5. 10. 1997
PCE - OPA
4:2
25. kolo, 20. 11. 1997
OPA - PCE
1:5
38. kolo, 13. 1. 1998
PCE - OPA
4:3
51. kolo, 15. 3. 1998
OPA - PCE
3:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube